Franţa, în discuţii avansate pentru vânzarea a 30 de avioane de luptă Rafale către Egipt, pentru 3,75 miliarde euro
0Franţa este în discuţii avansate pentru vânzarea a 30 de avioane de luptă Rafale către Egipt, într-un acord în valoare de 3,75 de miliarde de euro despre care site-ul de invesigaţii Disclose a relatat că ar putea fi perfectat cel mai devreme marţi, transmite Reuters.
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat în decembrie că nu va condiţiona vânzarea de arme către Egipt de drepturile omului, deoarece nu doreşte să slăbească capacitatea Cairo de a combate terorismul în regiune, un comentariu care a atras furia criticilor.
"Au avut loc într-adevăr discuţii foarte avansate cu Egiptul, iar anunţurile ar putea fi făcute foarte curând", a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală franceză, ca răspuns la articolul publicat de Disclose, refuzând să ofere detalii suplimentare.
Citând documente confidenţiale, Disclose a scris că a fost convenit un acord la sfârşitul lunii aprilie şi că un acord ar putea fi încheiat marţi, când o delegaţie egipteană va ajunge la Paris.
Acordul ar fi un impuls suplimentar pentru avionul de luptă fabricat de Dassault, după ce în ianuarie a finalizat un acord de 2,5 miliarde de euro pentru vânzarea a 18 avioane Rafales către Grecia.
Acordul egiptean acoperă, de asemenea, contracte pentru furnizorul de rachete MBDA şi furnizorul de echipamente Safran Electronics & Defense, care valorează încă 200 de milioane de euro.
Ministerele de Finanţe, Externe şi Apărării ale Franţei nu au fost disponibile imediat pentru comentarii. De asemenea, oficialii egipteni nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.
Franţa a fost principalul furnizor de arme în Egipt în perioada 2013-2017, inclusiv vânzarea a 24 de avioane de război cu opţiune pentru încă 12. Acele contracte au eşuat, inclusiv oferte pentru mai multe avioane Rafale şi nave de război, care fuseseră într-un stadiu avansat.
Diplomaţii au spus că acest lucru are legătură mai degrabă cu problemele de finanţare provocate de temerile legate de capacitatea pe termen lung a Cairo de a rambursa împrumuturile garantate cu sprijinul statului, decât cu preocupările pe care Parisul le are cu privire la situaţia drepturilor omului din Egipt.
Citeşte şi: