1.700 de soldați ucraineni au dezertat în Franța. Un corespondent militar dezvăluie motivele
0Armata ucraineană investighează cazul a aproximativ 1.700 de soldați ucraineni care au dezertat dintr-o brigadă alcătuită din aproximativ 6.000 de soldați, o parte instruiți în Franța., relatează agenţia EFE.
Din cauza „haosului organizatoric”, brigada nu a fost suficient pregătită şi nici echipată adecvat, potrivit corespondentului militar ucrainean Iuri Butusov, cel care a dezvăluit public acest caz, arată Agerpres.
„Aproape toţi soldaţii şi comandanţii proveneau din mobilizarea obligatorie şi mulţi dintre ei nu erau motivaţi suficient”, prin urmare au dezertat înainte să fie introduşi în luptă, remarcă Butusov.
Potrivit corespondentului militar, unele dintre echipamentele „existau doar pe hârtie”.
Cu toate acestea, majoritatea soldaţilor acestei brigăzi, care a primit din Franţa blindate şi obuziere moderne în urma instrucţiei efectuate în această ţară, s-au străduit să-şi îndeplinească misiunile de luptă pe sectorul de front unde au fost repartizaţi, în apropiere de Pokrovsk, un oraş care se numără printre obiectivele cheie ale ofensivei ruse în estul Ucrainei, a mai menționat jurnalistul.
Însă din cauza greşelilor comandamentului, respectiva unitate, Brigada 155, a suferit pierderi semnificative, a mai notat Iuri Butusov.
Armata ucraineană continuă să piardă teren pe frontul de est în faţa forţelor ruse, mai numeroase şi mai bine înarmate, iar Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din ţară, la coruperea unor responsabili şi la acţiuni de recrutare forţată în care ofiţerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale. În plus, peste 60.000 de soldaţi ucraineni au dezertat în 2024.
Lupte intense au loc şi în provincia rusă Kursk, unde trupele ucrainene ocupă o porţiune de teritoriu pe care armata rusă, sprijinită de soldaţi nord-coreeni, încearcă să-l recupereze. Ucraina a revendicat iniţial ocuparea a circa 1.100 de kilometri pătraţi în Kursk, dar acum mai controlează acolo circa 460 de kilometri pătraţi, potrivit portalului militar ucrainean "Militarnîi".
Procuratura din Kiev a deschis o anchetă penală în legătură cu situația militarilor care au dezertat înainte de a fi trimiși pe front. Șase soldați ruși care au fugit de războiul din Ucraina au primit vize temporare în Franța unde au solicitat azil politic, în ceea ce activiștii pentru drepturile omului descriu ca fiind primul caz important în care un grup de dezertori este admis într-o țară UE.