Document UE: presa afiliată Kremlinului alimentează dezinformarea în legătură cu pandemia COVID-19 pentru a creşte panica în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presă aflată în slujba Kremlinului desfăşoară „o campanie semnificativă de dezinformare” împotriva Occidentului, în scopul de a agrava impactul noului tip de coronavirus, a creşte panica şi a semăna neîncredere, constată un organism al Uniunii Europene într-un document intern consultat miercuri de agenţia de presă Reuters.

„Este în curs o campanie semnificativă de dezinformare din partea presei ruse de stat şi furnizorilor de ştiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19”, avertizează Serviciul European de Acţiune Externă într-un document ce datează din 16 martie.

„Scopul global al dezinformării desfăşurate de Kremlin este de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale, în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene”, precizează acest organism care îl asistă pe Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe în exercitarea mandatului său.

Avertisment similar din Statele Unite

Acesta nu este primul avertisment legat de tentativa Rusiei de a răspândi informaţii false în alte ţări despre pandemia Covid-19. Un prim avertisment de acest gen a fost făcut în februarie de mai mulţi oficiali americani.

Potrivit acestora, mii de conturi de Twitter, Facebook şi Instagram care răspândesc mesaje favorabile regimului Putin susţin, nefondat, că Statele Unite au pornit pandemia de pneumonie virală.

Una dintre teoriile conspirative, care circulă online în mai multe limbi, susţine că noul coronavirus este o încercare de a porni „un război economic cu China“.

„Prin diseminarea de informaţii false cu privire la coronavirus, agenţii ruşi maligni aleg, încă o dată, să ameninţe siguranţa publică prin distragerea atenţiei de la intervenţia privind sănătatea la nivel mondial“, a avertizat pentru AFP Phillip Reeker, secretarul de stat adjunct pentru Europa şi Eurasia.

Potrivit AFP, campania de dezinformare a fost depistată de americani la jumătatea lunii ianuarie, la scurt timp după înregistrarea celui de-al treilea deces din cauza coronavirusului SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19.

Moscova neagă şi lucrează la imaginea lui Putin

„Este o poveste falsă“, a reacţionat atunci purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

De fapt, Rusia nu îşi asumă niciodată nimic şi neagă orice probă care i se prezintă în faţă în legătură cu orice caz în care este implicată, de la susţinerea separatiştilor proruşi din Ucraina, până la amestec în alegeri străine sau tentative de asasinat.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a respins, în nota lui Zaharova, concluziile formulate în documentul intern al UE.

Într-o conferinţă de presă, Peskov a declarat că aceste informaţii sunt nefondate şi lipsite de sens. Mai mult, el le-a pus pe seama unei obsesii antiruse.

„Iar vorbim de acuzaţii nefondate, care în situaţia actuală sunt probabil rezultatul obsesiei antiruse”, a conchis omul de legătură al lui Putin cu presa.

Pe lângă dezinformarea dusă în Occident, presa rusă aservită Kremlinului lucrează din greu pentru a-l prezenta pe Vladimir Putin stăpân pe situaţie.

Liderul de la Kremlin este prezentat, de exemplu, în vizită la un centru de informare asupra coronavirusului din Moscova, care dispune, potrivit presei ruse, de resurse tehnologice precum camere de supraveghere şi reţele informatice.

În afară de informarea cetăţenilor, acest centru trebuie să lupte împotriva zvonurilor de pe internet în legătură cu coronavirusul cu ajutorul „inteligenţei artificiale şi a reţelelor neuronale antrenate special în analiză semantică”, plusează vicepremierul Dmitri Cernîşenko cu intenţia de a pune Rusia în postura unei victime.

„Deşi epidemia nu a atins mari proporţii din punct de vedere medical, nu se poate spune la fel din punct de vedere psihologic”, continuă el în faţa camerelor de filmat.

Propaganda continuă cu premierul Mihail Mişustin în prim-plan, care vorbeşte despre o colaborare între guvern şi Sberbank pentru lansarea unei aplicaţii de consultare a unui medic de la distanţă. Deşi aplicaţia este în fază de proiect, el nu se fereşte să o descrie deja drept „un sistem unic în lume”.

Imagine indisponibilă

Mihail Mişustin (stânga) şi Vladimir Putin într-o discuţie despre coronavirus FOTO EPA-EFE

„În pofida riscului ridicat, situaţia este în întregime sub control”, încheie Putin, amintind puţin de situaţia „deloc simplă, chiar dificilă din Europa”.

Rusia a raportat până acum doar 137 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, fapt ce stârneşte temeri la nivel intern că ascunde numărul real al pacienţilor de Covid-19 diagnosticându-i cu alte boli, o metodă de denaturare a adevărului folosită de sovietici şi rămasă vie în memoria colectivă.

„Mulţi ruşi suspectează Kremlinul că nu spune numărul real de infecţii în ţară. Motivele politice sunt clare”, scrie jurnalista Anna Nemţova pentru „The Daily Beast”.

În timp ce trolii răspândesc fake-news-uri precum că noul coronavirus este „un proiect al companiilor farmaceutice”, autorităţile de la Moscova acţionează ca şi cum „oamenii din patria mamă ar avea un fel de imunitate magică”, remarcă jurnalista rusă.

În opinia ei, motivul diminuării efectelor coronavirusului în Rusia îl reprezintă apropiatul referendum pentru modificarea Constituţiei, un vot popular programat pentru 22 aprilie şi care urmează să-i permită lui Putin să devină „preşedinte pe viaţă”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite