Cele mai sănătoase și cele mai nesănătoase cereale pentru micul dejun. Sfatul de care să țineți cont pentru prima masă a zilei

0
Publicat:

Dr. Deborah Lee de la Doctor Fox Online Pharmacy a dezvăluit cele mai sănătoase și cele mai nesănătoase cereale.

Nu toate cerealele sunt sănătoase FOTO: Adevărul (arhivă)
Nu toate cerealele sunt sănătoase FOTO: Adevărul (arhivă)

Cerealele sunt o bază a micului dejun pentru mulți britanici, oferind un început rapid și gustos al zilei, fără a fi nevoie de rețete sau ingrediente complexe. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie la fel de sănătoase precum credeți, avertizează un medic.

Dr. Deborah Lee de la Doctor Fox Online Pharmacy a dezvăluit cele mai sănătoase și cele mai nesănătoase cereale, potrivit Express, scrie dailyrecord.co.uk.

Așadar, care sunt cerealele pe care ar trebui să le folosiți și care sunt cele pe care ar trebui să le evitați? Dr. Lee recomandă ca alegere de top ovăzul.

„Ovăzul este un tip de cereale integrale, ceea ce înseamnă că boabele nu sunt rafinate. Fiecare bob conține încă cele trei componente: germenul, tărâțele și endospermul. Ovăzul este considerat un aliment neprocesat.”

Ea a adăugat: „În cazul în care sunt supuse unei forme de prelucrare, aceasta este minimă. Ovăzul instant înseamnă fulgi de ovăz care au fost precoapte, aplatizate și uscate. Cu toții ar trebui să consumăm mai puține alimente procesate și ultraprocesate.”

Pentru a vă începe ziua cu un mic dejun bogat în nutrienți, Dr. Lee sugerează să vă preparați terciul cu lapte, care aduce beneficii precum calciu, fosfor, vitamina D și proteine.

Ea a elaborat: „Adăugarea de fructe proaspete, cum ar fi bananele sau fructele de pădure, este o modalitate excelentă de a începe să obțineți cele cinci pe zi, și adaugă antioxidanți sănătoși, vitamine, minerale și fibre. Nucile și semințele, atunci când sunt adăugate la terci, furnizează grăsimi nesaturate sănătoase omega-3, precum și vitaminele B și E, zinc, magneziu și mai multe fibre.”

Evitați ciocolata

Pentru cei care preferă un castron de granola crocantă, Dr. Lee are câteva cuvinte mai puțin încurajatoare, în special dacă include ciocolată. „Cele mai nesănătoase cereale pentru micul dejun sunt cele încărcate cu zahăr și grăsimi, cu un conținut caloric ridicat. British Heart Foundation a identificat granola cu ciocolată drept cea mai puțin sănătoasă opțiune de cereale. O porție de 50 g de granola cu ciocolată conține 227 de calorii și 6,8 g de grăsimi saturate. Adăugați însă 125 ml de lapte gras, iar aceasta înseamnă alte 81 de calorii și 4,6 g de grăsimi. În total 308 calorii și 11,8 g de grăsimi saturate.”

O porție obișnuită de granola cu ciocolată ar putea reprezenta jumătate din limita zilnică de grăsimi saturate a unui copil și întreaga cantitate maximă recomandată de zahăr, prezentând un risc crescut de obezitate infantilă.

Dr. Lee a subliniat importanța unor alegeri inteligente, atât pentru copii, cât și pentru adulți, atunci când vine vorba de cerealele pentru micul dejun, declarând: „Copiii (și adulții) trebuie să aleagă cereale fără zahăr, bogate în fibre, care conțin grăsimi nesaturate sănătoase. Acestea pot fi o mare sursă de nutriție și oferă o eliberare lentă de energie pe tot parcursul zilei, ajutându-i să nu le fie foame, astfel încât să se poată concentra la școală, la muncă și la joacă.”

Doctorul a avertizat, de asemenea, împotriva includerii regulate de ciocolată în micul dejun, spunând: „Ciocolata ar trebui să fie consumată doar în cantități mici, ocazional, ca un răsfăț și cu siguranță nu este necesară în cerealele pentru micul dejun.”

Lee a explicat limitele nutriționale ale cerealelor: „Cerealele nu conțin toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie pentru metabolismul proteinelor. Ele sunt adesea deficitare în lizină, treonină și triptofan”.

Medicul nu a uitat să reamintească tuturor despre importanța fructelor și legumelor, pledând pentru consumul acestora: „Cu toții trebuie să mâncăm fructe și legume - cinci pe zi - unii spun 10 pe zi. Cerealele în sine nu conțin fructe și legume (în afară de fructele uscate, care sunt bogate în zahăr)”.

Expertul a concluzionat subliniind necesitatea antioxidanților care se găsesc în fructe și legume, adăugând că, deși cerealele integrale sunt benefice, ideal ar fi să se aleagă cerealele potrivite, care completează aceste substanțe nutritive cu adaosuri precum fructe proaspete, nuci și semințe.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite