Cimbrul de cultură combate astmul bronşic. În ce situaţii este indicat cimbrul de grădină
0Datorită substanţelor amare pe care le conţine, cimbrul de cultură funcţionează ca un antiseptic intestinal. În asociaţie cu alte plante este recomandat şi în digestia dificilă. Cimbrul de grădină este util în stimularea apetitului.
Infuzia de cimbru de cultură este recomandată în combaterea tusei spastice şi a astmului bronşic şi se prepară din 1-2 linguriţe de plantă la o cană de apă. Se beau 2 căni pe zi, timp de o săptămână.
Potrivit Ghidului plantelor medicinale, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor, acest tratament este foarte util în toate formele de enterocolite de origine bacteriană. În asociaţie cu alte plante se recomandă şi în dispepsii.
Uleiul esenţial trebuie folosit în diluţii foarte mari:2-3 picături la o lingură de ulei comestibil. Se recomandă în afecţiuni dermatologice, arsuri sau răni, dar şi sub formă de aerosoli în cazul afecţiunilor respiratorii. În hipertensiune arterială şi în sarcină este contraindicat.
Cimbrul de grădină se recomandă pentru stimularea apetitului, ca antidiareic şi mai rar, în bronşitele cronice. Infuzia se prepară din2 linguriţe de plantă la o cană de apă, se beau 2-3 căni pe zi. Uleiul esenţial pur poate produce iritaţii pe piele şi pe mucoase. În sarcină este contraindicat.