Autorităţile din Cehia, în alertă după demolarea statuii mareşalului Konev. Primarul Pragăi s-ar afla în vizorul FSB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Scandalul din jurul demolării statuii din Praga a fostului mareşal sovietic Ivan Konev ajunge la sferele serviciilor secrete. O publicaţie din Cehia scrie că autorităţile locale oferă protecţie pentru doi oameni-cheie din acest dosar, ca urmare a detectării unor activităţi suspecte din partea spionajului rus.

Ondrej Kolar, primarul Districtului 6 al Pragăi, şi Zdenek Hrib, primarul general al capitalei Republicii Cehe, se află sub protecţia poliţiei pe fondul apariţiei unor informaţii precum că se află în vizorul Serviciului Rus de Securitate (FSB, fostul KGB).

Potrivit publicaţiei „Respekt”, preluată de portalul svoboda.org, un bărbat a sosit acum trei săptămâni la Praga având asupra sa un paşaport rus şi o pungă ce ar putea să conţină ricină, o substanţă foarte toxică. El a fost preluat de la aeroport de o maşină care l-a transportat la sediul Ambasadei ruse la Praga. Informaţiile în legătură cu deplasarea acestuia într-un oraş european datează de acum o lună, potrivit unor surse citate de săptămânalului ceh. Autorităţile cehe îl consideră drept o potenţială ameninţare pentru Ondrej Kolar şi Zdenek Hrib.

Kolar este cel care a venit cu propunerea demolării statuii lui Ivan Konev, iar Hrib a aprobat iniţiativa. Acest act a provocat supărare la Moscova. Mai mult, a survenit după o altă decizie deranjantă pentru Moscova. La sfârşitul lui februarie, consilierii municipali din Praga au votat pentru redenumirea Pieţei Pod Kaštany, unde este situată Ambasada Rusiei în Cehia, în Piaţa Boris Nemţov, în semn de omagiu faţă de opozantul rus, ucis acum cinci ani în apropierea Kremlinului. Aleşii din Praga au decis şi redenumirea unei alei din cartierul Bubeneč în Anny Politkovské, în onoarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, ucisă în 2006. „Ambele personalităţi au promovat democraţia şi au fost asasinate în mod ruşinos. Merită un memorial“, a apărat aceste decizii Zdenek Hrib.

Întrebat în legătură cu suspiciunile de la Praga, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că nu deţine informaţii.

La începutul lui aprilie, Primăria Districtului 6 al capitalei Republicii Cehe a demontat statuia mareşalului Ivan Konev, urmând să instaleze în locul ei un memorial dedicat eliberării oraşului Pragade nazişti în 1945.

Moscova a reacţionat cu deschiderea unei anchete pentru „profanare publică de simboluri ale gloriei militare ruse”.

Mareşalul Ivan Konev (1897-1973) este o personalitate destul de controversată. Unii îl consideră un erou. Generalul sovietic a participat la Bătălia pentru Berlin şi la operaţiunea anti-nazistă din Praga. Alţii critică rolul lui în înăbuşirea Revoluţiei ungare din 1956 şi a Primăverii de la Praga din 1968. Cele două ţări se aflau sub regimuri sovietice în acele timpuri.

Monumentul lui Konev a fost vandalizat în repetate rânduri. „Nu mareşalului pătat cu sânge, să nu uităm”, a scris cineva în noaptea de 20 spre 21 august 2019, la fix 51 de ani de la invazia sovietică din Cehoslovacia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite