Şi relaţia ta are nevoie de o strategie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atenţia pentru nevoile celuilalt este ingredientul principal pentru o relaţie reuşită FOTO Shutterstock
Atenţia pentru nevoile celuilalt este ingredientul principal pentru o relaţie reuşită FOTO Shutterstock

Atunci când ne gândim la ceea ce putem face pentru a îmbunătăţi relaţia noastră, de multe ori credem că avem nevoie de bunuri fizice. De obicei, îi cumperi cercei, o inviţi la o cină romantică sau îi cumperi flori şi ciocolată. Ele îi surprind prin purtarea unei lenjerii sexy. În timp ce toate aceste lucruri cu siguranţă nu vor afecta relaţia voastră, nu sunt nici cele mai puternice moduri de a conecta cu persoana iubită.

Cea mai importantă „componentă” are mai mult de-a face cu modul în care interacţionaţi, decât cu lucrurile pe care le faceţi împreună. De fapt, asta înseamnă potrivire. Înţelegerea gândurilor partenerului şi a sentimentelor lui este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru relaţia voastră. Expertul în relaţii Shannon Kolakowski a dezvoltat câteva idei de bază, pentru huffingtonpost.com, despre lucrurile pe care orice persoană aflată într-o relaţie trebuie să le facă. 

Asta înseamnă că atunci când partenerul tău îţi spune despre ziua lui sau îţi împărtăşeşte sentimentele sale, tu trebuie să-l înţelegi şi să-i apreciezi mărturisirile şi niciodată să-l iei ca pe un gest firesc. Te alături lumii lui şi vezi lucrurile din punctul lui de vedere. E un mod de a-i arăta că înţelegi şi accepţi gândurile şi sentimentele sale aşa cum sunt. Cercetările au arătat că având acest tip de comportament în relaţia cu partenerul tău îl ajută să se simtă mai puţin vulnerabil, întrucât comportamentele care indică opusul îl fac să se simtă criticat, respins sau dispreţuit.

Relaţiile care au cel mai mare succes sunt cele în care ambii parteneri îşi împărtăşesc lumea lor interioară unul celuilalt şi în care partenerul lor, la rândul său, este capabil de a-l auzi cu adevărat. Când interacţionaţi, vă construiţi o relaţie bazată pe  încredere şi intimitate. Acestea sunt legături care fac relaţiile să dureze.

În timp ce noţiunea de înţelegere poate părea simplă, poate fi, uneori, dificil de executat. Imaginaţi-vă că partenerul de viaţă vine acasă şi spune că este furios pentru că a aflat că trebuie să lucreze peste weekend-ul de concediu. Care este prima ta reacţie? Mulţi dintre noi ar încerca să îşi calmeze jumătatea, iar alţii s-ar supăra din cauza situaţiei. S-ar putea să îi oferi sfaturi cu privire la modul de a rezolva problema, dar în timp ce simte intuitiv că îl ajuţi oferindu-i sugestii, această situaţie poate fi resimţită de partener ca fiind una în care este în continuare neajutorat.

Cum trebuie să procedezi pentru a fi un ascultător eficient şi pentru a-ţi înţelege partenerul? Există câteva gesturi-cheie care te pot ajuta să-ţi „organizezi” conversaţiile, adică să ştii ce puncte trebuie să atingi.

1. Ascultarea conştientă este prima etapă pentru înţelegere. Acest fapt înseamnă că eşti cu adevărat atent la ceea ce spune partenerul tău. Oricât de dificil ar putea fi, stăpâneşte-ţi hotărârile proprii şi reacţiile cu privire la situaţie sau subiect. Temporar renunţaţi la nevoia de a consilia, schimba, ajuta sau repara situaţia. Arată-i parteneului tău că îl asculţi prin încetarea activităţii pe care o desfăşori (închiderea laptopului, oprirea televizorului). Este recomandat să-ţi întorci faţa către el, să dai din cap că înţelegi şi să menţii contactul vizual în timpul în care îţi vorbeşte.

2. Recunoaşterea şi acceptarea sunt următorul pas. Acest fapt înseamnă că înţelegi ce spune sau ceea ce simte. „Pot vedea că eşti supărat în legătură cu situaţia asta” sau „Pari descurajat” sunt posibile răspunsuri la problemele lor. Mai degrabă decât încercarea de a-ţi înveseli partenerul, reacţia aceasta îi permite să aibă spaţiul necesar pentru a fi supărat.

3. Înţelegerea nu este egală cu ideea de a cădea de acord. O distincţie importantă este că poţi accepta sentimentele partenerului tău, dar nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu el. De exemplu, mergeţi să vedeţi împreună un film, apoi discutaţi despre film. Partenerul tău l-a găsit amuzant, în timp ce ţie ţi s-a părut plictisitor şi previzibil. Îi poţi spune că înţelegi că i-a plăcut, deşi nu este tocmai favoritul tău, dar observi că i-a făcut plăcere să vizioneze filmul respectiv.

4. Puneţi întrebări. Dacă partenerul tău prezintă o problemă sau situaţie dificil de înţeles pentru tine, încearcă să afli mai multe despre modul în care se simte. „Ce ai vrea să se întâmple?”, „Care a fost reacţia ta la asta?” sau „Cum te simţi acum?”.

5. Arată că înţelegi şi utilizează declaraţii din care reiese acest fapt. „Şi eu m-aş simţi la fel” sau „Înţeleg de ce te-ai simţi astfel date find circumstanţele”, sunt lucruri pe care le poţi spune pentru a-l lăsa să ştie că pricepi de ce se simte în modul respectiv. Puteţi, de asemenea, să vă manifestaţi non-verbal oferindu-i o îmbrăţişare dacă se simte singur, fă-i o ceaşcă de ceai în cazul în care este nervos sau oferă-i spaţiu în cazul în care are nevoie de timp să se gândească.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite