Dronele care domină acum câmpul de luptă din Ucraina își vor pierde avantajul, prezice șeful Statului Major al armatei franceze

0
Publicat:

Dronele aeriene de mici dimensiuni au dominat câmpul de luptă din Ucraina, dar acestea și-ar putea pierde în curând avantajul de luptă, a apreciat șeful Statului Major al armatei franceze, generalul Pierre Schill. Experți consultați de Business Insider au apreciat că progresul tehnologiilor antidrone vor limita capacitățile acestor drone care în prezent joacă un rol esențial pentru forțele ucrainene.

Operatori ucraineni de drone FOTO PROFIMEDIA
Operatori ucraineni de drone FOTO PROFIMEDIA

Vorbind la expoziția de apărare Eurosatory care s-a desfășurat la Paris pe 19 iunie, Schill a afirmat că avantajul lor reprezintă doar „un moment în istorie”, a relatat Defense News.

„Viața de impunitate a dronelor mici, extrem de simple, deasupra câmpului de luptă este un instantaneu în timp", a apreciat Schill.

„În prezent acest aspect este exploatat, asta este limpede, și trebuie să ne protejăm. Astăzi, sabia, în sensul de dronă aeriană, este puternică, mai puternică decât scutul. Scutul va crește", a prezis el.

Utilizarea dronelor va avea fluctuații

Fostul ofițer al armatei britanice Christopher Lincoln-Jones a declarat pentru Business Insider că utilizarea dronelor mici în război va fi probabil „fluctuantă".

„Ceea ce se va întâmpla este că, pe măsură ce inteligența artificială devine din ce în ce mai bună și detecțiile devin mai bune, dronele de dimensiuni medii vor domina mai degrabă decât cele mici".

„Mini-dronele sunt limitate de faptul că tehnologia bateriilor nu este încă suficient de bună pentru ele. Și, deși pot transporta o încărcătură mică sau o armă, nu sunt foarte eficace împotriva țintelor militare", a adăugat Lincoln-Jones.

La rândul său, Greg Bagwell, fost comandant adjunct al Forțelor Regale Britanice, a declarat pentru BI că „există un sâmbure de adevăr" în comentariile lui Schill cu privire la viitorul dronelor mici pe câmpul de luptă.

„Cred că este puțin exagerat să decretăm că și-au avut vremea și că totul s-a terminat. Dar cred că le va fi din ce în ce mai greu să opereze, pe măsură ce va crește prudența în fața acestei amenințări. Vom începe să vedem cum măsurile contra lor vor începe să ocupe o poziție mai înaltă", a spus el.

Dronele de mici dimensiuni sunt în prim-planul războiului din Ucraina

Dronele de mici dimensiuni, în special dronele FPV, au devenit o marcă a războiului din Ucraina, ambele părți folosindu-le tot mai mult ca pe niște arme omniprezente.

Astfel, dronele FPV au avut un succes uriaș pe câmpul de luptă până în prezent, dovedindu-se a fi mai ieftine și mai precise decât majoritatea artileriei, deoarece pot fi ghidate direct către țintă.

În aprilie, un oficial NATO declara pentru revista Foreign Policy că mai mult de două treimi din tancurile rusești care au fost distruse de Ucraina în ultimele luni au fost țintite cu FPV-uri.

Ucraina a bombardat, de asemenea, rafinăriile de petrol și bazele aeriene rusești cu drone, ca parte a unei campanii pe scară largă de întrerupere a aprovizionării militare rusești și de combatere a forțelor aeriene ruse.

Contramăsurile fac progrese 

Lincoln-Jones și Bagwell deopotrivă au făcut ecou avertismentelor generalului Schill potrivit cărora contramăsurile vizând dronele înregistrează progrese, care vor face ca dronele de mici dimensiuni să devină din ce în ce mai puțin eficiente.

„Vor fi utilizate tot felul de tehnici pentru a bruia semnalele, imaginile video sau semnalul GPS", a apreciat Bagwell.

Schill a explicat că războiul electronic - care utilizează spectrul electromagnetic, inclusiv semnale precum radio, infraroșii sau radar, pentru a perturba capacitatea unui inamic de a utiliza el însuși aceste semnale - a neutralizat deja 75% din dronele desfășurate în Ucraina.

„Dacă nu ai capacitatea de a cripta și folosi linia de vedere directă pentru a-ți controla drona, ești foarte vulnerabil la aproape toate sistemele de război electronic", a explicat Lincoln-Jones. „Trebuie doar să știi pe ce frecvență operează drona din punctul de vedere al comenzilor sale".

Pe de altă parte, sistemele actuale de război electronic utilizate pentru apărarea împotriva atacurilor cu drone au limitele lor. Utilizarea acestor sisteme riscă să interfereze cu alte tehnologii, cum ar fi radiourile și telefoanele mobile care se află în apropierea dronei.

Dronele rămân esențiale pentru strategia militară a Ucrainei

Producția de drone continuă să crească în Ucraina, în ciuda numărului tot mai mare de sisteme de apărare utilizate împotriva acestei tehnologii. Mai mult de 200 de companii produc în prezent drone aeriene în țară, fiind produse aproximativ 50 000 de FPV-uri pe lună până în decembrie, a raportat Forbes.

De asemenea, ambele părți investesc bani în dezvoltarea de drone dotate cu inteligență artificială care pot fenta sistemele de război electronic.

În acest an, Ucraina a devenit una dintre primele țări care a creat o ramură separată a armatei sale dedicată războiului cu drone.

Un raport recent al Atlantic Council a apreciat că strategia Ucrainei privind dronele „va continua să se concentreze pe flexibilitate, inovare și provocarea zilnică de a menține un avantaj tehnologic față de Rusia".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite