Extrema dreapta, câştigătoare în alegerile regionale din landurile estice Turingia şi Saxonia. Vrea la guvernare, dar nu prea are cu cine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajele s-au confirmat la alegerile pentru parlamentele regionale răsăritene din landurile Turingia şi Saxonia, unde partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a câştigat peste 30 la sută din voturile exprimate. În Turingia, AfD a anunţat că doreşte să preia conducerea guvernului şi va iniţia negocieri cu alte partide. Uniunea Creştin-Democrată, în schimb, susţine că va încerca să formeze alianţe guvernamentale şi să preia şefia executivului în ambele landuri. Victoria AfD în Turingia este prima obținută de un partid de extremă dreapta după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Björn Höcke, liderul partidului Alternativa pentru Germania (AfD)/ FOTO:AFP
Björn Höcke, liderul partidului Alternativa pentru Germania (AfD)/ FOTO:AFP

Potrivit estimărilor date publicităţii duminică seara, partidul AfD a obţinut în Turingia 33 la sută din voturi. Pe locul doi s-a plasat Uniunea Creştin-Democrată (CDU) cu circa 24 la sută, iar pe locul trei Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW) cu peste 15 la sută. Social-democraţii au fost votaţi într-o proporţie de numai 6 la sută, iar Partidul Stîngii (Die Linke) a primit peste 11 la sută.

În Saxonia CDU şi AfD, aproape la egalitate

În Saxonia situaţia e doar puţin diferită. Chiar dacă Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a obţinut 31,5 procente, precum indicau estimările la ora 21, AfD cu 31,4 procente se află aproape la egal. În Saxonia Uniunea Sahra Wagenknecht (BSW) a fost votată de 11,5 la sută din electorat, social-democraţii doar de 7,6 la sută, pe cînd Partidul Stângii nu a trecut pragul necesar de 5 %. În nici unul dintre cele două landuri nu a mai intrat Partidul Liberal (FDP) care la nivel federal face parte din coaliţia tripartită de la Berlin.

Cele două partide care în ambele landuri au obţinut rezultate spectaculoase sunt AfD şi BSW. Wagenknecht care a plecat din Partidul Stîngii şi-a făcut propriul partid la începutul acestui an. Cu un program populist în care a amalgamat elemente de stînga şi de dreapta a reuşit să capteze publicul. Comentînd succesul formaţiunii, Wagenknecht a spus duminică seara într-o primă declaraţie:

„Aşa ceva nu a existat niciodată în istoria Republicii Federale. Cred că toţi împreună putem fi mîndri de acest rezultat.”

Wagenknecht a mai spus că partidul este gata să participe la guvernare în Saxonia şi Turingia.

Extrema dreaptă germană vrea să guverneze, după rezultatele obținute în alegerile de land din Turingia și Saxonia. Și populiștii de stânga consideră că ar merita cooptați în formulele executive.

"Suntem partidul poporului din Turingia. Nu putem fi ignorați dacă se dorește stabilitate pentru Turingia", afirmă Björn Höcke, liderul partidului Alternativa pentru Germania (AfD), într-una din primele reacții după votul de duminică pentru parlamentele regionale de la Erfurt și Dresda. AfD a câștigat o treime din voturile exprimate în Turingia și, cu un scor de 32,5%, va da cei mai mulți deputați în viitoarea legislatură, conform proiecțiilor difuzate la închiderea urnelor.

Performanța AfD este o ”victorie istorică” obținută, pentru că votanții din Turingia doreau ”schimbare” iar partidul ”este de departe cea mai puternică forță. Suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitatea guvernului”, a apreciat Höcke la posturile publice de televiziune ARD și ZDF. Höcke a deschis lista candidaților AfD în Turingia.

”În ambele landuri federale, AfD a reușit să câștige cel puțin o treime din mandatele parlamentare. Nu putem fi ignorați și, desigur, pretindem să participăm la guvernare. Orice altceva ar fi ignorarea flagrantă a voinței alegătorilor”, a comentat și șefa AfD, Alice Weidel, citată de ziarul Bild.

În Turingia, naziștii au câștigat pentru prima dată puterea în 1930, înainte de a-și consolida controlul la Berlin trei ani mai târziu

Mulți alegători din est spun că sunt din ce în ce mai dezamăgiți de politica tradițională la mai mult de trei decenii de la reunificarea națională, impactul persistent al declinului structural, al depopulării și al performanței economice slabe agravând sentimentul că sunt încă cetățeni de mâna a doua.

„AfD a construit o bază centrală [în est] care acum votează pentru ea din convingere, nu doar din cauza frustrării față de celelalte partide”, a declarat profesorul André Brodocz, politolog la Universitatea Erfurt din Turingia.

Sondajele sugerează că partidul, ale cărui filiale din Saxonia și Turingia au fost clasificate drept extremiste de dreapta de către autoritățile de securitate, ar putea obține primul loc în Brandenburg, landul rural din jurul Berlinului, care va vota la 22 septembrie.

Co-liderul AFD din Turingia, Björn Höcke, a folosit în mod repetat sloganuri naziste interzise la mitingurile sale și a făcut apel la o „schimbare radicală” în cultura germană de comemorare și ispășire a Holocaustului.

Obiectivul său a fost de a obține o minoritate de blocare de o treime din voturi în Turingia, unde naziștii au câștigat pentru prima dată puterea într-un guvern de land german în 1930, înainte de a-și consolida controlul la Berlin trei ani mai târziu.

La un miting în Erfurt cu câteva zile înainte de alegeri, Höcke a declarat mulțimii că el și AfD sunt singurii care stau în calea „partidelor cartel” care încearcă să „înlocuiască poporul german” cu o „societate multiculturală” sub o „dictatură totalitară”.

Nimeni nu vrea cu AfD

Problema AfD este că partidele tradiționale nu doresc să se asocieze cu formațiunea de extremă dreapta. De-a lungul vremii a existat un așa-numit ”firewall”, un zid de protecție care bloca orice formă de colaborare cu extrema dreaptă, scrie DW.

Și Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), care i-a făcut concurență în bazinul electoratului atras de populism, refuză o astfel de asociere. Wagenknecht a respins clar orice colaborare cu AfD: „Nu putem lucra împreună” cu Höcke, despre care afirmă că reprezintă ”o viziune etnică asupra lumii, la kilometri distanță de a noastră”. BSW ar putea susține însă inițiative ale AfD.

O coaliție cu dreapta radicală este exclusă și în Saxonia - dar șefa Alianței spune că se așteaptă la responsabilitate din partea majorității parlamentare creștin-democrate, ceea ce înseamnă că așteaptă să fie invitată la guvernare,

Premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer, este mulțumit de performanța creștin-democraților, care și-au păstrat prima poziție. Ca atare, CDU se pregătește să formeze din nou cabinetul de land: "Oamenii de aici au avut încredere în noi. Nu au ales votul de protest". Pentru CDU pare firească, de altfel, și ipoteza de a avea șefia guvernului în Turingia.

Cancelarul Olaf Scholz a îndemnat partidele principale să excludă „extremiştii de dreapta”

Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat partidele principale să excludă „extremiştii de dreapta”, după ce rezultatele preliminare au arătat că Alternative für Deutschland (AfD) de extremă-dreapta a ajuns în fruntea alegerilor de stat, în timp ce o nouă forţă populistă de stânga aluat ființă.

Scholz a numit rezultatele „amare” și „îngrijorătoare”.

„Țara noastră nu poate și nu trebuie să se obișnuiască cu asta. AfD dăunează Germaniei. Slăbește economia, împarte societatea și distruge reputația țării noastre”, a spus Scholz, adăugând că cele mai îngrozitoare previziuni, că social-democrații săi de centru-stânga (SPD) ar putea să nu ieși pentru prima dată dintr-un parlament de land, nu s-au materializat.

Coaliția semafor, rezultatate proaste

Pentru Kevin Kühnert, secretarul general al social-democraților (SPD, principalul partid de guvernământ la nivel federal), ”acest rezultat conține mesaje în direcția politicii federale”. Kühnert consideră că politica responsabilă înseamnă să nu te prăbușești pur și simplu când te confrunți cu vânt potrivnic.

Cu toate acestea, oficialul SPD găsește îmbucurător faptul că partidul cancelarului Olaf Scholz a depășit pragurile electorale în cele două landuri: ”Am reușit să evităm ceea ce unii se temeau și alții chiar sperau, cu siguranță, că vom lipsi din parlamentele de land, pentru prima dată în istoria noastră”.

Victoria extremei dreapta în alegerile regionale zdruncină coaliţia fragilă din Germania

Alegerile din landurile germane, care au dat o grea lovitură partidelor din guvernul cancelarului Olaf Scholz şi victorii istorice pentru două partide anti-sistem, sunt de natură să agraveze instabilitatea într-o coaliţie de guvernare deja fracţionată, notează Reuters.

Cu doar un an înainte de alegerile naţionale din cea mai mare economie a Europei, rezultatele de duminică par să sporească presiunea asupra lui Scholz pentru a fi mai dur în ceea ce priveşte imigraţia şi să intensifice dezbaterea privind sprijinul pentru Ucraina, aspecte care au dominat campania.

Autoritatea şubredă a guvernului german ar putea complica, de asemenea, politica europeană, în condiţiile în care cealaltă mare putere a blocului, Franţa, se luptă încă să formeze un guvern după alegerile anticipate.

Toate cele trei partide din guvernul federal par să fi pierdut voturi în alegerile din Turingia şi Saxonia, conform primelor proiecţii, care au subliniat declinul social-democraţilor lui Scholz (SPD) în calitate de partid cu mare putere. Proiecţiile institutului de sondare Forschungsgruppe Wahlen, publicate la ora 21.00 (1900 GMT), îl plasau pe acesta la doar 6-7,6% din voturi.

Partenerii de coaliţie minori, Verzii şi Democraţii Liberi pro-business, riscau să fie eliminaţi din parlamentul landului Turingia pentru că nu au atins pragul de 5%.

Analiştii au declarat că impactul cel mai probabil al rezultatelor va fi creşterea certurilor în cadrul coaliţiei ideologic eterogene a lui Scholz.

„Pentru noi va fi vorba de a ne afirma mai puternic”, a declarat Kevin Kuehnert, secretarul general al partidului SPD, duminică târziu. „Să nu ne lăsăm conduşi de partide care tocmai au fost date afară dintr-un parlament de stat”.

Rezultatele reflectă fragmentarea crescândă a peisajului politic şi ascensiunea partidelor anti-sistem în întreaga Europă, pe măsură ce guvernele s-au străduit să facă faţă crizelor, inclusiv războiului din Ucraina şi inflaţiei.

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost marele câştigător al serii, obţinând 33,2 % în Turingia, în primele sale alegeri regionale, şi obţinând aproape la fel de multe voturi ca şi conservatorii în Saxonia.

Între timp, Alianţa populistă de stânga Sahra Wagenknecht (BSW) a obţinut mai multe voturi decât toate cele trei partide din coaliţia lui Scholz, adunând 11,5-15,6% din voturi la doar opt luni de la înfiinţare.

Puterea acestor partide anti-NATO, anti-imigraţie şi favorabile Rusiei va face din ce în ce mai dificilă formarea unor coaliţii coerente din punct de vedere ideologic, atât la nivel de stat, cât şi la nivel federal.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite