Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că suspendarea Parlamentului este ilegală
0Curtea Supremă a Marii Britanii a decis, marţi, că suspendarea activităţii Parlamentului vreme de cinci săptămâni, de către Boris Johnson este ilegală, informează presa britanică.
Decizia a fost luată în unanimitate de către cei 11 judecători ai Curţii Supreme.
Boris Johnson a suspendat Parlamentul britanic pentru cinci săptămâni, la începutul acestei luni, argumentând că acest lucru va permite ca Discursul Reginei să prezinte noile sale politici.
Suspendarea Parlamentului a fost aprobată de către Regina Elisabeta a II-a, şeful de stat al Regatului Unit, ca urmare a solicitării prim-ministrului, după cum este obligată să facă potrivit constituţiei ţării.
Însă Curtea Supremă a Marii Britanii a spus că este ilegal ca Parlamentul să fie împiedicat din a-şi exercita atribuţiile.
Preşedinta curţii a precizat: „Efectul asupra fundamentelor democraţiei noastre a fost unul extrem”.
Ea a mai afirmat că hotărârea unanimă a celor 11 judecători este că Parlamentul nu a fost prorogat – decizia fiind nulă şi fără efect - şi preşedinţii Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor trebuie să decidă care vor fi următorii paşi.
Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a salutat decizia şi a transmis că Parlamentul „trebuie să se întrunească fără întârziere”, adăugând că se va consulta cu liderii partidelor politice „de urgenţă”.
Ulterior, John Bercow a menţionat că le-a transmis oficialilor să se pregătească de reîntrunirea Camerei Comunelor, care ar trebui să aibă loc miercuri, de la ora locală 11:30 (13:30, ora României).
Boris Johnson, prezent la Adunarea Generală a ONU de la New York, nu a oferit nicio reacţie referitoare la decizia Curţii Supreme. Unii dintre colegii săi conservatori au cerut ca Dominic Cummings, consilierul prim-ministrului şi omul din spatele planului său pentru Brexit, să plece din funcţie, pentru că „acesta este în întregime eşecul său şi trebuie să plătească”.