Atacurile rusești asupra infrastructurii civile amenință milioane de ucraineni cu perspectiva unei ierni dezolante
0Atacurile rusești asupra infrastructurii civile amenință milioane de ucraineni cu perspectiva unei ierni dezolante.
De la orașele din apropierea liniilor de front până la blocurile înalte din capitală, ucrainenii s-au confruntat marți cu întreruperi de electricitate, cu lipsa apei curente și a încălzirii. Bombardamentele Rusiei asupra țintelor civile și a infrastructurii amenință milioane de ucraineni cu perspectiva unei ierni dezolante lipsite de utilități de bază.
Ploaia de rachete și drone lansate de Rusia anunță o nouă fază a războiului – în timp ce forțele Kremlinului se chinuie pe câmpul de luptă, Moscova și-au intensificat eforturile de a provoca suferință de la distanță. Civilii și infrastructura au fost ținte încă de la începutul invaziei, dar Rusia a sporit brusc loviturile cu rază lungă de acțiune în adâncul Ucrainei, concentrându-se asupra rețelelor de utilități vitale a căror prăbușire ar produce un nou tip de dezastru umanitar în această țară.
De la 10 octombrie, atacurile rusești au distrus 30% din centralele electrice din Ucraina și au provocat „pene masive de curent în întreaga țară”, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski. Locuitorii sunt îndemnați - în unele cazuri, forțați de circumstanțe - să economisească apa și energia. Întreprinderile închid panourile luminoase, iar panourile publicitare nu mai sunt iluminate pe timp de noapte.
Un ministru al guvernului, Oleksii Chernișov, a declarat că 408 situri din Ucraina au fost bombardate în acest interval, între care 45 de instalații energetice. Au fost lovite și centralele de energie termică care generează abur pentru încălzirea locuințelor și a întreprinderilor.
„Distrugerea caselor și lipsa accesului la combustibil sau electricitate din cauza infrastructurii avariate ar putea deveni o chestiune de viață și de moarte dacă oamenii nu-și pot încălzi locuințele", a declarat vineri Dr. Hans Henri P. Kluge, directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.
Coordonatorul Națiunilor Unite pentru Ucraina, Denise Brown, a declarat marți pentru CNN că aceste avarii înseamnă „un risc ridicat de mortalitate în timpul lunilor de iarnă".
În unele zone din capitala Kiev, autoritățile au avertizat cetățenii să nu bea apă de la robinet, care curgea tulbure după ce a fost compromisă de loviturile aeriene de luni. Într-un alt cartier, a fost amenajată o bucătărie de campanie pentru a oferi hrană celor care nu au apă sau electricitate. Oamenii au stat la coadă la magazine pentru a umple sticle cu apă proaspătă, iar furnizorii au avertizat că orașul va continua să sufere pene de curent în timp ce se fac reparații.
Într-un cartier de la periferia orașului Chernihiv, situat în nordul țării, locuitorii au declarat că zile la rând curentul electric a fost oprit de la ora 9.00 la 18.00 pentru a economisi energie.
În orașul Jîtomir (centrul țării), troleibuzele și tramvaiele electrice nu mai circulau din lipsa electricității, iar primarul a declarat că spitalele funcționau cu ajutorul generatoarelor. În unele blocuri, presiunea apei era atât de scăzută încât doar primele etaje aveau apă curentă.
Rusia și-a întețit bombardamentele asupra orașelor aflate departe de liniile de front pe fondul dificultăților cu care se confruntă mai ales în sudul Ucrainei, unde ucrainenii au fost în ofensivă, recucerind mai multe teritorii.
Poziția rusă pare să fie periclitată în special în regiunea sudică strategică și în orașul Herson, care a fost capturat de forțele Moscovei la începutul războiului.
Generalul rus care a fost numit la conducerea campaniei militare, Serghei Surovikin, a recunoscut marți, tacit, că forțele sale ar putea fi nevoite să se retragă, în timp ce administratorul regional numit de Kremlin a declarat că civilii vor fi evacuați din anumite zone.
„Pentru el [Surovikin], viețile civililor nu reprezintă practic nimic. Este pregătit să continue acest tip de acțiuni împotriva civililor. Iar scopul este clar: să pună poporul ucrainean sub o teroare și o amenințare continuă”, a declarat marți ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur,
Kremlinul a calificat bombardamentele asupra orașelor ucrainene represalii pentru atacul din 8 octombrie, care a avariat grav singurul pod care leagă Crimeea de teritoriile rusești din est - o linie de aprovizionare vitală pentru forțele rusești din sudul Ucrainei și un proiect cu care se mândrește Vladimir Putin.
Ministerul rus al Apărării a declarat că a lansat marți lovituri cu rază lungă de acțiune vizând „sistemele de control militar și de energie ale Ucrainei”, împreună cu depozitele care stochează arme și echipamente militare primite de Ucraina de la SUA și aliații săi. Afirmațiile sale nu au putut fi verificate în mod independent.
În premieră, Rusia folosește intensiv drone, multe dintre ele cumpărate din Iran, care plonjează asupra țintele lor și își detonează focoasele la impact. Forțele ucrainene susțin că au doborât majoritatea dronelor, dar cele care au depășit apărarea aeriană au provocat pagube semnificative, ceea ce i-a determinat pe ucraineni să își reevalueze tacticile. Dronele, fiind ieftine, sunt adesea lansate cu zecile.
La sol, focul antiaerian - de la baterii sofisticate de rachete la soldați care trag cu pușca - a căpătat brusc o nouă importanță, în timp ce Ucraina se străduiește să creeze o campanie intensivă antidronă.
Marți, la Washington, generalul de brigadă Patrick S. Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a condamnat atacurile rusești împotriva rețelei electrice ucrainene, spunând că Kremlinul „încearcă în mod evident să provoace durere societății civile, precum și să încerce să aibă un impact asupra forțelor ucrainene".
„Dar ceea ce am văzut până acum este că Ucraina este foarte rezistentă și are capacitatea de a repune rapid în funcțiune instalații precum rețelele electrice", a declarat generalul Ryder presei.
Rachetele balistice care se deplasează foarte rapid sunt extrem de greu de interceptat. Rachetele de croazieră, care zboară la câteva sute de kilometri pe oră, sunt mai ușor de lovit, dar, zburând foarte jos, pot fi mai greu de detectat. În general, dronele cu o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră, sunt destul de ușor de doborât, doar că sunt lansate în cantitate mare.
Un pilot ucrainean a fost aclamat ca un erou după ce a doborât cinci drone de fabricație iraniană și două rachete de croazieră într-o singură misiune săptămâna trecută, doar pentru a fi obligat să se catapulteze după ce resturile unei drone i-au avariat avionul, un MiG-29. Avionul său s-a prăbușit, provocând pagube mai multor case și unei linii electrice, dar nu a provocat răniți.
„Într-o perioadă scurtă de timp, ne adaptăm la acest tip de armă și începem să o distrugem cu succes", a declarat ulterior presei locale pilotul, care s-a identificat doar cu o poreclă, Karaya.
Țările NATO au livrat Ucrainei sisteme de apărare aeriană eficiente împotriva dronelor și vor trimite mai multe în zilele următoare, a declarat marți secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe la Berlin.
Marți, la Kiev, deflagrațiile au cuprins un cartier de pe malul estic al Niprului, potrivit primarului Vitali Klițciko. Atacul a ucis cel puțin cinci persoane și a lăsat fără electricitate și apă unele zone ale orașului, au declarat oficialii.
Kirilo Timoșenko, un oficial de rang înalt din biroul lui Zelenski, a declarat că cel puțin trei atacuri au lovit un sit energetic, rezultând „daune grave".
În Nicolaev, un oraș din sudul țării, o rachetă rusească a distrus o clădire rezidențială și o piață de flori, omorând un om, potrivit lui Vitali Kim, administratorul regional, care a precizat că a fost lansată o rachetă antieriană S-300.
Folosirea tot mai frecventă de către Rusia a dronelor și a munițiilor recondiționate, precum rachetele antiaeriene, pentru a lovi ținte terestre, indică faptul că forțele sale nu mai au la dispoziție rachetele balistice și de croazieră de precizie, care au fost armele lor preferate pentru lovituri cu rază lungă de acțiune, potrivit analiștilor occidentali.