Beneficiile consumului de portocale. Ce proprietăți terapeutice au savuroasele fructe

0
Publicat:

De-a lungul secolelor, portocalele au fost folosite în medicina tradițională pentru vindecarea multor boli, în special în țările asiatice. Numeroase studii au validat proprietățile terapeutice ale acestor fructe savuroase.

Portocale. FOTO Shutterstock
Portocale. FOTO Shutterstock

Multe dintre aceste studii s-au axat pe metaboliții secundari din portocale (flavonoidele, alcaloizii și limonoidele, cumarinele, carotenoizii, acizii fenolici și uleiurile esențiale), care s-au dovedit a fi sunt de o importantă majoră pentru menținerea sănătății organismului, potrivit catena.ro.

Consumul zilnic de portocale este asociat cu o gama variată de beneficii și comportamente alimentare sănătoase, ceea ce le face o sursă delicioasă, accesibilă și versatilă de vitamine, minerale și alți compuși fitochimici.

Valorile nutriționale ale portocalelor

Consumul de portocale asigură un excelent aport de vitamina C, pe lângă alte tipuri de macro - și micronutrienti.

O portocală cântărește, în medie, aproximativ 140 de grame și are:

Calorii: 66;

Carbohidrați: 14,8 grame;

Proteine: 1,3 grame;

Fibre: 2,8 grame;

Grăsimi: 0,2 grame;

Vitamina A: 4% din necesarul zilnic.

Vitamina C: 92% din necesarul zilnic;

Vitamina B9: 9% din necesarul zilnic;

Calciu: 5% din necesarul zilnic;

Potasiu: 5% din necesarul zilnic;

Fosfor: 3% din necesarul zilnic;

Magneziu: 4% din necesarul zilnic.

Beneficii

Principalele beneficii ale consumului de portocale sunt asociate compușilor fitochimici care se găsesc în aceste fructe - flavonoizi, alcaloizi, antioxidanți, uleiuri esențiale și carotenoizi, acizi fenolici și alte tipuri de metaboliți secundari a căror acțiune a fost de-a lungul timpului intens studiată.

Portocalele pot susține sănătatea cardiovasculară

Această proprietate este pusă pe seama vitaminei C și compușilor de natură fitochimică, cum sunt flavonoidele și carotenoizii. Studiile arată că persoanele care consumă zilnic suc natural de portocale prezintă un risc mai scăzut de a dezvoltă boli de inima, asociate prezenței factorilor de risc cum sunt: hiperglicemia (glicemie mare), hipercolesterolemia (colesterol mărit), prezența unui marker inflamator numit proteină C reactivă și hipertensiunea (tensiune mare).

De ajutor în reducerea incidenței anumitor boli cronice

Potrivit unui studiu, dietele bogate în citrice, inclusiv în portocale, pot reduce riscul apariției bolilor cronice și chiar a anumitor tipuri de cancere și diabetului.

Pot susține sistemului imunitar

Portocalele și alte citrice sunt o sursă excelență de vitamina C, un antioxidant puternic care susține linia defensivă a organismului împotriva agenților patogeni și radicalilor liberi. De asemenea, mulți compuși din portocale, așa cum sunt hesperidina și narigenina, prezintă proprietăți antiinflamatorii, fiind implicați în răspunsul imun, de tip inflamator.

Susțin digestia și sănătatea tractului gastrointestinal

Consumul de portocale promovează o digestie mai rapidă, sănătoasă, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățirea sensibilității la insulină, menținând peristaltismul intestinal normal.

Ajută la prevenirea anemiei

Deoarece sunt foarte bogate în vitamina C, susțin absorbția fierului de către organism.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite