Insultaţi, ameninţaţi, atacaţi: Siguranţa aleşilor britanici, pusă în discuţie după uciderea deputatului David Amess

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Keith Starmer şi Boris Johnson depunând flori la locul uciderii lui David Amess FOTO EPA-EFE
Keith Starmer şi Boris Johnson depunând flori la locul uciderii lui David Amess FOTO EPA-EFE

Şocul provocat în Regatul Unit de uciderea deputatului conservator David Amess, înjunghiat vineri în timpul unei reuniuni electorale - un act care, potrivit poliţiei britanice, ar putea ţine de extremismul islamist - a readus în discuţie securitatea precară a aleşilor la cinci ani după o altă crimă în condiţii aproape identice.

Moartea lui David Ammes, deputat timp de 40 de ani şi tată a cinci copii, a şocat Marea Britanie. Parlamentarul în vârstă de 69 de ani, membru al Partidului Conservator al premierului Boris Johnson şi un susţinător înfocat al Brexitului, a fost înjunghiat cu multiple lovituri vineri în jurul orei 11.00 GMT. Amess, care reprezenta în Camera Comunelor circumscripţia Southend West din comitatul Essex, a fost înjunghiat de un bărbat care a pătruns în biserica metodistă din Leigh-on-Sea, la aproximativ 60 de kilometri est de Londra, în timpul unei întâlniri cu alegătorii.

Poliţia metropolitană a calificat această crimă drept un act terorist, precizând că primele elemente ale anchetei „relevă o potenţială motivaţie legată de extremismul islamist”. Ancheta a fost încredinţată direcţiei antiteroriste.

Potrivit presei britanice, suspectul arestat în acest caz este Ali Harbi Ali, un cetăţean britanic de origine somaleză. Datele sale sunt aceleaşi cu ale unei persoane incluse în programul de combatere a radicalizării, dezvăluie The Guardian.

Poliţia crede că Ali Harbi Ali a acţionat singur. Percheziţii au avut loc la trei adrese din Londra.

În semn de unitate împotriva acestei crime, premierul Boris Johnson şi şeful Partidului Laburist, Keir Starmer, în opoziţie, au depus flori împreună la locul dramei.

Uciderea lui Amess aduce aminte de asasinarea deputatei Jo Cox în iunie 2016. Jo Cox a fost ucisă la vârsta de 41 de ani cu mai multe gloanţe şi lovituri de cuţit de către extremistul de dreapta Thomas Mair, 53 de ani, cu o săptămână înainte de referendumul privind apartenenţa la Uniunea Europeană (Brexit).

Întrebări cu privire la siguranţa aleşilor

Vineri, deputata Kim Leadbeater, sora lui Jo Cox, s-a declarat şocată să „audă că ceva atât de oribil s-a putut întâmpla din nou cu un alt deputat” britanic.

Aceste două drame ridică întrebări despre securitatea deputaţilor, mai ales atunci când se află în contact cu alegătorii din circumscripţiile lor, transmite AFP.

„Nu putem să ne lăsăm intimidaţi de un individ”, a declarat sâmbătă, la Leigh-on-Sea, ministrul de Interne Priti Patel, subliniind că este important ca deputaţii să „continue să-şi exercite funcţiile de aleşi”. Dar unii parlamentari preferă întărirea securităţii în timpul interacţiunilor cu publicul.

Omagiu pentru David Amess FOTO EPA-EFE

Omagiu pentru David Amess FOTO EPA-EFE

Într-un editorial publicat în The Guardian, deputatul laburist Chris Byrant sugerează ca deputaţii să pună accent pe întâlniri programate cu alegătorii în birourile din teritoriu. „Nu vrem să trăim în fortăreţe, dar nu vreau să-mi mai pierd un coleg într-o moarte violentă”, explică Bryant.

Deputatul conservator Tobias Elwood, care a încercat să salveze viaţa poliţistului Keith Palmer, înjunghiat în cursul unui atac în apropierea Parlamentului, în 2017, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, a recomandat suspendarea pentru o perioadă a reuniunilor faţă în faţă între deputaţi şi alegătorii din circumscripţii.

Cifrele poliţiei britanice confirmă temerile, indicând o creştere a ameninţărilor la adresa parlamentarilor. În 2019, Scotland Yard a menţionat o creştere cu 126% pentru perioada 2017 - 2018 şi o creştere cu 90% pentru primele patru luni ale anului 2019.

Mai mulţi aleşi britanici au spus că au făcut obiectul unor ameninţări cu moartea în contextul nesfârşitelor dezbateri contradictorii legate de Brexit.

Fundaţia Jo Cox a declarat că „toţi aleşii merită să fie în siguranţă”. „Violenţa şi injuriile la adresa lor sunt inacceptabile” şi „pun în pericol oamenii şi familiile lor”, precum şi „democraţia”.

Înainte de cazul Cox, în 2010, deputatul laburist Stephen Timms a fost înjunghiat de mai multe ori. Din fericire, acesta şi-a revenit după rănile care i-ar fi putut costa viaţa. Deputatul, atacat de un islamist de 21 de ani ca semn de răzbunare pentru faptul că a votat în favoarea intervenţiei militare britanice în Irak, s-a declarat „îngrozit” de uciderea lui David Amess.

Ameninţările şi insultele se îndreaptă şi împotriva asistenţilor parlamentarilor.

Jade Botterill, care a lucrat pentru deputata laburistă Yvette Cooper între 2013 şi 2019, a declarat că insultele şi ameninţările i-au provocat coşmaruri şi l-au forţat să renunţe la post.

În ianuarie 2000, asistentul deputatului liberal-democrat Nigel Jones a fost ucis de un bărbat înarmat cu o sabie în timpul unei întâlniri cu alegătorii din circumscripţia Cheltenham, în vestul Angliei. Nigel Jones a fost rănit atunci.

Guvernul Johnson promite să consolideze măsurile de securitate

Ministrul britanic de Interne Priti Patel a vorbit duminică pe tema securităţii parlamentarilor. Potrivit lui Patel, guvernul din care face parte examinează ideea introducerii protecţiei din partea poliţiei pentru deputaţi.

„Trebuie să descoperim lacunele” în ceea ce priveşte măsurile de securitate din jurul deputaţilor, a declarat Patel pentru postul Sky News. Întrebată în legătură cu introducerea protecţiei poliţiei pentru deputaţi în circumscripţiile lor, Patel a afirmat că „toate opţiunile sunt luate în calcul în prezent”.

„Multe lucruri s-au schimbat” de la moartea deputatei Jo Cox, a insistat ministrul britanic. „Ne-am schimbat cu toţii modurile de a lucra, din cauza evoluţiilor ameninţărilor din societate”, a continuat Pratel, explicând, de exemplu, că deputaţii le cer în prealabil alegătorilor din circumscripţiile lor să-şi facă programare pentru a se întâlni cu ei.

Totodată, Patel a reiterat că uciderea deputatului conservator nu trebuie să împiedice „datoria democratică” a politicienilor britanici de a se întâlni cu alegătorii. Ministrul şi-a exprimat astfel sprijinul pentru reuniunile săptămânale faţă în faţă dintre aleşi şi alegători.

În aceeaşi notă s-a pronunţat şi preşedintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle. „Scopul de a fi deputat este de a ajuta şi de a fi văzut”, scrie Hoyle într-un editorial în care pledează în schimb pentru înmulţirea măsurilor de precauţie şi în care recomandă ca dezbaterea politică să fie „mai amabilă şi mai respectuoasă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite