Adevărul Live: armata ucraineană, în alertă totală. Este decizia Kievului o declaraţie de război? „Acest conflict se va derula prin aceşti omuleţi verzi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele pro-ruse continuă să ocupe clădiri publice din 13 oraşe din estul Ucrainei FOTO Eduard Enea
Trupele pro-ruse continuă să ocupe clădiri publice din 13 oraşe din estul Ucrainei FOTO Eduard Enea

Generalul (r) Alexandru Grumaz a intrat în dialog cu jurnaliştii „Adevărul” şi a analizat situaţia din Ucraina, unde preşedintele interimar a decis ieri să mobilizeze armata în alertă totală. Tensiunile sunt intensificate în estul separatist de manifestaţiile organizate pentru marcarea zilei de 1 Mai.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Ce vor să arate ruşii prin această paradă?

Alexandru Grumaz, general în rezervă şi blogger adevarul.ro: Putin încearcă să refacă fostul URSS. Dacă ne uităm în istorie, toate conflictele desfăşurate de Rusia s-au dus în Est. La ora actuală, aş privi situaţia din Ucraina puţin mai larg. Rusia a început ofensiva în zona de graniţă a Americii. Acest conflict a generat o mişcare în toată zona: în Asia şi în America Centrală. Deşi toată lumea spune că banii ies din Rusia, Rusia se mută către Orientul îndepărtat. Rusia încearcă să se mute către Asia. Pentru a scăpa de această criză generată de UE, Rusia se mută către Orientul Îndepărtat.

Putin a fost adus la Putere de sistemul serviciilor secrete ruse. Suntem într-un război rece. Ucraina nu controlează estul ţării, acolo controlul este la Rusia. Sunt ofiţeri ai Armatei ruse care controlează toate mişcările în acea zonă.

Cristian Unteanu, corespondentul „Adevărul“ la Bruxelles: Trebuie să vedem cine se află în teren. Astăzi a intrat o unitate foarte importantă în alertă. Atunci când s-a anunţat starea de alertă de război la Kiev, s-a cerut formarea unor miliţii regionale de apărare. Unii dintre ei se ştie că sunt foşti luptători în Afganistan. Avem posibilitatea de a vedea un război civil. Unele servicii de informaţii vorbesc şi despre o întâlnire care a avut loc între înalţi reprezentanţi ai serviciilor secrete la Moscova. Se spune că ar avea loc exerciţii de apărare a Kievului împotriva unui atac. Planul ar avea o dimensiune directă, spre Kiev, şi o intrare de blindate ruseşti.

Ion M. Ioniţă: Cred că Ucraina are câteva mari probleme, mă refer la conducerea interimară. Cine execută un ordin? Nu apar trupele de blindate ruseşti să apară printre tancurile T34. Apar nişte tipi civili. Cine îşi asumă responsabilitatea într-un climat politic incert? Este un conflict atipic pe care Rsia îl orchestrează foarte bine. Autorităţile de la Kiev sunt incapabile să acţioneze. Rusia este cu câţiva paşi înainte şi toată lumea încearcă să înţeleagă ce se întâmplă.

Putin nu mai cedează nimic şi toată Ucraina o vrea în sfera sa de influenţă. Conduce jocul şi, se pare, că nimeni nu se opune. Economia lui nu este performantă, are Armată, are bani din petrol şi gaze.

Alexandru Grumaz (foto dreapta): Bursele financiare nu ascultă de tancurile lui Putin. Intrarea Rusiei în Ucraina şi redesenarea frontierelor este un lucru foarte grav. Primeşti bani contra reformei economice. Mai este şi reasigurarea partenerilor NATO că nimic nu se va întâmpla. Bazele militare ucrainene au fost la graniţa dinspre Polonia. În Est nu există baze militare. este uşor pentru Rusia să vină acolo. Eu văd că acest conflict se va derula prin aceşti omuleţi verzi. Vor continua să organizeze tot felul de grupări proruse.

Alexandru Grumaz Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Eu intuiesc acest început în 2005, când Putin a spus că aţi acceptat Bulgaria şi România fără să mă întrebaţi. Eu nu văd ca Rusia să intervină militar acolo. Guvernul de la Kiev a pierdut controlul în regiunea acolo.

Cristian Unteanu: În fabricile şi uzinele din Ucraina trebuie să muncească şi cineva. Rusia a reuşit să profite din punct de vedere strategic de slăbiciunea UE, care nu are o politică comună de apărare şi securitate. Lipsa acestui pachet de politici externe se întâmplă la nive de cancelarii. Faptul că la negocieri sunt prezente Capitalele şi nu UE, crează o plajă de joc. Cel de la Geneva a durat 48 de ore. Când domnul Kerry a ajuns la Londra, acordul explodase.

Aici ne duce la dependenţa strategică a UE faţă de resursele de gaz din Rusia. Viitorul Parlament European va mai continua politica de extindere? Intrăm în zona marii politici. Victoria rusească este că au reuşit să provoace o asemenea stare de haos în proiectul de extindere NATO şi UE. Avem de-a face cu două părţi a Ucrainei care pot intra în război civil.

Alexandru Grumaz: Sacţiunile apliocate de europeni a fost la presiunea Americii. Avantajul lui Putin a fost pivotarea Americii către Asia. Viitorul se află în Asia. A creat această senzaţie a lui Putin că poate să atace Ucraina pentru că americanii nu mai sunt în Rusia. A fost o greşeală. Noi am avut o industrie vastă de apărare înainte de 1990. Mai sunt 9.000 de oameni care lucrează în industria de apărare. O pregătire pentru un eventual conflict se face cu mult timp înainte. Nici acum nu ar fi tâziu. Trebuie să-ţi dotezi Armata.

Ion M. Ioniţă: UE nu are nici politică externă comună, nici politică de securitate comună. Nu poate fi construită în acest mod. Germania era o ruină. Banii americanilor a ridicat Germania. Rolul SUA rămâne esenţial. Numai Washington poate să oprească Rusia lui Putin. Suntem într-o nouă fază de cvasi-război rece cu Rusia. Nu avem decât să apărăm această Europă pentru că ne-a salvat de răboi 70 de ani. Nu avem decât să apărăm acest proiect şi la alegerile de la 25 mai. Distrugerea UE va însemna haos. Rămânem cu americanii într-o alinaţă cât mai strânsă. Vedem cât de importantă este prezenţa României pe teatrele de operaţiuni. Românii ştiu că sunt camatazi de arme, pe care te poţi baza.

[<a href="//storify.com/phradamon666/sanctiuni-rusia" target="_blank">View the story "Sanctiuni Rusia" on Storify</a>]

Alexandru Grumaz Ion M. Ionita Elena Dumitru Adevarul Live FOTO Eduard Enea


De la stânga la dreapta: Elena Dumitru - jurnalist Internaţional, Cristian Unteanu (prin Skype) - corespondent de presă la Bruxelles, generalul în rezervă Alexandru Grumaz şi Ion M. Ioniţă - redactor-şef „Historia”, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite