ANALIZĂ Implicaţiile deciziei Curţii Consituţionale de la Chişinău care a stabilit că preşedintele Moldovei trebuie ales de popor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mandatul actualului preşedinte, Nicolae Timofti, expiră la 23 martie
Mandatul actualului preşedinte, Nicolae Timofti, expiră la 23 martie

Curtea Constitutionala de la Chişinău a stabilit că după expirarea mandatului actualului şef al statului, succesorul să fie ales prin vot direct. Această decizie, apreciată de unii politicieni şi analişti moldoveni şi criticată de alţii, evită cel puţin pentru moment intrarea Republicii  Moldova într-o nouă criză politică prelungită şi declanşarea unor alegeri legislative anticipate.

Curtea Constituţională a invalidat, vineri, prevederile din legea fundamentală, votate în anul 2000 de legislativul de la Chişinău, care prevedeau că şeful statului este ales de către Parlament cu votul a 3/5 din deputaţi. Totodată, instanţa constituţională a decis că prevederile în vigoare până în 2000, potrivit cărora preşedintele Republicii era ales direct de către cetăţeni, intră din nou în vigoare.

După expirarea mandatului preşedintelui Nicolae Timofti, la 23 martie, în decurs de două luni, trebuie să fie stabilită de către Legislativ data alegerii noului şef al statului iar până atunci actualul preşedinte urmează să asigure interimatul.

Pentru a se înscrie în cursa electoral prezidenţială  un candidat trebuie să fi împlinit 40 de ani să fi locuit locuit permanent în Republica Moldova de nu mai puţin de 10 ani şi să ştie limba de stat“.

Pentru a câştiga cursa, un candidat trebuie să obţină mai mult de 50 la sută din voturi, în caz contrar va fi organizat un al doilea tur de scrutin unde vor participa primii doi candidati clasaţi. 

Alegeri, cel târziu în toamnă   

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat că pregătirile pentru scrutinul prezidenţial vor începe atunci când Parlamentul va modifica legislaţia şi va stabili data alegerilor. Potrivit deputaţilor de la Chişinău, modificarea legislaţiei ar urma să fie realizată în cel mult două săptămâni. 

Dar preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat într-un interviu pentru radio Europa Liberă că Parlamentul nu trebuie să modifice legislaţia, ci doar să stabilească data  prezidenţialelor, care nu pot fi mai târziu de toamna acestui an.

Implicaţii politice

La alegerile viitoare, nu va putea participa din cauza vârstei Renato Usatii (pro-rus, 37 de ani), clasat pe primul loc în toate sondajele. În condiţiile absenţei lui din cursa electorală, principalii favoriţi sunt, potrivit sondajelor, Igor Dodon (socialist, pro-rus), Maia Sandu (reformistă, pro-europeană) şi Andrei Năstase (liderul mişcării protestatare DA). Decizia  CC duce şi la evitarea  alegerilor anticipate pentru că în actuala configuraţie a Parlamentului moldovea, era aproape imposibilă coagularea unei majorităţi de 3/5 pentru alegerea şefului statului de către Legislativ, ceea ce ar fi dus la anticipate. Odată cu această schimbare, anticipatele mai pot fi declanşate doar dacă pică guvernul prin moţiune de cenzură şi alte două propuneri de premier nu primesc votul parlamentului - o perspectivă deocamdată îndepărtată pe termen scurt şi mediu.

Unii se bucură, alţii critică

Dacă unii o califică decizia CC drept una istorică, menită să restabilească democraţia în ţară, alţii o consideră periculoasă, în condiţiile în care electoratul din Republica Moldova poate fi uşor manipulat.

Preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu consideră că deputaţii ar trebui să se grăbească şi să adopte modificările necesare la legislaţie pentru ca următorul şef de stat să fie ales direct, de către popor, imediat cum expiră mandatul actualului preşedinte Nicolae Timofti.

Preşedintele Partidului socialiştilor Igor Dodon salută decizia Curţii şi susţine că socialiştiisunt pregătiţi pentru campania electorală.

Preşedintele fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, consideră că decizia Curţii este rezultatul mai multor demersuri ale PLDM, dar a evitat să spună dacă partidul va participa sau nu la alegerile prezidenţiale. Şi Partidul Popular European salută decizia Curţii Constituţionale.

În schimb, Renato Usatîi, şeful Partidului Nostru, şi dat lider în unele sondaje de opinie din Republica Moldova, a declarat: „Ne-au exclus a doua oară de la alegeri“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite