Reacția ucrainenilor la vederea dronelor kamikaze

0
Publicat:

Cel puțin trei explozii au fost auzite luni dimineață în capitala Ucrainei, Kiev, unde s-au declanșat sirenele de raid aerian. Exploziile au loc la o săptămână după ce capitala a fost lovită de mai multe rachete rusești, la oră de vârf, într-un atac la nivel național care a făcut 19 morți.

Kievul a fost atacat cu drone kamikaze FOTO Profimedia
Kievul a fost atacat cu drone kamikaze FOTO Profimedia

Una dintre cele 28 de drone lansate de Rusia luni dimineață a căzut în apropiere de gara centrală din Kiev. A zburat ca un zmeu în vânt, destul de inofensiv pentru un ochi neștiutor, arătând ca un mic triunghi pe cer, în picaj. Apoi a fost zgomotul, asemănător cu cel al unei motociclete care pornește și tot mai strident pe măsură ce drona kamikaze se apropia mai mult de sol.

Unii oameni au fugit la vederea dronei, împrăștiindu-se pentru a se adăposti, alții au rămas în picioare, privind cum drona trece pe cerul albastru cu o grație  incontestabilă deasupra blocurilor înalte.

Un sentiment de groază a pus stăpânire pe ei în timp ce drona zbura direct deasupra lor încoace și încolo. Apoi, soldați cu fețe sumbre și polițiști înarmați au rupt tăcerea și calmul, trăgând zadarnic focuri de armă în direcția dronei, la fel ca sistemele de apărare antiaeriană care sunau ceva mai greu. Pentru unii, rafalele puternice de foc au fost cele care i-au făcut să conștientizeze pentru prima dată pericolul mortal.

Polițiști ucraineni au încercat să doboare dronele cu puștile FOTO Profimedia
Polițiști ucraineni au încercat să doboare dronele cu puștile FOTO Profimedia

Potrivit The Guardian, Kievul a fost atacat de 5 ori în această dimineață. Primul atac a lovit o clădire apropiată de gara centrală din Kiev la ora 6.37. 

Apoi, o altă rafală de mitralieră a fost urmată din nou de sunetul unei explozii la ora 6.45. O nouă explozie a fost auzită la 6.59. Incendii uriașe au izbucnit de pe străzile Kievului.  A patra explozie a fost auzită la 7.30, iar ultima a fost la 8:21.

Oamenii care se aflau în gară au fugit spre pasajele subterane dintre peroane. Părinții încercau să distragă atenția copiilor cu orice aveau la îndemână, o mașină de jucărie sau o pietricică, pentru a nu fi speriați de atacurile rusești.

Cuplurile se îmbrățișau, iar alți oameni spuneau rugăciuni. O bătrână, ajutată să se așeze pe scările de beton, tremura necontrolat. Afară, era panică, iar martorii au spus că au auzit strigăte de ajutor.

Ne distrug țara

Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat că printre cele trei victime ale atacurilor se numără Bohdan și Victoria, în vârstă de 34 de ani, care era însărcinată în șase luni cu primul copil.

În plus, primarul a declarat că se temea că vor mai fi și alte decese.

„Cinci explozii au avut loc în orașul Kiev", a declarat Klitschko presei „Restul dronelor au fost doborâte de armata noastră. Vedeți distrugeri în partea istorică a orașului. Din nefericire, există oameni răniți, există oameni morți. Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare".

Primarul a declarat că substațiile de electricitate par să fi fost țintele, dar că victimele au fost civili.

„Rușii vor să lase orașul Kiev fără căldură, fără încălzire. Fără electricitate", a spus el. „Vor să creeze un dezastru umanitar în Kiev. Rușii vor ca oamenii din Kiev să moară fără căldură și electricitate. Rușii nu distrug doar sistemele noastre energetice, ci ne distrug și țara".

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu un sac de cadavre scos de către serviciul de salvare de pe strada Zhylyanska dintr-un cartier rezidențial din Kiev.

Anton Gherșcenko, consilier la ministerul ucrainean de Interne și aliat al președintelui Volodimir Zelenski, s-a fotografiat împreună cu mai mulți ofițeri de poliție înarmați și cu o carcasă de dronă distrusă, care a spus că a fost doborâtă în acea dimineață.

„Acum puteți vedea cum putem doborî dronele ", a spus el într-un videoclip postat pe Telegram. „Dacă auziți un zgomot al dronelor și aveți propria armă, chiar și o pușcă de vânătoare, puteți și trebuie să trageți".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite