Europa rămâne cu mult în urma Americii în privinţa vaccinării şi efectele se văd. SUA au raportat cel mai mic număr de decese asociate COVID-19 în şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoana femeie vacinata coronavirus FOTO Shutterstock

Europa - puternic criticată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru ritmul lent de vaccinare împotriva COVID-19 - rămâne cu mult în urmă în cursa de administrare a vaccinului, potrivit unui bilanţ publicat de AFP. În acelaşi timp, Statele Unite au raportat duminică doar 277 de decese asociate COVID-19.


În general vorbind, americanii se descurcă de trei ori mai bine decât Uniunea Europeană, cu cele 27 de state membre.

În timp ce 11,7% din populaţia UE este la primă doză de vaccin, procentul în cazul SUA se ridică la 30%.

Doar 5% dintre cetăţenii UE au fost vaccinaţi cu a doua doză de vaccin, faţă de 15,9% din populaţia aflată de cealaltă parte a Atlanticului.

Deşi unele ţări mai mici din UE, cum ar fi Malta, se descurcă bine, administrând zilnic o doză la mai mult de 1% din populaţie, rata în cele mai mari patru economii ale blocului - Germania, Franţa, Spania şi Italia - este de trei ori mai lentă.

În aceste patru ţări a fost vaccinată aproape 12% din populaţie, ceea ce reprezintă aproximativ media din UE.

OMS, care a criticat joi ritmul "inacceptabil de lent" al vaccinării în Europa, include în vasta sa zonă europeană şi Israel, Marea Britanie, Rusia, Turcia şi fostele ţări sovietice din Asia Centrală.

În general, în zona aceasta s-a administrat un sfert din cele 596 de milioane de doze administrate la nivel mondial, deşi regiunea reprezintă doar 12% din populaţia planetei.

Numărul a crescut şi mai mult datorită statisticilor din Israel, care a ajuns de la început în fruntea tabelului de vaccinare, trei cincimi din populaţia sa primind cel puţin o doză de vaccin.

Şi Marea Britanie, care nu mai face parte din UE, ocupă o poziţie importantă în clasament, inoculând parţial 45,5% din populaţie, urmată de Malta (32,3%), Ungaria (21,4%) şi Serbia (21,3%).

Alte ţări europene, în principal în fostul bloc de Est, progresează mult mai lent, cum ar fi statele membre ale UE Bulgaria (5,4%) şi Letonia (6,1%), dar şi Ucraina (0,6%), Republica Moldova (1%), Muntenegru (3,1%) şi Albania (4,1%), care nu sunt state membre.

Doar 277 de decese raportat în SUA , cel mai mic număr de decese asociate COVID-19 în şase luni

Statele Unite au raportat duminică cel mai mic număr de decese asociate COVID-19 în peste şase luni, relatează dpa.

Cu doar 277 de decese raportate, numărul total al deceselor provocate de pandemia de COVID-19 la nivel naţional a ajuns la 555.001, conform datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins. Numărul reprezintă doar o treime din media săptămânală de 816 decese.

Ultima dată când în SUA s-a înregistrat un număr zilnic mai mic de decese asociate COVID-19 a fost pe 27 septembrie 2020.

De asemenea, în week-end a fost raportat un număr semnificativ mai mic de cazuri noi la nivel naţional - 36.670, totalul infectărilor ajungând astfel la 30.706.129.

În New York au fost înregistrate cele mai multe cazuri noi de coronavirus (7.607) şi de decese (82).

Conform datelor publicate duminică de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, circa 165 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 au fost administrate la nivel naţional.

Cazurile globale au depăşit 130 de milioane şi continuă să crească

Cazurile globale de COVID-19 au depăşit luni pragul de 130 de milioane, iar în ultimele şapte zile s-au înregistrat peste 4 milioane de contagieri în întreaga lume, fapt ce nu a mai avut loc de la jumătate lunii ianuarie, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.

Decesele de COVID-19 în întreaga lume au ajuns la 2,84 de milioane, dintre care 71.000 săptămâna trecută, a treia consecutivă în care se înregistrează o creştere.

Tendinţa este foarte îngrijorătoare, deoarece există temerea ca cifrele să crească în ritm accelerat în următoarele zile, după zilele libere de Paştele Catolic în care au avut loc un număr mai mare de deplasări şi de reuniuni de familie în multe ţări ale lumii.

Creşterea numărului de cazuri este evidentă în cazul Indiei, unde contagierile au crescut exponenţial iar luni a fost depăşit, pentru prima oară de la începerea pandemiei, pragul de 100.000 de cazuri într-o singură zi.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din India, ţara a înregistrat 103.558 noi cazuri în ultimele 24 de ore, ridicând numărul total al contagierilor la 12,5 milioane.

O creştere a cazurilor s-a înregistrat şi în Franţa, care a depăşit ca număr de noi contagieri Rusia, fiind deja cea de-a patra ţară cu cele mai multe cazuri după SUA, Brazilia şi India. La rândul său Spania, una dintre ţările cele mai afectate de pandemie în 2020, se confruntă cu o creştere a numărului de contagieri.

Partea pozitivă a lucrurilor este că numărul vaccinărilor avansează rapid în ţări ca SUA şi Marea Britanie, care au reuşit să stabilizeze curba ascendentă a cazurilor.

În întreaga lume au fost administrate aproximativ 650 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, în frunte cu SUA care au administrat 160 de milioane, urmate de China, cu 130 de milioane de doze, în timp ce Uniunea Europeană a ajuns la 80 de milioane de doze de vaccin administrate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite