Atacuri masive cu drone asupra Kievului în ultimele 48 de ore. Experții trag un semnal de alarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat atacuri aeriene asupra Kievului de sâmbătă dimineața până duminică devreme, cu o pauză de doar șase ore, relatează Kyiv Post. Atacurile împotriva Kievului au cunoscut o schimbare dramatică în ultimele săptămâni, sporind în frecvență; însă deși acestea sunt mai puțin distructive decât atacurile masive cu drone și rachete, acesta nu este neapărat un semn bun, se arată într-o analiză Kyiv Independent.

Atac cu drone asupra Kievului FOTO PROFIMEDIA
Atac cu drone asupra Kievului FOTO PROFIMEDIA

Timp de aproape două zile, forțele ruse au lansat atacuri continue cu drone asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, provocând incendii și daune după ce resturile de la dronele interceptate au căzut asupra clădirilor.

Raidurile cu drone asupra capitalei ucrainene au început sâmbătă devreme, în jurul orei 4:30, și durând până la ora 14:00.

Un nou val de atacuri a fost lansat sâmbătă la ora 20:00 și a continuat până duminică dimineața, la 6:40, dronele lansate zburând la altitudini joase ce se sustrag sistemelor standard de detectare.

Autoritățile de la Kiev au raportat incidente în urma atacurilor. În jurul orei 1:46, resturi de dronă au provocat un incendiu într-o zonă deschisă din cartierul Holosiivski și, câteva minute mai târziu, alte resturi au căzut în Desnianski, stârnind incendii. Nu au fost raportate răniți sau pagube materiale semnificative în urma acestor incidente.

Corespondenții Kyiv Post au relatat de la Kiev că au auzit explozii puternice, probabil după ce s-a activat apărarea antiaeriană, și bâzâitul distinctiv al dronelor Shahed.

La 6:37, oficialii au precizat că resturile căzute în districtul Șevcenkivski au deteriorat drumurile, infrastructura de iluminat și ferestrele de sticlă ale unui cămin și clădirii de birouri. Nu au fost raportate incendii sau victime.

La 7:50, Administrația Militară de la Kiev a clarificat că dronele au intrat în principal dinspre nord-est, zburând la altitudini joase în direcții diferite.

Pe tot parcursul nopții, capitala ucraineană s-a aflat sub două alerte aeriene care au durat în total cinci ore și jumătate. Forțele de apărare au interceptat cu succes toate dronele care se îndreptau spre Kiev.

Sâmbătă dimineața, cu mai puțin de o zi în urmă, forțele ruse au lansat un alt roi de drone peste Kiev, incendiind etajele superioare ale unei clădiri de 16 etaje și provocând răniți.

Atacurile cu drone asupra Kievului au crescut în frecvență, stârnind neliniște în rândul locuitorilor

Moscova a intensificat loviturile cu drone asupra capitalei – care în noaptea de 31 octombrie a fost atacată pentru a 20-a oară în această lună – și a restului țării, în timp ce a redus utilizarea rachetelor de croazieră și balistice, mai puternice și mai dificil de interceptat, scrie Kyiv Independent.

Ultimul atac cu rachete și drone asupra Kievului a avut loc acum aproape două luni. La prima vedere, este o evoluție pozitivă, însă pentru locuitorii capitalei e un semn rău prevestitor.

„Cred că aceasta este o exersare a țintelor înainte de iarnă”, spune Zahar Șevciuk, un profesor în vârstă de 32 de ani.

„Cred că vor fi rachete, drone — totul combinat pentru că nu au mai avut loc atacuri cu rachete de mult timp, în schimb există o mulțime de drone”.

Oficialii ucraineni avertizează de luni de zile cu privire la un efort reînnoit al Rusiei de a distruge infrastructura energetică a Ucrainei, după ce o serie de lovituri devastatoare între martie și august au afectat grav multe dintre centralele termice, precum și racordarea la rețea hidrocentralelor.

În consecință, Ucraina este dependentă de energia produsă de centralele nucleare, precum și de importuri.

„Iarna asta va fi cea mai grea din ultimii trei ani”, a declarat șeful operatorului rețelei de stat Ukrenergo, Oleksi Breht, într-un interviu pentru Suspilne pe 29 octombrie.

El a adăugat că, dacă Rusia își continuă atacurile împotriva infrastructurii energetice critice, așa cum a făcut iarna trecută, atunci ucrainenii se pot confrunta cu până la opt ore de întrerupere a curentului în cele mai „critice” zile.

Se întrevede un acord privind sistarea atacurilor reciproce asupra infrastructurii energetice?

Potrivit Financial Times (FT), Kievul și Moscova poartă discuții preliminare cu privire la oprirea atacurilor reciproce asupra infrastructurii energetice, după ce discuțiile anterioare au eșuat în urma incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk.

Un înalt oficial ucrainean citat în raport a declarat că atacurile asupra infrastructurii energetice au scăzut deja în ultimele săptămâni, pe baza unui acord încheiat prin agențiile de informații ale celor două țări.

Moscova a negat însă relatările despre negocieri.

În timp ce numărul de rachete lansate de Rusia împotriva Ucrainei a scăzut dramatic de la ultimul atac masiv, la 2 septembrie, în schimb numărul de atacuri cu drone kamikaze a crescut la niveluri fără precedent.

În septembrie, pentru prima dată, Ucraina a fost atacată de drone de tip Shahed în fiecare zi, peste 1.300 fiind lansate.

Cifrele au crescut în octombrie, marea lor majoritate fiind doborâte, iar altele fiind blocate prin război electronic.

„Atacurile au crescut. Este rău, dar asta e realitatea", a spus Olena Syrotina, în vârstă de 44 de ani.

„Acum pot chiar auzi bâzâitul (dronei) din apartamentul meu. Înainte, nu s-a întâmplat niciodată.”.

Două persoane, inclusiv o fată de 15 ani, au fost ucise după atacurile în capitală în ultimele zile.

Ce pot semnala atacurile cu drone

Deși dronele au provocat mult mai puține daune decât loviturile cu rachete, experții consultați de Kyiv Independent au spus că această creștere ar putea fi o pregătire pentru un atac masiv fără precedent, mai degrabă decât orice fel de reținere din partea Kremlinului.

„UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot/drone) pot fi folosite ca descoperitori”, a explicat Sidharth Kaushal, cercetător la Royal United Service Institute (RUSI), pentru Kyiv Independent.

„Un mijloc de a sili (un sistem de apărare aeriană) să se activeze, permițând rușilor să cartografieze configurația apărării din jurul Kievului și a altor orașe bine apărate”.

Kaushal și alți experți avertizează că dependența Moscovei de drone față de rachete este probabil un semn că va exista un atac important în viitorul apropiat.

„A trecut destul de mult timp de când am văzut o lovitură cu rachete la scară largă, ceea ce mă îngrijorează”, a declarat Fabian Hoffmann, expert în apărare și cercetător la Universitatea din Oslo, pentru Kyiv Independent.

„Parțial, ar putea fi legat de faptul că acestea se intensifică nu doar pentru una sau două lovituri în masă, ci poate mai multe, cu obiectivul de a dezintegra complet rețeaua electrică a Ucrainei într-o perioadă scurtă de timp”, a spus el.

„Ar putea, de asemenea, să permită atacuri ulterioare cuprinzătoare după loviturile inițiale menite să asigure că nu poate fi reparată în mod eficient”.

Care ar putea fi țintele Rusiei

„Nu putem spune cu siguranță ce obiective vor fi atacate, cum vor fi atacate sau cât de eficientă va fi apărarea antiaeriană în această situație”, a spus Oleksandr Kharchenko, directorul general al Centrului de Cercetare a Industriei Energetice (EIR).

El a adăugat însă că atacurile asupra producției de energie a Ucrainei ar avea un impact mai semnificativ decât atacurile asupra rețelei electrice a țării.

Luna trecută, la New York, președintele Volodimir Zelenski a declarat Consiliului de Securitate al ONU că Rusia se pregătește să vizeze trei centrale nucleare ucrainene.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, a declarat că posibilele ținte ale Rusiei includ dispozitive de distribuție și substațiile de transport „care sunt esențiale pentru funcționarea în siguranță a sistemului energetic nuclear”.

Potrivit lui Harcenko, un atac asupra site-urilor nucleare ale Ucrainei ar duce la o „situație foarte, foarte complicată”.

Pe teritoriul deținut de Ucrainean există trei centrale nucleare în funcțiune - centralele nucleare Rivne și Khmelnytskyi în vestul țării, respectiv Pivdennoukrainsk în sud. Harcenko a spus că acestea reprezintă „55-60% din consumul de energie electrică”.

„Dacă pierzi o singură stație din rețea, înseamnă că ai pierdut-o vreme de trei sau patru săptămâni, deoarece atât durează să o repari”.

Mai multe canale Telegram monitorizează activitățile bombardierelor rusești la baze aeriene folosite pentru a ataca Ucraina.

Unul dintre cele mai recente rapoarte a remarcat un număr semnificativ la diferite baze aeriene, alimentând speculațiile cu privire la un posibil atac iminent, dar încă fără concluzii clare.

„Mă uit la știri, urmăresc diferiți analiști (pentru a le asculta) predicțiile, pentru că nimeni nu știe ce este în capul (rușilor)”, a spus Shevchuk, profesorul din Kiev.

Totodată, prognozele meteorologice sunt urmărite îndeaproape deoarece, după cum explică Karchenko, atacarea infrastructurii energetice a Ucrainei, atunci când temperaturile scad, ar provoca probabil mai multe daune și efecte mai dăunătoare pentru stabilitatea economică și eforturile de război.

„Este posibil ca ei să aștepte temperaturi mici, de îngheț”, a spus el. Cererea crescută ar pune o presiune mult mai semnificativă asupra unui sistem deteriorat, ceea ce ar duce la mai multe întreruperi și restricții, potrivit lui Kharchenko.

Generatoare mari au apărut pe străzile din  Kiev, deoarece magazinele, restaurantele și barurile iau măsuri pentru a se asigura că pot funcționa în timpul penelor. Nenumărate sisteme mai mici există deja în casele locuitorilor.

„Ma aștept la întreruperi de curent”, a declarat Alina Malynovska, în vârstă de 28 de ani, pentru Kyiv Independent. „Am o baterie și un invertor. Este ca o stație de încărcare acasă pentru orice."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite