Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că suspendarea Parlamentului este ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis, marţi, că suspendarea activităţii Parlamentului vreme de cinci săptămâni, de către Boris Johnson este ilegală, informează presa britanică.

Decizia a fost luată în unanimitate de către cei 11 judecători ai Curţii Supreme.

Boris Johnson a suspendat Parlamentul britanic pentru cinci săptămâni, la începutul acestei luni, argumentând că acest lucru va permite ca Discursul Reginei să prezinte noile sale politici.

Suspendarea Parlamentului a fost aprobată de către Regina Elisabeta a II-a, şeful de stat al Regatului Unit, ca urmare a solicitării prim-ministrului, după cum este obligată să facă potrivit constituţiei ţării. 

Însă Curtea Supremă a Marii Britanii a spus că este ilegal ca Parlamentul să fie împiedicat din a-şi exercita atribuţiile.

Preşedinta curţii a precizat: „Efectul asupra fundamentelor democraţiei noastre a fost unul extrem”.

Ea a mai afirmat că hotărârea unanimă a celor 11 judecători este că Parlamentul nu a fost prorogat – decizia fiind nulă şi fără efect - şi preşedinţii Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor trebuie să decidă care vor fi următorii paşi.

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a salutat decizia şi a transmis că Parlamentul „trebuie să se întrunească fără întârziere”, adăugând că se va consulta cu liderii partidelor politice „de urgenţă”.

Ulterior, John Bercow a menţionat că le-a transmis oficialilor să se pregătească de reîntrunirea Camerei Comunelor, care ar trebui să aibă loc miercuri, de la ora locală 11:30 (13:30, ora României).

Boris Johnson, prezent la Adunarea Generală a ONU de la New York, nu a oferit nicio reacţie referitoare la decizia Curţii Supreme. Unii dintre colegii săi conservatori au cerut ca Dominic Cummings, consilierul prim-ministrului şi omul din spatele planului său pentru Brexit, să plece din funcţie, pentru că „acesta este în întregime eşecul său şi trebuie să plătească”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite