Remedii naturiste în caz de ulcer gastric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucul de cartofi, un remediu eficient pentru ameliorarea ulcerului la stomac   FOTO Arhivă
Sucul de cartofi, un remediu eficient pentru ameliorarea ulcerului la stomac   FOTO Arhivă

În asociere cu tratamentul recomandat de medic, pentru atenuarea simptomatologiei ulcerului gastric există o gamă întreagă de remedii naturiste.

Ulcerul fiind o boală a sistemului digestiv, regimul alimentar constituie o parte importantă a tratamentului. Ca reguli generale, dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, apifitoterapeut, menţionează că în dieta bolnavilor de ulcer pot fi incluse următoarele alimente: carne de vită sau de pasăre preparată dietetic, peşte slab, legume înăbuşite (morcovi, dovlecei, fasole verde), lapte dulce, caş, urdă, brânză de vaci, orez, griş, paste făinoase integrale, ouă fierte moi sau poşate, fructe dulci şi foarte coapte (banane, pepene galben, mango), sucuri naturale de piersici, mere, morcovi. În schimb, sunt contraindicate următoarele alimente: carnea grasă şi prăjită, peştele afumat, brânzeturile fermentate, afumăturile de orice fel, murăturile, conservele, maionezele, rântaşurile, pâinea proaspătă, ciocolata. Dintre legume sunt de evitat roşiile, castraveţii, ridichiile, varza, ardeiul gras şi cel iute. Fructele care nu trebuie să se regăsească în dieta persoanelor cu ulcer sunt următoarele: nucile, alunele, migdalele şi fructele crude sau acre. În niciun caz nu consuma condimente iuţi şi iritante, oţet, boia iute, piper, hrean sau muştar. Alcoolul, băuturile carbogazoase şi fumatul sunt strict interzise, iar cafeaua trebuie evitată, mai ales pe stomacul gol.

Specialistul în apifitoterapie recomandă plantele cu acţiune antiseptică, cicatrizantă, calmantă, care scad aciditatea gastrică. Se pot prepara infuzii mixte din: lemn dulce, gălbenele, frunze de zmeur, flori de salcâm, muşeţel, lavandă, pătlagină, sunătoare. Se consumă două-trei căni de ceaiuri pe zi, după masă. De asemenea există diverse combinaţii de plante sub formă de comprimate (se iau cu 15 minute înainte de mese).

Foarte benefice în caz de ulcer sunt tratamentele cu ulei de sunătoare, gălbenele sau cătină. Pentru că tratamentul trebuie personalizat, dozele şi modul de administrare vor fi prescrise de medicul specialist.

Cura cu tinctură de propolis poate fi asociată remediilor din plante. De obicei, se iau 40 de picături dimineaţa, pe stomacul gol, în 100 mililitri de lapte sau cu o linguriţă de miere. Cura durează aproximativ 14 zile. Cura cu polen: două linguriţe, de două ori pe zi, înainte de masa de dimineaţă şi cea de prânz.

Efecte foarte bune se obţin şi printr-o cură cu suc de cartofi (un pahar cu suc repartizat în trei porţii, înainte de masă, timp de două-trei săptămâni) sau cu suc de varză (o jumătate de pahar de două ori pe zi, înainte de masă, pe durata de o lună).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite