Clipuri din prima linie arată multitudinea de capcane plantate de ruși în tranșee VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contraofensiva sistematică a Ucrainei este afectată nu numai de vaste câmpuri minate, dar și de o gamă de largă de obiecte-capcană plantate peste tot, ceea ce obligă trupele Kievului să avanseze cu prudență și mai încet decât sperau oficialii ucraineni, relatează Newsweek.

Mine antipersonal si alte capcane împânzesc câmpurile și tranșeele FOTO SHUTTERSTOCK
Mine antipersonal si alte capcane împânzesc câmpurile și tranșeele FOTO SHUTTERSTOCK

În ultimele săptămâni au apărut numeroase clipuri de pe câmpul de luptă care arată ce problemă serioasă reprezintă minele și capcanelor explozive pentru ucraineni, forțele rusești folosind toate metodele disponibile pentru a le încetini înaintarea și a provoca victime suplimentare în rândul unităților.

Forțele rusești au petrecut luni de zile pregătindu-și apărări pentru așteptatul contraatac ucrainean, construind rețele de tranșee, socluri pentru arme și câmpuri minate, pline de muniție antipersonal și anti-tanc. Chiar și o parte dintre noile blindate occidentale ale Ucrainei au căzut victime ale câmpurilor minate care se întind acum pe porțiuni vaste din sudul și estul Ucrainei.

Clipuri recente de pe linia frontului arată cum trupele ucrainene capturează tranșee rusești recent curățate și care sunt pline de explozibili. „Nu poate fi rapid, pentru că peste tot sunt capcane”, a scris soldatul ucrainean Roman Trojimeț pe Twitter.

Trebuie să fim foarte atenți pentru că [sunt] multe surprize aici”, a spus el, indicând o mină antipersonal zăcând într-o tranșee, precum și mai multe grenade de mână parțial îngropate, lipite cu bandă adezivă de crengi de copaci.

Astfel de capcane sunt o componentă a modalității în care forțele rusești încearcă să îi sleiască pe ucrainenii care atacă, apreciază Erik Kramer, un veteran al forțelor speciale americane care în prezent antrenează soldați ucraineni prin intermediul Grupului de Sprijin al Apărării Ucrainei.

„În afară de artilerie, aș spune că terenurile minate și capcanele sunt cele mai ucigașe. Rușii plantează capcane peste tot și aruncă mine antipersonal peste tot. Chiar și în copaci”, a explicat Kramer pentru Newsweek.

Un soldat care lupta pe frontul din sudul Zaporojie i-a arătat o înregistrare video în care a documentat „cinci sau șase mine antipersonal, aproape atingându-se una pe alta în unele cazuri, iar altele împrăștiate la întâmplare, poate la un metru distanță”.

„De asemenea, plasează capcane pe mine pentru a-i face pe ingineri să vină la ele. Rușii fac ceea ce fac de obicei: folosesc cantități mari de mine, sau multă artilerie, sau mulți soldați”, a adăugat Kramer.

Este o moștenire a războaielor afgane și cecene, în special a războaielor cecene", a declarat pentru Newsweek Pavel Luzin, analist politic rus și cercetător invitat la Fletcher School of Law and Diplomacy din Massachusetts. Sunt o dovadă a „componentelor în creștere ale războiului neregulat sau asimetric” în conflictul actual din Ucraina.

Luzin a declarat că minarea extinsă și plasarea capcanelor explozive în zonele din prima linie reprezintă o provocare pentru soldații ucraineni, dar nu una insurmontabilă. „Cred că ucrainenii sunt suficient de prudenți”, a spus el.

„Pentru ei, obiectivul principal nu este să forțeze armata rusă să se retragă, ci să le elimine centrul de susținere - comandanții de nivel inferior, împreună cu ofițerii de nivel mediu, artileria și așa mai departe”.

În fiecare zonă eliberată de forțele rusești începând cu 20 februarie 2022, trupele ucrainene eliberatoare au descoperit muniții ascunse în obiecte și chiar trupuri.

Dispozitive explozive au fost descoperite în mașini de spălat rufe, mașini, jucării pentru copii și în cadavre ale soldaților, potrivit autorităților ucrainene.

Inclusiv în gropi comune au fost lăsate capcane, potrivit ministrului apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov. A existat chiar și un raport neconfirmat despre un arici viu de care fusese atașată o mină de tip fluture.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite