Zece teorii greşite legate de îmbătrânire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu un stil de viaţă activ ne putem asigura un trai lung şi fericit Foto Shutterstock
Cu un stil de viaţă activ ne putem asigura un trai lung şi fericit Foto Shutterstock

Îmbătrânirea este un proces care îi sperie pe mulţi dintre noi, iar avertizările cu privire la bolile care apar odată cu înaintarea în vârstă nu fac decât să ne îngrijoreze şi mai mult. Însă cu o dietă adecvată şi cu exerciţii constante care păstrează inima sănătoasă, există şanse mai mari să ne asigurăm o viaţă lungă şi fericită.

Publicaţia „Huffington Post“ a trecut în revistă zece teorii greşite referitoare la înaintarea în vârstă şi motivele pentru care bătrânii ar trebui să se bucure de experienţa şi de înţelepciunea acumulată de-a lungul vieţii.

Te vei simţi bătrân

De fapt, situaţia este exact inversă: „cu cât o persoană îmbătrâneşte, cu atât se simte mai tânără“, a fost rezultatul unui sondaj din 2009. Cercetătorii au observat o diferenţă între vârsta biologică şi cea resimţită, în contextul în care aproape jumătate dintre subiecţii cu vârste de peste 50 de ani au spus că se simt cu 10-19 ani mai tineri faţă de vârsta lor reală.

Performanţa creierului scade

În realitate, abilităţile verbale, matematice şi raţionamentele spaţiale şi abstracte se îmbunătăţesc la persoanele de vârstă mijlocie. Iar asta deoarece odată cu înaintarea în vârstă creierul poate folosi tehnici eficiente pentru a compensa declinul cognitiv, cum ar fi utilizarea ambelor emisfere pentru rezolvarea problemelor (creierul tinerilor foloseşte adesea doar una dintre emisfere, până când se confruntă cu o problemă mai dificilă).

Deşi toate creierele se pot atrofia, cele ale persoanelor bilingve sunt mai rezistente la consecinţele îmbătrânirii şi la boli degenerative cum ar fi Alzheimer, ca urmare „antrenamentului“ de care au beneficiat pe parcursul vieţii.

Nu vei mai face sex

„Studiile recente arată că cei trecuţi de vârsta de 60 de ani doresc şi se bucură de o viaţă sexuală“, a observat Judith Horstman în carte sa, „The Scientific American Healthy Aging Brain“. Ea citează un sondaj conform căruia trei sferturi din bărbaţi şi jumătate din femeile chestionate, cu vârste cuprinse între 75 şi 85 de ani, au declarat că încă îşi mai doresc sau au o viaţă sexuală activă.

Vei rămâne cu obiceiuri proaste

Schimbările pozitive din stilul de viaţă, cum ar fi renunţarea la fumat, pot avea în continuare un impact benefic asupra sănătăţii, indiferent de vârstă. De exemplu, este greşit să credem că cei care fumează de mulţi ani „sunt prea bătrâni pentru a se opri sau prea bătrâni pentru ca renunţarea la fumat să mai aibă efecte“, potrivit unui raport recent.

„Începerea unui regim de viaţă bazat pe exerciţii fizice, chiar şi mai târziu, se poate reflecta în activitatea creierului, chiar şi atunci când a început deja un declin cognitiv“, a adăugat Judith Horstman, citând cercetările efectuate în 2010 cu privire la beneficiile unui exerciţiu simplu, precum mersul pe jos, asupra bătrânilor care duceau o viaţă sedentară.

Fericirea va fi mai mică

În realitate, mulţi oameni văd vârsta de mijloc ca pe cea mai fericită perioadă a lor. Mai multe studii au constatat că, în timp ce fericirea scade la vârsta de 40 de ani, oamenii încep să se simtă mai împliniţi după 50 de ani. Un alt studiu recent a constatat că oamenii sunt „cei mai fericiţi la vârsta pensionării“.

Slăbiciunea este inevitabilă

„În timp ce înaintarea în vârstă este cel mai mare factor de risc pentru osteoporoză, mulţi bătrâni nu au avut astfel de probleme“, a spus Robert Shmerling, doctor în medicină la Harvard.

Vei suferi de sindromul „cuibului gol“

batrani fericiti shutter

Sindromul cuibului gol este un fenomen pe care îl experimentează unii părinţi după mutarea copiilor de acasă. Însă mai multe studii au ajuns la concluzia că un „cuib gol“ ajută la creşterea satisfacţiei conjugale, conform publicaţiei americane „The New York Times“. Departe de a fi deprimaţi, mulţi părinţi se bucură de timpul pe care-l pot petrece împreună, fără a fi întrerupţi.

Creşterea şi acumularea de cunoştinţe este întreruptă

Au apus zilele în care se credea că, odată ajunsă o persoană la maturitate, şi creierul acesteia intra într-o stare de stagnare. Ultimele cercetări în domeniul neuroştiinţei au arătat cum creierul se poate schimba şi la vârsta adultă şi că neuronii se pot regenera. În plus, modul în care operează creierul nostru poate fi schimbat de experienţele pe care ni le creăm. În cercurile ştiinţifice s-a răspândit ideea de neuroplasticitate sau „capacitatea creierului adult de a-şi modifica structura şi funcţiile ca răspuns la experienţele noastre“.

Vei deveni mai puţin sociabil şi mult mai izolat

În timp ce izolarea socială reprezintă o problemă gravă în rândul persoanelor în vârstă, de cele mai multe ori ele sunt adeptele socializării mai mult decât tinerii. „Pe măsură ce îmbătrânim, inteligenţa noastră socială continuă să se dezvolte. Ne ajută să apreciem oamenii şi să înţelegem cum funcţionează relaţiile, dar şi să evităm o ceartă pe care nu o dorim“, a declarat Margaret Gatz, profesor de psihologie la Universitatea din California de Sud.

Mai mult decât atât, socializarea ar putea fi cel mai bun lucru de făcut pentru un creier îmbătrânit, deoarece reduce stresul şi percepţia durerii, printre alte beneficii aduse sănătăţii.

Nu mai deţii controlul asupra propriului destin

„O persoană poate avea un mai mare control asupra sănătăţii biopsihosociale după pensionare decât înainte“, a fost concluzia unui studiu efectuat pe durata a 60 de ani. După ce au studiat vieţile a mai mult de 500 de persoane, cercetătorii au descoperit că o „îmbătrânire de succes“ este leagată de şapte factori: consumul de alcool, dacă subiectul era sau nu fumător, starea civilă, indicele de masă corporală, antrenamentul fizic, educaţia şi eforturile pe care corpul le depune pentru a face faţă stresului sau unei traume.

O îmbătrânire frumoasă a fost definită ca incluzând o sănătate fizică bună (lipsa unei dizabilităţi fizice ireversibile), longevitate, o sănătate mintală bună, o apreciere subiectivă a bucuriilor vieţii şi capacitatea de a finaliza sarcinile de zi cu zi.

Deşi îmbătrânirea este inevitabilă, să îmbătrâneşti frumos nu este doar posibil, ci chiar stă în puterea noastră să o dobândim.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite