Modificările corporale: artă sau mutilare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erik Sprague, omul-şopârlă, s-a născut în Texas, SUA, şi a rezistat la peste 700 de ore de tatuare, are limba bifurcată, piercinguri şi urmează o dietă vegetariană FOTO ripleys.com
Erik Sprague, omul-şopârlă, s-a născut în Texas, SUA, şi a rezistat la peste 700 de ore de tatuare, are limba bifurcată, piercinguri şi urmează o dietă vegetariană FOTO ripleys.com

În zilele noastre, mii de oameni îşi transformă corpul în moduri bizare şi neobişnuite. Tatuajele sunt doar începutul unei aventuri pentru cei pasionaţi de modificarea corpului. Piercingurile în diverse zone sensibile ale corpului, implanturile cu bile de oţel, colţii de pisică şi tatuarea întregii feţe sunt denumite de critici şi „mutilare corporală“.

Proceduri chirurgicale neconvenţionale sunt realizate de „artişti ai modificărilor corporale“ asupra tinerilor, ei fiind cei mai interesaţi de aceste manifestări ciudate ale artei. Aceste intervenţii sunt simple, cum este implantul de metal la gât, dar şi extreme, cum ar fi realizarea de „creste“ sub piele pentru a face clientul să arată ca „omul-şopârlă“, notează CNN.

Website-ul american „Body Modification Ezine“ are peste trei milioane de fotografii cu oameni care au trecut prin diverse tipuri de modificări corporale. Şi acest lucru nu se întâmplă doar în Statele Unite. Şi alte ţări, România nefiind exclusă, sunt martore la amplificarea acestui fenomen şi la noile şi terifiantele tratamente la care se supun tinerii.

Intervenţii complicate fără prezenţa unui medic

În Japonia, fetele îşi injectează frunţile cu uriaşe cantităţi de soluţii saline, apoi apasă în mijlocul „gogoşii“ din cap cu degetul pentru a da forma de „gogoaşă cu gaură“.

frunti gogoasa

Injecţii cu soluţie salină în frunte, o nouă modă în Japonia

Procedurile extreme de modificare a corpului sunt realizate, în aproape toate cazuri, de neprofesionişti. Aceste tratamente sunt cel mai adesea asociate cu saloanele de tatuaje, şi nu cu un cabinet medical specializat. De fapt, nu există chirurgi plasticieni care să recunoască implicarea în asemena transformări. Şi, pentru că medicii nu se bagă, pacienţii nici nu beneficiază de anestezie. Da, oamenii se supun acestor modificări fără anestezie.

Vrei să-ţi separi limba în două pentru a arăta ca Scaraoţchi? Ia o gură de ţuică, pune nişte gheaţă pe limbă şi pe urmă încearcă să stai nemişcat cât timp artistul specialist în modificarea corporală îţi taie limba în două.

Flashurile sau cerceii „gauge“

Cerceii „flash“ sau „gauge“ sunt acei cercei circulari care funcţionează în aşa fel încât îţi măresc gaura din ureche, încet-încet, până la mărimi impresionante. Există oameni care îşi pot băga prin această gaură chiar şi o doză de suc.

Tinerii cred că lobul urechii lor arată impresionant şi la modă atâta vreme cât există un cercel pe măsura găurii, însă atunci când cercelul este scos, lobul urechii devine „o macaroană moale care atârnă ca un cercel organic“, după cum spune chirurgul plastician Anthony Youn pentru CNN.

Doza de suc prin ureche FOTO zimbio.com

FOTO zimbio.com

„Mulţi dintre pacienţii mei care au solicitat repararea lobilor alungiţi ai urechilor au vrut să-şi îmbunătăţească şansele la o slujbă bună. Ce merge la un interviu într-un salon de tatuaje, nu se potriveşte cu imaginea afişată la un interviu pentru un post de manager“, adaugă dr. Youn.

În afară de efectul asupra vieţii profesionale, nu cumva modificările extreme ale corpului sunt un semn al problemelor psihologice?

Omul-pisică

Unul dintre cei mai faimoşi extremişti ai acestor modificări-mutilări corporale este Dennis Avner. El a petrecut ani de zile transformându-se într-o pisică. A ajuns atât de departe încât şi-a implantat mustăţi în obraji iar dinţii şi i-a transformat în colţi.

dennis avner

Dennis Avner, omul-pisică din SUA, s-a sinucis în noiembrie 2012, la 54 de ani

Acum un an, Dennis Avner a decedat, suicidul fiind cea mai probabilă cauză. Unii au speculat că motivul sinuciderii lui Avner a fost boala psihică de care suferea: tulburare dismorfică corporală sau „sindromul urâţeniei închipuite“, caracterizat prin preocuparea extremă pentru un anumit defect fizic imaginar sau un defect fizic minor, preocupare care perturbă semnificativ calitatea vieţii persoanei respective. 

„Sunt conştient de faptul că mulţi dintre pacienţii mei suferă de această tulburare. Chirurgia plastică este, de fapt, o formă mai acceptabilă de modificare corporală. Totuşi, există o diferenţă mare între chirurgia plastică şi modificarea corporală extremă“, explică dr. Youn.

Sfaturi sterile

În cazul în care iei în considerare o modificare corporală extremă, gândeşte-te foarte serios. Procedurile chirurgicale ar trebui realizate într-un mediu steril şi de mâinile unui chirurg experimentat. Lucrurile o pot lua razna chiar şi în cele mai bune condiţii.

Mai trebuie să iei în considerare că ceea ce vrei acum, e posibil să te facă să regreţi pe viitor. Moda se schimbă. Poate că acum e „cool“ să ai fruntea monstrului lui Frankenstein, dar peste zece ani, implanturile te pot face să arăţi doar ca un monstru.


Citeşte şi:

VIDEO Chirurgia estetică - de la necesitate la dependenţă

Astăzi, la Adevărul Live, dr. Dana Jianu, medic estetician, Mihai Copăceanu, psiholog, Maria Radu, pacientă şi cu Andrada Floria, jurnalist Adevărul, au discutat despre obsesia care, se pare, a împânzit o lume întreagă - operaţiile estetice, într-o emisiune moderată de Adriana Mariş.

Coşmarul chirurgiei estetice: un bărbat respiră printr-un pai după 24 de operaţii nereuşite de „înfrumuseţare“ a nărilor

Deşi nu avea neapărat nevoie de o intervenţie estetică, Vishal Thakkar, de 35 de ani, din Oklahoma, a apelat la un chirurg plastician pentru o mică retuşare a nărilor uşor asimetrice. După această operaţie, însă, a avut nevoie de alte 23 de intervenţii care să repare greşeala medicului estetician.

România, în topul ţărilor în care se fac cele mai multe operaţii estetice. Mărirea sânilor, cea mai populară

Chirurgia plastică este mai populară în ţara noastră decât în Marea Britanie, Rusia sau Thailanda, potrivit unei statistici internaţionale. Operaţiile pentru mărirea sânilor sunt pe primul loc în topul celor mai frecvente intervenţii estetice.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite