Ce se întâmplă cu corpul tău când bei cola în fiecare zi. Bolile extrem de grave la care te expui, precum osteoporoza și diabetul

0
Publicat:

S-a demonstrat de mult timp că sucurile precum Coca-Cola cresc riscul de afecțiuni precum obezitatea și diabetul. Acum, însă, experții avertizează că aceste băuturi populare ar putea, de asemenea, să vă distrugă sistemul digestiv, provocând tulburări gastrointestinale grave și osteoporoză.

Suc de tip cola jpg

Chiar și sucurile dietetice, deși nu conțin zahăr, ar putea duce la o poftă excesivă de alte dulciuri, ceea ce poate cauza creșterea în greutate și afecțiuni precum diabetul.

Potrivit dailymail, îndulcitorii artificiali precum aspartamul din sucurile dietetice pot provoca tulburări stomacale, precum diareea și constipația.

Cola și mai multe sucuri din mărci precum Dr. Pepper conțin acid fosforic, un aditiv incolor menit să facă alimentele mai acide și să prevină dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului, deoarece bacteriile se pot înmulți rapid în băuturile zaharoase. Acesta conferă, de asemenea, băuturilor zaharoase gustul acrișor și textura efervescentă.

Acidul fosforic provine din fosfor, un mineral prezent în mod natural în organism, responsabil pentru creșterea, întreținerea și repararea țesuturilor și a celulelor.

Deși avem nevoie de fosfor pentru aceste funcții, s-a demonstrat că o cantitate prea mare de fosfor epuizează calciul din organism, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor și a mușchilor. Fără calciu, sunteți mai predispus să dezvoltați afecțiuni precum osteoporoza, care face ca oasele să devină atât de fragile încât se rup.

De exemplu, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients a constatat că persoanele care consumau sucuri în fiecare zi își dublau riscul de fracturi în comparație cu cele care nu consumau sucuri.

Apa carbogazoasă irită stomacul

De asemenea, s-a demonstrat că apa carbogazoasă irită mucoasa stomacului. „Pentru cei cu gastrită, ulcer, reflux acid și altele asemenea - acidul carbonic poate agrava simptomele și provoca disconfort, mai ales dacă vă confruntați deja cu inflamații cronice”, susține Nancy Mitchell, asistentă medicală.

De asemenea, s-a demonstrat că sucurile zaharoase scad colesterolul HDL („bun”) și cresc trigliceridele, un tip de grăsime din fluxul sanguin care provine din alimente precum untul, uleiurile și alte grăsimi.

Un alt studiu publicat în Journal of the American Heart Association, de exemplu, a constatat că adulții care consumau frecvent sucuri aveau un risc cu 98% mai mare de a avea niveluri scăzute de HDL și o șansă cu 53% mai mare de a dezvolta trigliceride ridicate.

„Dacă zahărul din suc nu este folosit pentru activitatea fizică, ficatul va transforma zahărul în grăsime”, explică Cesar Sauza, nutriționist dietetician înregistrat la HealthCanal. 

În ceea ce privește afectarea ficatului, un studiu a constatat că femeile care consumau unul sau mai multe sucuri îndulcite cu zahăr pe zi aveau cu 85% mai multe șanse să fie diagnosticate cu cancer la ficat în perioada respectivă, comparativ cu cele care consumau mai puțin de unul pe săptămână.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că riscul general de deces a fost încă foarte scăzut, cu doar aproximativ 150 de decese din cauza bolii în cadrul studiului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite