Demisiile la vârf continuă în Ucraina. Premierul Arseni Iaţeniuk, ameninţat cu o moţiune de cenzură, îşi prezintă raportul anual de activitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul adjunct al Parchetului General al Ucrainei, Vitali Kasko, şi-a anunţat demisia luni, denunţând „corupţia“ şi „arbitrariul“ din cadrul acestei instituţii, transmite rt.com, în timp ce premierul Arseni Iaţeniuk, ameninţat cu o moţiune de cenzură, este aşteptat azi în Parlament pentru a-şi prezenta raportul anual de activitate.

„Actualii şefi ai parchetului l-au transformat într-un loc al corupţiei. Aici nu mai sunt puse în aplicare dreptul şi legea, ci arbitrariul şi ilegalitatea“, a acuzat Kasko în cursul unei conferinţe de presă, referindu-se la procurorul general Viktor Şokin, un apropiat al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

În opinia sa, Ucraina a eşuat în a avea un „parchet după model european“. „Nu mai văd niciun rost să rămân în funcţie“, a conchis el.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt, a reacţionat imediat după acest anunţ, considerând că procesul de reforme din Ucraina primeşte astfel o lovitură.

„Kasko era un apărător al schimbării în cadrul Parchetului General“, a menţionat diplomatul american pe contul său de Twitter. „Ucraina merită un sistem judiciar curat“, pentru a elimina „corupţia omniprezentă şi nepotismul“, a adăugat el.

Recent, lituanianul Aivaras Abromavicius şi-a dat la rândul său demisia în semn de nemulţumire de influenţa anturajului lui Poroşenko. Ulterior, ministrul de Interne Arsen Avakov a declarat că poate dezvălui presei „o bombă de o mie de ori mai importantă decât cea a lui Abromavicius“, dar renunţă să o facă pentru a nu pune capăt colaborării dintre Guvernul de la Kiev şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Doar 8% dintre ucraineni mai susţin Guvernul Iaţeniuk

În acest context tensionat, premierul Arseni Iaţeniuk, 41 de ani, urmează să prezinte astăzi, în Rada Supremă, raportul anual de activitate.

Grupul parlamentar apropiat de Poroşenko (143 de deputaţi) s-a declarat nemulţumit de activitatea lui Iaţeniuk, dar a dat asigurări, luni seara, că exclude o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

Alte două formaţiuni politice din coaliţia de la putere, Samopomici şi Batkivşcina (26, respectiv 19 deputaţi), s-au pronunţat pentru demiterea lui Iaţeniuk, care beneficiază de susţinerea a 71 de parlamentari. Potrivit unui sondaj publicat recent, Guvernul Iaţeniuk este susţinut de 8% din populaţia Ucrainei, în vreme ce aproape 70% vrea demisia sa.

O eventuală prăbuşire a Guvernului Iaţeniuk ar putea însemna sfârşitul coaliţiei prooccidentale de la putere şi ar antrena convocarea de alegeri anticipate într-o ţară ruinată de război şi afectată de o gravă criză economică.

Acest scenariu, care ar putea duce la instalarea unei perioade lungi de instabilitate, nu este dorit de susţinătorii politici şi financiari ai actualei puteri de la Kiev, chiar dacă lentoarea reformelor şi insuficienţa unor eforturi împotriva corupţiei sunt frecvent criticate în capitale din Occident.

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a avertizat săptămâna trecută că programul FMI, crucial pentru susţinerea economiei ucrainene, nu poate continua în lipsa unor reforme la Kiev.

În ceea ce priveşte succesele Guvernului Iaţeniuk, experţii enumeră stabilizarea macroeconomică, crearea unei noi unităţi de patrulă în cadrul poliţiei după model american, reducerea dependenţei de importurile de gaze şi cărbune din Rusia şi mai multă transparenţă în achiziţiile publice, considerate prea corupte.

„Problema cea mai gravă este că Parlamentul nu sprijină Guvernul. Printre cele mai mari eşecuri pot fi enumerate absenţa reformelor în sectorul funcţiei publice, în privatizări, precum şi în întreprinderile publice“ deficitare, subliniază pentru AFP Olena Bilan, economistă-şef la grupul de investiţii Gragon Capital.

„Oamenii ar putea ierta acestui guvern proastele rezultate economice dacă va reuşi să schimbe sistemul. Or Iaţeniuk a vopsit gardul pe care trebuia să-l dărâme cu totul“, consideră politologul Mikola Davidiuk.

„El i-a dezamăgit pe occidentali şi nu a justificat aşteptările lor, fiindcă nu luptă împotriva corupţiei“, a conchis el.

„Constatăm, din păcate, un eşec total al sistemului politic ucrainean“, apreciază la rândul său politologul Volodimir Fesenko, contactat de AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite