Emmanuel Macron: „Îmi asum în întregime“ declaraţiile cu privire la moartea cerebrală a NATO
0Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că îşi asumă în întregime faptul că a ridicat ambiguităţile prin diagnosticul său controversat cu privire la faptul că NATO se află în „moarte cerebrală“ şi vrea ca europenii să se asocieze unui tratat care ar înlocui Tratatul INF, transmite AFP, potrivit news.ro.
În urma unei întâlniri cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, şeful statului francez şi-a exprimat de asemenea regretul faţă de „deconectarea ţipătoare şi inacceptabilă“ a discuţiilor în interiorul NATO care durează de doi ani cu privire la contribuţia financiară a Statelor Unite la blocul militar militar occidental.
De asemenea, Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca europenii să se asocieze unui eventual tratat care să înlocuiască Tratatul ruso-american din 1987 cu privire la Forţele Nucleare Intermediare (INF), după ce acesta a fost denunţat de către Statele Unite şi Rusia.
„Noi nu ne putem delega securitatea unui acord bilateral în care niciun european nu este parte“, a subliniat el joi, la primirea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Paris.
Este necesară o „implicare a europenilor în acest viitor tratat“, a subliniat preşedintele francez.
Pe de altă parte, Macron şi Stoltenberg au subliniat joi necesitatea „luării în serios“ a riscurilor în domeniul tehnologiei legate de viitoarele reţele mobile 5G, fără să desemneze însă grupul chinez Huawei, ţinta unor sancţiuni americane, notează Reuters, potrivit news.ro.
Desfăşurarea 5G a devenit o miză geoplitică, din cauza importanţei Huawei pe piaţa echipamentelor de reţea.
Washingtonul a înscris Huawei pe o listă neagră cu întreprinderi susceptibile să ameninţe securitatea naţională americană şi îşi îndeamnă aliaţii să nu recurgă la gigantul tehnologic chinez pentru a-şi construi reţelele 5G.
„Eu nu dau curs niciodată stigmatizării cutărui sau cutărui operator industrial sau cutărei sau cutărei ţări“, a declarat Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă comună cu Jens Stoltenberg.
„Eu nu stigmatizez pe nimeni, dar vreau doar să ştiu dacă avem vulnerabilităţi tehnologice într-o anumită activitate militară care priveşte Franţa, care decide singură, sau o operaţiune pe care o efectuăm în cadrul NATO sau între parteneri europeni“, a subliniat el.
Secretarul general al NATO consideră că „5G va afecta toate aspectele societăţii noastre (...), toate aspectele civile, dar şi toate aspectele militare. Rezistenţa, securitatea acestor sisteme 5G sunt, aşadar, primordiale“.
„Noi nu arărăm cu degetul o întreprindere sau o ţară anume, ci facem astfel încât toţi aliaţii să ia acest risc în serios“, a subliniat şeful NATO.