VIDEO Cea mai bătrână supravieţuitoare din lume a Holocaustului: „Voi râde până la sfârşitul vieţii. Nu ajută cu nimic dacă plângi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a văzut părinţii murind. şi-a pierdut şi soţul şi fraţii. A supravieţuit iadului din lagărul de concentrare, împreună cu fiul său, cântând la pian. A învins, mai apoi, şi cancerul. Perfect lucidă, la 108 ani, Alice Herz-Sommer trăieşte, în fiecare zi, mai multe momente de fericire decât alţii într-o viaţă.

„Sunt o evreică a cărei religie este muzica. Muzica m-a ținut în viață, muzica m-a salvat", își începe povestea pianista Alice Herz-Sommer. Lucru foarte adevărat, deoarece bătrâna exersează și acum, la 108 ani, câte trei ore pe zi la pian, în micuțul apartament din Londra în care trăiește singură.

Nici optimismul care izvorăște din vocea ei, nici privirea și mintea ageră nu-i trădează vârsta. Poate, doar pielea zbârcită de trecerea anilor... Râde. „M-am născut râzând și voi râde până la sfârșitul vieții. Nu ajută cu nimic dacă plângi", crede femeia.

Cea mai bătrână supravieţuitoare a Holocaustului din lume

S-a născut în 1903, la Praga, într-o familie de evrei. Mama sa a avut grijă ca cei cinci copii „să învețe, să știe, să cunoască". Una dintre surorile ei mai mari a învățat-o să cânte la pian. Începuse să-și construiască o carieră ca pianistă în momentul în care a fost târâtă în lagăr, alături de întreaga familie. Pe părinți i-a văzut murind. A rămas în lagăr împreună cu fiul ei, de 5 ani. Spune că muzica a salvat-o. Muzica și talentul. Zăcea pe podeaua rece și știa că în orice moment trebuia să se ridice și să cânte la pian. Altfel, dacă nu era pe placul celor ce o țineau captivă, ea și fiul ei ar fi fost exterminați.

Chinurile celor doi ani petrecuți în lagăr au prins viață în cartea pe care a scris-o la 104 ani: „Grădina Raiului, în Iad" („A garden of Eden in Hell").

Cea mai bătrână supravieţuitoare a Holocaustului din lume

Într-un interviu acordat lui Tony Robbins la sfârșitul anului trecut, bătrâna mărturisește că „privesc înspre bine. Știu că răul există, dar privesc înspre lucrurile bune". „Într-un fel, cred că viața în lagăr a fost de fapt un dar. Eram fericită și recunoscătoare că fiul meu era lângă mine. Uneori, el mă întreba de ce nu avem de mâncare. La asta nu știam ce să îi răspund. Dar râdeam. Și cu mine râdea și băiatul meu. Cum poate un copil să nu râdă când o vede pe mama sa râzând?", continuă pianista.

A reușit să scape din lagăr în 1945. S-a întors împreună cu fiul ei la Praga, iar în martie 1949 a ajuns în Israel. La 83 de ani a fost diagnosticată de cancer. „Tocmai mă mutasem la Londra. A doua zi mi s-a făcut rău, am fost internată și operată. Și iată-mă, sunt și acum în viață!", adaugă bătrâna.

În urmă cu 10 ani și-a îngropat și unicul fiu. Ea a rămas să-și ducă zilele animată de credința potrivit căreia „ura macină sufletul celui care urăște, nu sufletul celui care este urât". „Nu urăsc pe nimeni. Sunt pur și simplu recunoscătoare pentru tot ce am trăit, pentru amintiri", încheie Alice Herz-Sommer.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite