Catalonia se îndreaptă spre o criză politică. Liderul catalan Artur Mas, convocat în justiţie pentru „nesupunere civilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul catalan Artur Mas
Liderul catalan Artur Mas

Preşedintele separatist al regiunii spaniole Catalonia, Artur Mas, a fost convocat în justiţie în vederea unei eventuale inculpări pentru "nesupunere civilă", din cauza referendumului din 2014 privind independenţa faţă de Spania. Mas are probleme şi în cadrul coaliţiei de partide care au câştigat alegerile şi care doresc independenţa Cataloniei deoarece formaţiunea-cheie din această alianţă nu-l doreşte la guvernare.

Premierul regional Artur Mas a fost convocat de Înalta Curte din Catalonia pentru data de 15 octombrie, citaţia fiind emisă la două zile după alegerile regionale de duminică din Catalonia, în urma cărora separatiştii au obţinut majoritatea absolută în Parlament, informează AFP.

Artur Mas a fost convocat pentru organizarea referendumului simbolic din 9 noiembrie 2014 privind independenţa Cataloniei faţă de Spania, care a fost interzis de Tribunalul constituţional.

Aproape 2,3 milioane de persoane au participat la consultarea simbolică din 2014, dintre care 1,9 milioane au votat pentru independenţă.

Pe fondul refuzului guvernului conservator de la Madrid de a organiza un referendum privind autodeterminarea Cataloniei, Artur Mas a decis convocarea acestei consultări fără valoare legală. Tribunalul constituţional, care interzisese deja referendumul, a mai stabilit că Mas nu avea dreptul de a-l organiza, întrucât aborda un subiect naţional, unitatea Spaniei, pentru care nu avea competenţe.

Artur Mas este vizat din decembrie 2014, împreună cu alţi doi responsabili ai executivului catalan, de o anchetă ce urma să stabilească dacă, prin organizarea consultării din noiembrie, aceştia se fac vinovaţi de nesupunere civilă, abuz de fonduri publice şi uzurpare de funcţii. 

Alianţa separatistă condusă de Artur Mas a obţinut, în urma alegerilor regionale de duminică,  majoritatea celor 135 de mandate ale Parlamentului catalan, în urma unui scrutin catalogat de Mas drept un "referendum" pe tema despărţirii Cataloniei de Spania.

Mas a format o alianţă separatistă înainte de alegeri, anunţând că o victorie a coaliţiei va însemna independenţa celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat însă că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei. "Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei", a declarat el.

Politicieni din Uniunea Europeană (UE) au avertizat de asemenea că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din Uniune şi nici din zona euro.

 Mas are probleme şi în cadrul coaliţiei de partide care au câştigat alegerile. Formaţiunea-cheie în alianţa spre secesiune a anunţat încă din campanie că nu-l doreşte la guvernare pe actualul premier regional, Artur Mas. În parlamentul cu 135 de locuri, partidele unioniste ar putea face o poziţie solidă.

Cel mai votat dintre acestea a fost Ciudadanos, care a obţinut de trei ori mai mulţi parlamentari decât la scrutinul precedent.  

Proiectul de independenţă pare să fie unul la fel de incert ca ieri sau ca acum trei ani deoarece, la nici 24 de ore de la numărarea voturilor, poziţiile liderilor secesionişti diferă. 

Partidul CUP, Candidatura Unităţii Populare, formaţiune-cheie în alianţa spre secesiune, a recunoscut astăzi că a fost înfrânt cu zece fotolii parlamentare. 

Anticapitalist, împotriva UE şi a legilor spaniole, CUP şi-a redefinit poziţia. 

Deşi împreună cu lista "Junts pel si" ("Împreună pentru da"), care a obţinut 62 de fotolii parlamentare, ar forma o majoritate absolută, procesul secesionist, spun cei de la CUP, nu înseamnă o persoană, referindu-se la Artur Mas. 

Astfel, această formaţiune de stânga radicală nu va vota învestirea lui Mas ca şef al guvernului la 9 noiembrie. În aceste condiţii, nu este exclus un nou scrutin în Catalonia. 

CUP a mai anunţat astăzi că nu doreşte o declaraţie unilaterală de independenţă pentru că ar fi o independenţă pe termen scurt. 

Premierul Mariano Rajoy al cărui partid a pierdut alegerile catalane a apreciat astăzi că secesioniştii au eşuat şi la aceste alegeri.  

Analiştii spun că problema catalană s-ar putea debloca odată cu alegerile generale din decembrie, cu un guvern deschis să negocieze un referendum legal în Catalonia. 

În acest moment, dialogul Madrid-Barcelona este îngheţat şi a ajuns în acest punct după mai mulţi ani de încercări ale Cataloniei de a se finanţa după legi proprii şi a-şi gestiona bugetul fără un amestec prea mare de la centru. 

Rămâne de văzut care va fi evoluţia lui Artur Mas, liderul Partidului Convergenţă, care, la înfiinţare, avea o orientare liberală, dar, treptat s-a transformat într-o formaţiune naţionalistă care luptă pentru independenţa Cataloniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite