Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Se anunţă o toamnă agitată. Primarul oraşului Bălţi, ultimul candidat intrat în lupta anti-Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova se pregăteşte de o toamnă agitată, marcată de alegerile prezidenţiale. Cinci lideri politici şi-au anunţat până acum candidaturile. Ultimul din această listă este primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, care a făcut anunţul de Ziua Independenţei, sărbătorită joi.

Într-un discurs foarte critic la adresa preşedintelui în exerciţiu, socialistul Igor Dodon, Renato Usatîi şi-a anunţat joi seara candidatura la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

„Ne-am adunat astăzi ca să luăm o decizie importantă. Anterior am spus că voi candida la prezidenţiale dacă acest lucru îl va dori cetăţenii Republicii Moldova. Eu întotdeauna am spus că voi fi face doar ceea ce îşi doresc oamenii. Astăzi, de Ziua Independenţei, eu vă anunţ că voi participa la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova”, a declarat politicianul modovean în faţa simpatizanţilor săi din Bălţi.

„Poporul are nevoie de un preşedinte care nu are legături cu un sistem mafiot corupt”, a adăugat Usatîi sugerând tema campaniei sale electorale.

Renato Usatîi se alătură astfel pe o listă pe care mai figurează fostul premier Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, fostul ministru de Interne Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, fostul primar al Chişinăului Dorin Chirtoacă, candidat din partea Mişcării Politice „Unirea” şi deputatul Octavian Ţîcu, preşedintele Partidului Unităţii Naţionale.

Pro-rusul Igor Dodon încă nu şi-a anunţat oficial candidatura. Totuşi, nu există niciun dubiu că acesta va candida pentru un al doilea mandat de şef al statului la alegerile din 1 noiembrie. Dodon, în vârstă de 45 de ani, a câştigat precedentul scrutin prezidenţial în faţa lui Sandu, în vârstă de 48 de ani, cu o diferenţă de 4,22%.

Renato Usatîi, în vârstă de 41 de ani, candidează în premieră la preşedinţia Republicii Moldova, la fel ca Dorin Chirtoacă, în vârstă de 42 de ani, şi Octavian Ţîcu, în vârstă de 48 de ani. Andrei Năstase, în vârstă de 45 de ani, a candidat la alegerile din 30 octombrie 2016, dar s-a retras din cursă în favoarea Maiei Sandu.

Conform sondajelor, Republica Moldova va avea nevoie de două tururi în noiembrie pentru a-şi alege preşedintele. Igor Dodon se clasează pe prima poziţie în toate sondajele privind primul tur, dar cu un procentaj insuficient pentru a obţine victoria. Liderul socialist este urmat în sondaje de Maia Sandu şi Renato Usatîi. În cazul unui duel cu Sandu sau Usatâi în al doilea tur, Dodon ar avea dificultăţi în a ieşi învingător. Un sondaj BOP din perioada 12-23 iunie o acreditează pe Sandu victorioasă în faţa lui Dodon cu 33,3%, faţă de 29,1%, şi indică o diferenţă foarte mică între Usatîi şi Dodon, cotaţi la 26,3%, respectiv 27,2%. Miza o poate reprezenta numărul mare de indecişi, care se ridică la 14,1% într-un duel final Sandu-Dodon, respectiv 16,4% într-un duel final Usatîi-Dodon.

Igor Dodon este cu siguranţă cel mai controversat preşedinte al Republicii Moldova, reprezentând mai mult interesele Moscovei decât pe cele ale Chişinăului. A obişnuit publicul cu declaraţii pro-Putin şi l-a lăsat perplex recent ridicându-l pe liderul separatist din Transnistria la nivelul său cu apelativul „preşedinte”, un gest calificat drept o trădare şi de neconceput nici măcar pe vremea unui al fost preşedinte pro-rus al Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin. Igor Dodon insistă pe ideea federalizării Republicii Moldova în sensul dorit de Moscova, demers văzut de experţi drept un prim pas în subminarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii.

Republica Moldova împlineşte în acest an 29 de ani de la independenţa faţă de fosta Uniune Sovietică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite