Europarlamentar olandez: “Cazul Vama Siret confirmă corupţia, aderarea României la UE a fost o greşeală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Vama Siret ajută la intrarea României în Spaţiul Schengen? Doi membri ai Comisiei pentru Libertăţi, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European au opinii diferite.

Partidele eurosceptice spun NU României

Partidul meu, Partidul Olandez pentru Libertate, a fost dintotdeauna împotriva intrării României în Uniunea Europeană," ne-a declarat europarlamentarul Daniel van der Stoep, membru al comisiei LIBE, neafiliat la niciun partid politic din Parlamentul European.

CITEŞTE ŞI:

BREAKING NEWS Vama Naidăş, blocată de mascaţi: Cezar Bertea, șeful poliției de frontieră a fost dezarmat

Van der Stoep, membru al unui partid naţional puternic eurosceptic, consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a fost o greşeală care "ar trebui reparată". "De fapt, dacă ar fi după noi, UE nu ar fi trebuit să lase România să intre în UE. Este o ţară foarte coruptă şi aceste arestări nu fac altceva decât să confirme acest lucru," a spus Van der Stoep. "Vama Siret este un punct de graniţă foarte important în Europa de Est şi dacă nivelul de corupţie este atât de înalt încât să fie nevoie de 64 de arestări şi o astfel de situaţie s-a perpetuat ani la rând înainte să fie descoperită, atunci nu ar trebui să fie nimeni surprins dacă nu sunt adeptul României în spaţiul Schengen," a mai spus Van der Stoep.

image

Votul asupra intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen va fi unul negativ, susţine acesta. "Până la urmă, aceasta este o decizie care va trebui luată de consiliul de miniştri, însă eu şi colegii mei din Parlamentul European vom vota împotrivă aderării României şi Bulgariei la Schengen," a spus Van der Stoep, care face parte dintre membrii PE neafiliaţi vreunui grup politic.

O dezvoltare foarte binevenită

La rândul său, europarlamentarul Simon Busuttil, membru al aceleiaşi comisii LIBE, vede cazul Vama Siret drept un câştig pentru România.

„Este cunoscut faptul că de evaluarea tehnică privind România este pozitivă. Deci, eu nu cred că acest caz ar face o diferenţă materială. Cu toate acestea, este o dezvoltare foarte binevenită, într-adevăr", a declarat europarlamentarul pentru „Adevărul Europa".

Simon Busuttil ( din grupul PPE, reprezentând Malta) este responsabil în cadrul Comisie LIBE pentru relaţia cu FRONTEX, organismuil tehnic al Uniunii Europene care se ocupă de securizarea frontierelor.

Parlamentul European trebuie să voteze în curând dacă sprijină sau nu intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.

Votul Parlamentului European vine după ce miniştrii de interne francez şi german au trimis tuturor instituţiilor europene o scrisoare în care cereau amânarea aderării României şi Bulgariei la Shengen "din mai multe motive," cum ar fi "nivelul ridicat de corupţie".

Cuvântul decisiv îl va avea însă Consiliul de Miniştri, unde România şi Bulgaria au nevoie de unanimitate, condiţie foarte greu de îndeplinit având în vedere poziţia franco-germană.

Decizia ar trebui luată în luna martie, dar procedura este în acest moment blocată din cauza unor neînţelegeri între Parlamentul European şi Consiliu. Europarlamentarii vor să aibă acces la evaluările tehnice pentru cele două ţări. Consiliul refuză să pună la dispoziţia Parlamentului European aceste documente, motivând că acestea ar conţine date secrete.

Într-un interviu pentru "Adevărul Europa", preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a afirmat că situaţia va fi deblocată prin negocieri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite