Insulele ai căror locuitori s-au săturat de Marea Britanie și își doresc să fie preluați de Norvegia. Din ce motiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insulele Orkney din Marea Britanie, un arhipelag la aproximativ 15 kilometri de coasta de nord a Scoției, iau în considerare "forme alternative de guvernare" care ar putea include aderarea la Norvegia, a declarat luni liderul consiliului său.

Insulele Orkney FOTO: Shutterstock
Insulele Orkney FOTO: Shutterstock

Orkney, format din aproximativ 70 de insule și cu o populație de 22.000 de persoane, se gândește la viitorul său după ce a fost neglijat financiar de guvernele scoțian și britanic timp de ani de zile, a declarat liderul consiliului, James Stockan, citat de Reuters.

Insulele au făcut parte din Norvegia timp de aproximativ 500 de ani, până în 1472, iar Stockan spune că locuitorii îi cer în mod regulat să se întoarcă în această țară, având în vedere afinitatea culturală comună.

"În acest moment nu primim acest sprijin din partea altor guverne și am dori doar să vedem ce alte alternative există pentru noi", a declarat Stockan pentru BBC Radio luni.

O dispută privind finanțarea pentru noi feriboturi între insule și Scoția a adus situația Orkney la un punct culminant. Stockan a propus o moțiune pentru ca aleșii consiliului să "exploreze opțiuni pentru modele alternative de guvernanță care să ofere o mai mare securitate fiscală și oportunități economice". Consilierii vor decide marți dacă o vor susține sau nu.

Printre opțiuni, pe lângă revenirea la Norvegia se numără și alte aranjamente, cum ar fi obținerea unui sistem de guvernare similar cu cel din Insulele Canalului sau un model precum Insulele Feroe, o parte autonomă a Danemarcei.

De la sfârșitul anilor 1970, volume mari de petrol britanic din Marea Nordului au fost procesate pe Orkney, dar insula nu a văzut suficiente beneficii, a spus Stockan. Cu noi oportunități de la parcurile eoliene offshore, el dorește ca insulele să vadă o rentabilitate mai mare.

Stockan nu a fost clar despre cum va funcționa întoarcerea lui Orkney în Norvegia, la 250 de mile peste Marea Nordului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului norvegian de Externe nu a făcut niciun comentariu cu privire la faptul dacă Orkney sau autoritățile britanice au fost în contact cu guvernul norvegian, dar a spus: "Aceasta este o chestiune britanică internă și constituțională. Nu avem niciun punct de vedere cu privire la această moțiune".

"Vom fi întotdeauna mai puternici împreună ca un singur Regat Unit", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite