Dronele şi rachetele, reginele războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Toate războaiele au armele lor emblematice, dar în bătălia pentru Donbas logistica şi armele convenţionale mai mici şi mai ieftine vor face diferenţa reală

Duşmanii Rusiei ar trebui să se gândească din nou. Acesta a fost mesajul preşedintelui Vladimir Putin, după lansarea cu succes a unei rachete intercontinentale ultra-avansate, numită Satan 2 de către analiştii militari occidentali. Va fi capabilă să „depăşească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă”, a spus Putin în comentariile difuzate la televiziunea rusă.

Dar chiar dacă îl poate face pe Putin să se simtă musculos, în timp ce armata sa se luptă să-şi împlinească obiectivele de război în Ucraina, această piesă de teatru terifiantă pe care armata rusă a pus-o în scenă nu va face nicio diferenţă pe câmpul de luptă imediat.

Satan 2, numit oficial Şarmat, este cea mai mare rachetă balistică din istorie. Este în dezvoltare de aproape două decenii şi este o armă înfricoşătoare cu o rază de acţiune de peste 10.000 de kilometri, o viteză potenţială de Mach 20 şi capacitatea de a păcăli şi eschiva apărarea antirachetă. De asemenea, are capacitatea de a desfăşura 15 focoase nucleare într-o singură lovitură.

Dacă, să zicem, ar fi trasă în Europa de Vest, o singură rachetă ar putea devasta 15 oraşe din mai multe state.

Fără îndoială, acest test a atras atenţia în Occident că Putin ar putea „deveni nuclear”. Dar în bătălia care se desfăşoară pentru Donbas, de fapt, logistica şi armele convenţionale mai mici şi mai ieftine, deşi avansate, vor face diferenţa reală - nu rachetele intercontinentale.

Dronele, arma săracului în războiul viitorului

Pe măsură ce forţele ruse încearcă să-şi extindă controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, acest tip de armament - drone de recunoaştere şi înarmate, obuzierele, armele antitanc uşoare vor determina rezultatul înfruntărilor.

Oficialii ucraineni estimează că aproximativ jumătate din tancurile pe care ruşii le-au pierdut din 24 februarie au fost dezactivate sau distruse de rachetele portabile anti-tanc (NLAW) britanice sau de versiunea americană puţin mai grea, Javelin. Ambele arme se ghidează automat către ţinta lor după lansare, permiţând trăgătorului să se mişte rapid după tragere.

Cu toate acestea, armata ucraineană recunoaşte că, deşi aceste arme au fost extrem de eficiente în luptele din timpul primei faze a războiului din nord-vest şi la est de Kiev, utilitatea lor poate fi redusă în Donbas. Peisajul rural plat şi larg deschis al regiunii contrastează cu peisajul mai împădurit din jurul capitalei, care este mai potrivit pentru ambuscade.

Ca atare, strategii militari occidentali şi oficialii militari ucraineni sunt de acord că în lupta pentru Donbas se va baza pe drone şi sisteme de rachete cu rază mai lungă de acţiune. Ele vor stabili dacă ofensiva rusă este reuşită sau respinsă. Dar o mare întrebare este dacă oricare dintre părţi va avea destule, spune un planificator militar britanic.

Această importanţă a dronelor este subliniată în cel mai recent pachet de arme american, care include 112 drone de ultimă generaţie, foarte clasificate, Phoenix Ghost. Acestea pot elimina tancuri şi alte vehicule blindate, se pot ghida către ţintele lor şi sunt de unică folosinţă. Se ştiu puţine despre ele, dar sunt relativ ieftin de produs.

Ucrainenii spun că forţele ruse desfăşoară deja mai multe drone de recunoaştere Orlan-10 în Donbas, care sunt folosite pentru a supraveghea apărarea Ucrainei şi pentru a identifica ţinte pentru bombardamentele de artilerie. Dar zboară jos şi sunt vulnerabile la doborâre. De asemenea, dronele Bayraktar furnizate de Turcia  Ucrainei sunt expuse unui risc mult mai mare în estul Ucrainei, după cum a observat Justin Bronk de la Royal United Services Institute.

„Densitatea sistemelor ruseşti de apărare aeriană de la sol este, de asemenea, mult mai mare aici”, spune el. În plus „este probabil ca Rusia să aibă superioritate aeriană localizată asupra unei mari părţi din Donbas în timpul următoarei etape a operaţiunilor la sol”. Bronk prezice că avioanele de război ruseşti vor avea o mai mare libertate de acţiune deasupra Donbasului decât o aveau mai aproape de Kiev. Vor fi mai bine protejaţi de sistemele de apărare aeriană de la sol, adaugă el.

Dar el şi alţi analişti militari se întreabă dacă forţele aeriene ruse vor avea într-adevăr o mai mare capacitate de manevră, deoarece nu dispun de muniţie ghidată de precizie, iar echipajele nu au suficiente ore de pregătire pentru a învăţa abilităţile complexe necesare pentru un sprijin aerian apropiat eficient.

Aşa că, poate, când vine vorba de câmpul de luptă al Ucrainei, Putin va ajunge să regrete că nu a cheltuit mai mult pe orele de pregătire pentru piloţii săi sau pe fabricarea de mai multe muniţii şi drone ghidate de precizie, în loc să cheltuiască miliarde pentru dezvoltarea Satan 2.

Ucrainenii, în aşteptarea sistemelor de rachete cu rază mai lungă de acţiune

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Nikolai Malomuj, consideră că într-o săptămână sau o săptămână şi jumătate, situaţia din Donbas se poate schimba, deoarece atunci armata ucraineană va începe să primească noi arme occidentale. „În ultimele zile deja au sosit echipamente de ultimă generaţie. Nu au venit toate, dar în următoarea săptămână şi jumătate vor sosi din SUA, Marea Britanie şi ţările europene. Deosebit de importante sunt rachetele Hurricane, Smerch şi Harpon “, a spus Malomuj.

El crede că după primirea acestor arme, Forţele Armate ale Ucrainei vor putea atinge orice ţintă.

„Lângă Severodoneţk, Kramatorsk, Lisiciansk, pe rutele pe care ruşii încearcă acum să le blocheze - Herson, Harkov, vom putea lovi cu aceste rachete sistemele de artilerie ruseşti care bombardează trupele noastre şi ne distrug oraşele. Vom putem să lansăm lovituri puternice, să le distrugem şi apoi să efectuăm contraatacuri foarte puternice sau operaţiuni ofensive tactice“, a explicat el.

Apoi forţele speciale ucrainene îşi pot arăta puterea, spune Malomuj.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite