Iranul antrenează zeci de militari ruși pentru a utiliza rachete balistice cu rază scurtă de acțiune
0Iranul pregătește livrarea către Rusia a sute de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, au sugerat două surse europene de informații, care au declarat de asemenea că zeci de militari ruşi sunt instruiţi în Iran pentru a utiliza astfel de sisteme.
Potrivit surselor, reprezentanţii Ministerului rus al Apărării au semnat un contract pe 13 decembrie la Teheran atât pentru achiziţia de rachete Fath-360 cât şi pentru un alt sistem de rachete balistice produs de Iran, sistemul Ababil, transmite Agerpres.
Rachetele Fath-360 au o rază maximă de acţiune de 120 km, un focos de 150 kg şi sunt ghidate prin satelit.
Rusia deține deja o varietate de rachete care acoperă o asemenea rază de acţiune, cum ar fi sistemele de lansatoare multiple de rachete BM-30 Smerch sau Tornado, dar achiziţia unor rachete Fath-360 i-ar putea permite să-şi folosească mai mult arsenalul propriu pentru ţinte mai îndepărtate de linia frontului, iar pentru ţintele localizate într-o rază de 120 de kilometri să utilizeze aceste rachete iraniene.
Cum sprijină Iranul agresiunea Rusiei
O a treia sursă a confirmat că deţine de asemenea informaţii conform cărora Rusia a trimis militari în Iran pentru a fi instruiţi în utilizarea sistemelor de rachete iraniene, fără a oferi detalii suplimentare.
Până acum, sprijinul militar al Iranului pentru Rusia a constat mai ales în furnizarea de drone de atac Shahed, care sunt ieftine şi relativ uşor de doborât, fiind mai lente decât rachetele balistice, armata rusă folosindu-le însă şi pentru a epuiza resursele apărării antiaeriene ucrainene, astfel că în continuare Kievul le cere insistent aliaţilor occidentali noi rachete antiaeriene, în pofida ajutorului consistent deja primit.
"Livrarea unui număr mare de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune din Iran către Rusia ar permite o creştere suplimentară a presiunii asupra sistemelor de apărare antirachetă ucrainene deja suprasolicitate", a explicat Justin Bronk, cercetător senior pentru forţele aeriene la Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank de apărare cu sediul la Londra.
Occidentul promite un "răspuns sever"
Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA a declarat că Washingtonul, aliaţii săi din NATO şi partenerii G7 "sunt pregătiţi să ofere un răspuns rapid şi sever dacă Iranul ar merge mai departe cu astfel de transferuri". Aceasta "ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a adăugat purtătorul de cuvânt.
"Casa Albă a avertizat în mod repetat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia şi Iran de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia", a mai spus acesta.
Iranul neagă un posibil transfer
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări de a comenta pe acest subiect, în timp ce Misiunea permanentă a Iranului la ONU a amintit că Iranul a încheiat un parteneriat strategic pe termen lung cu Rusia în diverse domenii, inclusiv pentru cooperarea militară.
"Cu toate acestea, din punct de vedere etic, Iranul se abţine să transfere orice fel de arme, inclusiv rachete, care ar putea fi utilizate în conflictul cu Ucraina până la încheierea acestuia", susţine misiunea iraniană.