Întărirea frontului. Cum schimbă rachetele iraniene strategia militară rusă în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, livrările de rachete iraniene către Rusia amplifică riscurile și complică opțiunile strategice ale Ucrainei. Aceste arme mai ieftine permit Rusiei să apese pe linia frontului, în timp ce păstrează resursele pentru atacuri mai îndepărtate, ceea ce adâncește și mai mult provocările cu care se confruntă Ucraina.

Rachete iraniene/ FOTO: Arhiva
Rachete iraniene/ FOTO: Arhiva

Totodată, alianțele tot mai strânse între Rusia, Iran și Coreea de Nord subliniază o tendință periculoasă de diversificare a surselor de armament, care ar putea schimba definitiv balanța în acest război devastator.

Din perspectiva raportului cost-beneficiu, țintele ucrainene de pe linia frontului, de valoare redusă, nu sunt ideale pentru rachetele de precizie scumpe și sofisticate, a căror stocuri sunt deja supuse unor presiuni constante.

Livrarea rachetelor iraniene mai ieftine creează noi opțiuni. „Probabil că Rusia se va concenta pe utilizarea acestora pentru a lovi ținte tactice de pe câmpul de luptă, la distanță mică”, a spus, pentru Business Insider, Timothy Wright, expert în tehnologia rachetelor la International Institute for Strategic Studies (IISS).

Noile rachete

Doi oficiali din domeniul apărării europeni au declarat pentru Reuters, în august, că se așteaptă ca Iranul să livreze Rusiei sute de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, Fath-360, precum și câteva rachete balistice cu rază medie Ababil. Pentagonul a confirmat livrarea rachetelor Fath-360 în septembrie.

Fath-360, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, general-maiorul Pat Ryder, sunt considerate a avea o rază de aproximativ 120 de kilometri. Rachetele Ababil au o rază de aproximativ 85 de kilometri, conform IISS.

Nu este clar dacă Rusia a folosit deja vreunul dintre aceste sisteme. Reuters a relatat în septembrie că Iranul nu a inclus lansatoare pentru rachetele Fath-360 în livrări, astfel că este posibil ca Rusia să nu aibă încă capacitatea de a le lansa.

Totuși, este de presupus că intenționează să le folosească. Wright a spus că planul Rusiei este probabil „să aducă echipamentele iraniene pentru a lovi ținte aflate în imediata apropiere a liniilor frontului.”

Fabian Hoffmann, cercetător la Oslo Nuclear Project, a declarat pentru Business Insider că aceste rachete „permit Rusiei să pună și mai multă presiune pe țintele de pe linia frontului.”

Economisirea rachetelor rusești

Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a spus în septembrie că rachetele iraniene „ar permite Rusiei să utilizeze această capacitate în timp ce își păstrează rachetele de rază lungă pentru a le folosi pe întregul câmp de luptă.” Rusia ar putea astfel să se concentreze pe lovirea țintelor pe care le-a lovit deja, cum ar fi țintele civile, a spus el.

Alte ținte pentru rachetele rusești ar putea fi sisteme ucrainene de mare valoare aflate în spatele liniilor frontului. Nu este clar în ce măsură rachetele balistice iraniene vor economisi rachetele de precizie rusești pentru alte ținte, dar Hoffmann a spus că este clar că „volumul total va crește.” Acest lucru oferă Rusiei opțiuni suplimentare.

Fabian Hinz, expert în rachete la IISS, a argumentat într-o analiză din septembrie că utilizarea rachetelor iraniene cu rază scurtă ar putea economisi rachetele Iskander rusești, care au o rază mai mare, „pentru atacuri suplimentare împotriva țintelor aflate în adâncimea Ucrainei.” El a spus că „deși aceste rachete iraniene nu vor introduce o nouă capacitate în efortul de război al Rusiei, ele vor oferi o flexibilitate sporită și, cel mai important, o cantitate suplimentară.”

Legăturile dintre Rusia și Iran

Rusia și-a adâncit semnificativ relațiile cu Iranul de când a invadat Ucraina în februarie 2022, dar și cu Coreea de Nord, țară din care Rusia a primit de asemenea rachete tactice. Aceste noi achiziții de rachete din Iran reprezintă o continuare a acestei tendințe, ajutând Rusia să obțină armament suplimentar și permițând Iranului să sprijine o țară care se opune Vestului.

El a subliniat că achiziția de rachete KN-23 din Coreea de Nord, care, conform spuselor sale, nu oferă capabilități suplimentare față de ceea ce pot face rachetele Iskander ale Rusiei, „dar adaugă masă suplimentară pe câmpul de luptă.”

Imaginea completă a capacităților de producție de apărare ale Rusiei este neclară, dar mulți experți și agenții de informații occidentale au subliniat, la un moment dat, incapacitatea Rusiei de a produce suficiente rachete și alte muniții pentru a-și satisface necesitățile.

Rachetele Fath-360 din Iran nu par să fie deosebit de precise, dar faptul că Rusia dispune de mai mult armament adâncește amenințarea pentru Ucraina. Acestea se aliniază, de asemenea, cu tactica Rusiei de a utiliza un număr copleșitor de echipamente de calitate inferioară și soldați prost pregătiți pentru a încerca să epuizeze forțele ucrainene.

Între timp, Ucraina a cerut aliaților săi mai multe rachete și sisteme de apărare antiaeriană pentru a lovi țintele rusești și pentru a-și proteja sistemele critice și infrastructura. Wright a spus că partenerii internaționali ai Ucrainei i-au oferit „un număr relativ mic” de rachete.

Însă realegerea fostului președinte Donald Trump pune sub semnul întrebării cantitatea de ajutor pe care Ucraina o va putea primi de la Vest în viitor, deoarece Trump, deși nu a anunțat planuri concrete, critică frecvent ajutorul acordat Ucrainei, argumentând pur și simplu că vrea să pună capăt războiului.

Wright a subliniat că, deși aliații Ucrainei i-au furnizat până acum doar „cantități mici” de rachete, o eventuală schimbare în politica SUA ar putea afecta grav echilibrul de putere în conflictul cu Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite