Doi presupuşi agenţi ruşi, condamnaţi pentru tentativă de lovitură de stat în Europa
0Doi presupuşi agenţi ai serviciilor secrete ruse au fost condamnaţi în absenţă pentru terorism după ce în 2016 ar fi instrumentat o tentativă de lovitură de stat în Muntenegru. Kremlinul califică acuzaţiile drept absurde în timp ce oficiali europeni solicită Rusiei să se abţină de la asemenea atacuri asupra democraţiei unor state suverane.
Curtea Supremă din capitala Podgorica i-a condamnat pe Eduard Shishmakov şi pe Vladimir Popov la 15, respectiv 12 ani de închisoare. Alte 11 persoane din Muntenegru şi Serbia au fost condamnate, relatează CNN.
Cei doi au fost acuzaţi că au încercat să preia controlul asupra parlamentului ţării în pragul alegerilor din octombrie 2016 şi să-l răpească pe prim-ministrul de la acea vreme Milo Djukanovic în scopul de a submina aderarea la NATO a Muntenegrului.
Shishmakov a fost acuzat şi pentru că a incitat la acţiuni împotriva constituţiei şi securităţii Muntenegrului.
Interpolul a emis o notificare de cod roşu pentru arestarea lor.
Procurorii îi consideră capii puciului, susţinând că fac parte din serviciile secrete ruse. Kremlinul a negat în repetate rânduri aceste acuzaţii, calificându-le drept „absurde”.
Moscova trebuie să abţină de la subminarea democraţiei în Europa
După citirea sentinţei guvernul Muntenegrului a spus că sistemul de justiţie şi-a demonstrat aderenţa la autonomia sa constituţională, ca şi „rezilienţa în faţa oricăror presiuni şi influenţe străine”, dovedind astfel încă o dată că Muntenegru se întemeiază pe fundamentele solide ale statului de drept - care nu pot fi fisurate de nimeni.
Secretarul britanic pentru Afaceri Externe Jeremy Hunt a calificat puciul din 2016 „cea mai revoltătoare încercare a Rusiei de a submina democraţia europeană” atentând la integritatea teritorială a vecinilor săi sau a altor state suverane, subliniind că „Rusia este o ţară grozavă, de importanţă centrală pentru civilizaţia europeană”, dar că trebuie „să se abţină” de la astfel de atacuri.
„UK cere Rusiei să aleagă o altă cale – să sprijine securitatea Europei, să respecte regulile sistemelor internaţionale menite să protejeze societatea noastră şi să fie partenerul nostru în îndeplinirea responsabilităţilor comune în calitate de membri permanenţi ai consiliului de securitate al ONU”.
Muntenegru a devenit membru NATO în 2017, invitaţia formală în 2015 de a se alătura organizaţiei nord-atlantice suscitând ameninţări din partea Rusiei care are păreri diferite în mai multe chestiuni, inclusiv în privinţa doborârii unui avion rusesc de către Turcia în decembrie 2015.