Adevărul Live: bulgarii învaţă să protesteze, guvernul nu aude

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gardurile Universităţii de la Sofia au rămas încuiate timp de trei săptămâni. FOTO: Adevărul
Gardurile Universităţii de la Sofia au rămas încuiate timp de trei săptămâni. FOTO: Adevărul

Corespondenţii „Adevărul” în Bulgaria, Iulia Roşu şi Vlad Andriescu, au stat de vorbă cu protestatarii care timp de trei săptămâni au blocat Universitatea de la Sofia şi au aflat motivele pentru care au recurs la această formă de protest, dar şi ce i-a convins să elibereze sălile pe care le ocupaseră.I

În ultimele trei săptămâni, un grup de studenţi ai Universităţii din Sofia au ocupat sediul acesteia, cerând demisia guvernului. 

Tinerii sunt nemulţumiţi de corupţia clasei politice şi de legăturile dintre mafie şi sferele de conducere. Duminică noapte, ei au hotărât însă să-şi restrângă protestele, eliberând sălile de curs pentru a evita îngheţarea anului universitar pentru întregul corp de studenţi. 

Jurnaliştii „Adevărul” motivele care i-au determinat să recurgă la această formă de protest. 

Bulgarii învaţă să protesteze, guvernul nu aude


Vlad Andriescu


Ieri s-a luat o decizie- ocupaţia întregii universităţi a fost mutată, pentru a se relua cursurile. Nu se făceau cursuri de 3 săptămâni, iar după 4 săptămâni Ministerul Educaţiei ar fi putut îngheţa anul. S-au reorganizat acum, vor participa mâine la un nou protest, care se anunţă destul de mare.


Iulia Roşu

Noi am fost prezenţi şi la protestele din Bucureşti. Am vrut să vedem ce se întâmplă şi la Sofia. Motivaţia principală era şi faptul că nu există prea multe relatări în presă despre ceea ce se întâmplă la vecinii noştri şi cum se simt aceste lucruri în stradă. Noi am ajuns într-o perioadă în care protestele s-au mai liniştit, e a 156-a zi de proteste la Sofia. Ei vor un fel de „permanent revolution“- speră să aducă o schimbare. Dar oamenii nu se aşteaptă ca schimbările să se întâmple peste noapte, nu se aşteaptă ca guvernul să îşi dea demisia imediat.


Elena Dumitru


Este ultimul zvâc al mişcării Ocuppy, pornită din Statele Unite, împotriva clasei celor mai bogaţi şi a băncilor. Apoi a urmat Primăvara Arabă- unde era vorba despre condiţiile de trai, a unei sărăcii cotidiene. Acum vedem aceste lucruri la vecinii bulgari. Dar au existat şi în România, s-a pornit de la Roşia Montană şi s-au ramificat. Avem un grup puternic care cereau demisia guvernului, pentru asocierea cu anumiţi corupţi, şamd. La bulgari a pornit de la scumpirea facturilor la utilităţi- oamenii au înţeles că este vorba despre întrepătrunderea clasei politice cu acea „mafie roşie“.

Vlad Andriescu


Ca şi la noi protestul a evoluat. În timp s-a transformat. Evoluţia şi involuţia lor sunt unitare. Ambele proteste sunt în declin, devin mai simbolice. Nu mai sunt zeci de mii de oameni în stradă, dar o parte au continuat.

Iulia Roşu


Presa nu avea voie să intre în Universitate, duminică, decât pe bază de invitaţie. Am ajuns la poartă şi am aşteptat aprox. 15 min până a venit un lider şi am discutat cu el. Au fost cooperanţi, ne-au arătat cât mai multe lucruri. Sunt nişte persoane care se ocupă de organizare, nu vorbim de lideri propriu-zis. S-au organizat în grupuri, fac ture de pază la intrarea în Universitate şi au vrut să ne arate că nu doar acţiunile din stradă sunt importante, ci şi ceea ce se întâmplă înăuntru.


Vlad Andriescu


S-a format o reticenţă foarte mare la adresa presei, ca şi la noi. Peevski controlează cam 60% din presă, iar oamenii sunt reticenţi, se tem de interpretări. Dar presa străină este privită altfel, pentru că vor să fie relatări obiective.


Ca şi la noi, dacă protestele continuă de la sine nu poate exista nicio scânteie. Unul dintre „lideri“ are o teorie- că poliţiştii au o atitudine mai bună faţă de protestatari tocmai pentru a nu-i provoca şi a se crea ciocniri.


Elena Dumitru


Este greu de estimat cum va evolua această mişcare Ocuppy în Bulgaria, pentru că protestatarii nu au soluţii, ci vor ceva ideal- schimbarea clasei politice. Vor eradicarea corupţiei, eliminarea sistemului oligarhic şi tineri care să vină din urmă. Dar o schimbare se va produce probabil când actuala generaţie va trece de pragul de 30 de ani, cel puţin aşa spunea un scriitor bulgar.


Iulia Roşu


Din păcate, cei mai mulţi oameni au sentimentul că nu există o figură publică emblematică, de încredere. De cele mai multe ori, răspunsul este „Nu avem alternativă“.
Referitor la mişcările extremiste de dreapta, ele câştigă adepţi în Sofia, fiind legat oarecum şi de problema imigranţilor sirieni, cei din Mali sau referitoare la minorităţile turce sau rome. Există o tendinţă spre neo-nazism. Nu vorbim de studenţi, ei au fost chiar atacaţi de reprezentanţi ai unor asemenea mişcări de extremă dreapta.

CITEŞTE MAI MULT

Protestele se extind în universităţile din Bulgaria. Studenţii de la opt facultăţi cer demisia premierului

Studenţii de la cel puţin opt facultăţi din Bulgaria s-au alăturat protestului pornit sâmbătă la Universitatea din Sofia, unde un grup de manifestanţi a ocupat rectoratul pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de guvern şi pentru a cere demisia premierului Plamen Oresharski.

Protestele continuă în mai multe oraşe din Bulgaria. Manifestanţii cer „destructurarea modelului plutocrat al statului“

Intelectualii bulgari au cerut duminică să se pună capăt modelului politic corupt din ţara lor, în timp ce mii de manifestanţi protestau pentru a zecea zi la rând la Sofia şi în alte mari oraşe.

Bulgaria: asediul politicienilor în interiorul Parlamentului s-a încheiat după aproape nouă ore de proteste

Peste 100 de parlamentari, miniştri şi jurnalişti bulgari au petrecut noaptea de marţi spre miercuri baricadaţi în interiorul Parlamentului, din cauza manifestanţilor care aruncau cu bucăţi de pavaj spre oricine încerca să iasă din clădire. Miercuri dimineaţa, oficialii au fost evacuaţi cu ajutorul poliţiştilor, punând capăt unuia dintre cele mai recente episoade de instabilitate din ultimele luni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite