Distrugătorul HMS Duncan a sosit duminică în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distrugătorul britanic HMS Duncan, echipat cu rachete antiaeriene, a sosit duminică în Marea Neagră, unde urmează să participe, între alte evenimente, la exerciţii comune româno-britanice până miercuri, în largul portului Constanţa.

Manevrele urmează să se desfăşoare în apele internaţionale ale Mării Negre şi în apele teritoriale române.

În cadrul vizitei distrugătorului la Constanţa, militari de rang înalt români şi britanici urmează să participe la o serie de evenimente, găzduite inclusiv la bordul navei.

HMS Duncan este dotat cu lansatoare de rachete antiaeriene, tunuri şi mitraliere şi este specializat în lupta împotriva avioanelor, rachetelor antiaeriene şi antinavă.

Pe parcursul escalei HMS Duncan în România, sunt programate vizite ale oficialilor militari britanici la autorităţile militare şi civile din municipiul Constanţa, iar marinarii militari români şi britanici vor executa acţiuni comune de instruire, la cheu, la bordul navelor, pentru stabilirea procedurilor comune de operare în timpul exerciţiilor planificate să aibă loc în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre, potrivit Forţelor Navale române.

Ambasada Marii Britanii în România şi Organizaţia pentru Apărare şi Securitate din Regatul Unit organizează luni, la bordul distrugătorului, în Portul Constanţa, începând de la ora 11.00, Ziua Industriei de Apărare şi Securitate, un eveniment la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Ministerului român al Apărării, oficiali guvernamentali şi companii româneşti de profil.

De asemenea, Federaţia Română de Fotbal, în colaborare cu Ministerul Apărării şi Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România organizează, tot luni, un minicampionat de fotbal, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la desfăşurarea primului meci de fotbal care a avut loc pe pământ românesc între marinarii britanici şi localnicii din zona comunei Partizani, judeţul Tulcea.

Întrecerile sportive vor fi găzduite de Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa.

Nave de război NATO efectuează frecvent misiuni în regiune, după ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei - în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea, la Marea Neagră, şi a conflictului între forţele ucrainene şi rebele proruse în estul Ucrainei - şi după ce Alianţa Nord-Atlantică a decis să-şi consolideze prezenţa în mările Baltică şi Neagră, cu scopul de a oferi asigurări de securitate statelor de pe flancul de est.

În vară, 23 de nave NATO au participat la manevre în Marea Neagră, potrivit portalului rus Sputnik. În octombrie, distrugătorul american USS Porter, din clasa Arleigh Burke, a participat la exerciţii americano-georgiene.

Potrivit Convenţiei de la Montreux din 1936, nave militare din ţări neriverane nu pot rămâne mai mult de 21 de zile consecutiv în marea respectivă. Convenţia impune, de asemenea, restricţii cu privire la clasa şi tonajul acestor bastimente.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite