Cum s-au „evaporat“ diamantele proprietarului AFI Palace
0În trei minute, un bărbat mascat a sustras din hotelul Carlton InterContinental din Cannes bijuterii în valoare de 103 milioane de euro, aparţinând magnatului evreu Lev Leviev, ce are afaceri şi în România.
Pe lângă priveliştea exotică a mării, Coasta de Azur este ticsită de magazine şi restaurante scumpe, hoteluri şi case de lux, ceea ce o transformă într-o atracţie irezistibilă pentru hoţi, scrie „The New York Times”.
Întreaga operaţiune a durat mai puţin de trei minute. Un bărbat cu faţa acoperită, înarmat cu un pistol automat, a pătruns de unul singur într-unul dintre hotelurile luxoase din Cannes şi a furat un sac cu bijuterii şi ceasuri încrustate cu diamante, evaluate la peste 103 milioane de euro. Necunoscutul a dispărut în aglomeraţia din Coasta de Azur, una dintre destinaţiile preferate ale geniilor cinematografice.
Nu a fost tras niciun foc. Hoţul s-a strecurat şi a trecut o uşă de la parterul hotelului, care era încuiată de obicei. „A acţionat asemenea unui profesionist şi a fost foarte rapid”, a spus Phileppe Vique, procuror asistent în regiunea franceză Grasse.
Urmăririle au început neîntârziat după jaful de duminică dimineaţa. Simplitatea furtului a creat zvonuri potrivit cărora hoţul a fost ajutat de complici din interior. Mai mulţi experţi în probleme de securitate din Franţa s-au declarat îngroziţi de perspectiva unui jaf atât de uşor, care a dus la dispariţia unei comori de peste 103 de milioane de euro. Poliţia locală a transmis că nu i s-a cerut să asigure securitatea expoziţiei, deşi asemenea evenimente sunt păzite adesea de agenţi speciali şi câini antrenaţi.
Asiguratorii, îngrijoraţi de creşterea valului de jafuri
Jaful, petrecut duminică la Carlton, este al treilea în ultimele două luni care a avut loc pe celebrul bulevard Promenade de Croisette. În timpul Festivalului de Film de la Cannes, în mai, un colier cu semnătura casei de bijuterii Chopard, de 1,4 milioane de dolari, a dispărut de la hotelul Novotel; după câteva zile, un alt colier de diamante de două milioane de euro, aparţinând casei elveţiene De Grisogno, a fost furat de la Cap d`Anthibes.
De asemenea, furtul a fost precedat şi de jaful unor diamante evaluate între 50 şi 350 de milioane de euro din aeroportul din Bruxelles, în februarie. Modul de operare seamănă izbitor de mult: furtul a durat cinci minute, niciun foc tras, iar atacatorii, opt la număr, aveau feţele acoperite de cagule.
Valul de infracţiuni îi îngrijorează pe asiguratori, cunoscătorii comerţului cu diamante şi forţele de securitate care încearcă să afle dacă furturile sunt rezultatul oportunităţilor de moment, al informaţiilor scurse din interior sau doar al măsurilor de securitate prea slabe.
În dimineaţa care a urmat jafului, hotelul sărbătorea împlinirea a 100 de ani de la deschidere, dar se mai puteau vedea încă afişele care atrăgeau atenţia asupra diamantelor casei Leviev, deţinute de magnatul evreu Lev Leviev. Miliardarul în vârstă de 56 de ani a făcut avere din comerţul cu diamante, înainte de a se implica în afaceri imobiliare, cu petrol sau în televiziune.
Valoarea estimată a celor 34 de inele cu diamante „excepţionale”, cercei şi alte bijuterii a fost reevaluată la 103 de milioane de euro luni după-amiaza. Autorităţile au spus că suspectul, mascat de o bandană şi o pălărie, a pătruns într-un salon exclusivist al hotelului printr-o fereastră deschisă şi a ameninţat cu pistolul trei agenţi de pază, un manager şi doi vânzători prezenţi în acea încăpere. Hoţul nu a întârziat şi a apucat un sac în care se afla o servită şi o cutie, după care a părăsit hotelul fără intervenţia nimănui.
Nu se ştie încă asigurătorul bijuteriilor, însă mulţi cunoscători speculează că ar fi vorba de Lloyds of London.
Duminică dimineaţa, ziarul local „Nice-Matin” scria că unii dintre membrii asociaţiei hoteliere din Cannes erau nemulţumiţi de hotelurile de lux care permit organizarea expoziţiilor de lux, dar care nu sunt adecvate unor măsuri speciale de siguranţă.
De asemenea, angajaţii hotelului Carlton au ridicat mai multe întrebări cu privire la siguranţa la locul lor de muncă şi au cerut guvernului francez să investigheze condiţiile în care au loc expoziţiile de bijuterii. Aceştia au emis o declaraţie în care s-au arătat surprinşi că poliţiştii nu au fost alertaţi anterior şi au reamintit de un jaf petrecut în 1994 la acelaşi hotel, în urma căruia un paznic a fost împuşcat.