Codul Schengen: Controale la frontierele din UE, doar în cazul excepţionale/ Libera circulaţie e cea mai mare realizare a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström susţine doar reintroducerea "temporară" şi "în cazuri cu totul excepţionale" a controalelor la graniţele dintre statele UE după ce Franţa şi Italia au cerut intervenţia Comisiei Europene pentru schimbarea codului Schengen după ce s-au confruntat cu imigranţi din nordul Africii. Oficiali din cele două ţări au vorbit chiar despre posbilitatea introducerii unei clauze de sus

"Libera circulație a persoanelor între frontierele europene este o realizare majoră care nu trebuie abandonată, ci mai degrabă consolidată. Pentru a garanta stabilitatea spațiului Schengen, ar putea fi necesar, de asemenea, să se prevadă reintroducerea temporară a unor controale limitate la frontierele interne în cazuri cu totul excepționale, cum ar fi situațiile în care o parte a frontierelor externe se confruntă cu o presiune neașteptat de mare", a declarat comisarul Malmström.

Comisia Europeană: Suspendarea din Schengen nu este o opţiune. Trebuie să ieşi din UE ca să te suspenzi din Schengen

Când e presiunea "neaşteptată"

Comisarul a fost întrebat dacă apreciază că cele 25.000 de persoane care au ajuns în Italia într-un interval foarte scurt intră în categoria „presiune neaşteptat de mare" la graniţele externe ale UE. Malmstrom a spus că ar trebui făcută districţie între tipurile de persoane care au venit în Italia şi a precizat că dintre cei 25.000 de mii doar 3000 au fost solicitanţi de azil.

"Nu e un flux enorm. Anul trecut am avut aproximativ 236.000 de cereri de azil în toată Uniunea Europeană. Pentru Italia este o presiune? Da, pentru mica insula Lampedusa este o presiune. Avem motive să vorbim despre un flux migratoriu enorm? Nu cred", a spus Malmstrom.

Comisia a mai precizat că Europol a trimis în Italia o echipă de experți care să ajute autoritățile italiene de aplicare a legii să identifice posibili infractori în rândul migranților ilegali care au ajuns pe teritoriul italian. Statele membre cele mai expuse la creșterea fluxurilor de refugiați și migranți ilegali au beneficiat, de asemenea, de sprijin financiar.

Pachetul MIGRAŢIA, în discuţia statelor membre

Punctul de vedere al Comisiei Europene va servi ca bază pentru dezbaterile din cadrul Consiliului extraordinar JAI convocat pe 12 mai, urmate de o discuție axată pe tema migrației, în cadrul Consiliului European din 24 iunie. Aceasta va fi urmată de inițiative complementare în următoarele săptămâni și luni, în special un „pachet privind migrația" ce va fi prezentat spre adoptare Colegiului la 24 mai.

De unde vine supărarea

De la începutul anului, s-a înregistrat o strămutare masivă a populației din mai multe țări din Africa de Nord, în special din Libia. Conform celor mai recente estimări, peste 650 000 de persoane au părăsit teritoriul Libiei ca urmare a actelor de violență din această țară.

Peste 25 000 de migranți, în principal din Tunisia și, într-o mai mică măsură, din alte țări africane, au fugit din țările lor către UE, ajungând pe coasta Italiei (cea mai mare parte pe insula Lampedusa) și în Malta, țări care sunt în prezent supuse unei puternice presiuni a migrației.

Presa germană a numit Lampedusa, insula ruşinii. Citeşte cum au ajuns imigranţii cu bărcile în Italia

Pe lângă persoanele strămutate și migranți, un număr considerabil de refugiați de diferite naționalități, inclusiv somalezi, eritreeni și sudanezi, au părăsit Libia, o parte dintre aceștia ajungând, de asemenea, în Italia și Malta. Aceste evenimente au exercitat o presiune mare asupra sistemelor de protecție și de primire ale unor state membre ale UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite