Principalele semne care arată că eşti într-o relaţie puternică, potrivit psihologilor: împărţirea sarcinilor şi simţul umorului joacă un rol important

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Umorul este una dintre caracteristicile partenerilor ce fac o relaţie să aibă succes
Umorul este una dintre caracteristicile partenerilor ce fac o relaţie să aibă succes

După numeroase studii, psihologii au realizat o listă a obiceiurilor specifice partenerilor implicaţi în relaţii puternice.

Psihologii au petrecut ani la rând studiind trăsăturile comune ale relaţiilor de succes pe termen lung, explicând cele mai importante caracteristici specifice partenerilor care ştiu cum să menţină o relaţie sănătoasă.

Plecând de la studiile realizate de oamenii de ştiinţă, publicaţia Business Insider a realizat lista obiceiurilor care pot asigura longevitatea unui cuplu:

Vă dedicaţi timp şi propriilor activităţi

De-a lungul ultimelor decenii s-a constatat că oamenii nu au mai fost satisfăcuţi doar de iubire şi susţinere din partea persoanei de lângă ei, ci a intervenit nevoia de împlinire personală. Eli Finkel, psihologul care a realizat numeroase cercetări pe această temă, sugerează că dacă vrei să fii fericit în căsnicie cel mai important lucru este să fii atent la toate nevoile existenţiale ale partenerului. Finkel recomandă regăsirea propriei persoane în noi hobby-uri, petrecerea timpului cu prietenii sau în atingerea unor obiective importante la locul de muncă.

Aveţi simţul umorului

Psihologul Neil Clark Warren este de părere că umorul poate fi un „lubrifiant social“ într-o relaţie romantică. Un „limbaj specific“, cum ar fi porecle şi glume pe care nimeni altcineva nu le-ar înţelege, poate ajuta la restabilirea unui echilibru în relaţie.

Împărţirea sarcinilor în mod egal

Un sondaj recent a scos la iveală că 62% dintre adulţi sunt de părere că împărţirea sarcinilor casnice este esenţială într-o relaţie de succes. Interesant este că atât bărbaţii cât şi femeile au fost de acord în această privinţă, lăsând la o parte stereotipurile sociale. Deşi bărbaţii au început să contribuie mai mult la sarcinile zilnice decât în anii trecuţi, cercetarea a constatat că femeile încă depun mai mult efort decât aceştia.

Ştiţi cum să vă împăcaţi după o ceartă

John Gottman, expert în relaţii, este de părere că una din cele mai importante caracteristici ale cuplurilor puterice este modul în care partenerii reacţionează după o ceartă. Nu este vorba de lipsa conflictelor, ci de modul în care acestea sunt abordate. „Lucrul cel mai important pe care toate căsniciile puternice le au în comun este modul în care partenerii comunică între ei. Este foarte important ca atunci când unul dintre ei este supărat celelalt să îl asculte“, este de părere Gottman.

Te gândeşti de multe ori la partenerul tău atunci când nu sunteţi împreună

În 2007, cercetătorii au realizat un sondaj pe aproape 300 de oameni căsătoriţi, adresându-le o serie de întrebări cu privire la relaţiile lor. Rezultatele au arătat că persoanele care se gândesc la partenerul lor atunci când nu sunt împreună au raportat un profund sentiment de dragoste. Acelaşi studiu a inclus un experiment de monitorizare cu aproape 400 de persoane proaspăt căsătorite din New York, cercetătorii constatând că dificultăţile de concentrare asupra altor lucruri în timp ce te gândeşti la partenerul tău sunt, de asemenea, legate de sentimente puternice de iubire, în special în rândul bărbaţilor.

Te bucuri de reuşitele partenerului

Lauren Friedman este de părere că una dintre cele mai importante caracteristici ale unei relaţii fericite este reacţia fiecărui partener la veştile oferite de către celălalt. Conform specialistului, există patru moduri în care fiecare persoană poate răspunde după ce partenerul său îi dă vestea primirii unei promovări la locul de muncă:

  • Un răspuns activ-constructiv care oferă un sprijin entuziast: „Este grozav, am ştiut întotdeauna că poţi face acest lucru, ai muncit atât de greu…“
  • Un răspuns pasiv-constructiv care subestimează sprijinul: „E o veste bună“ , un zâmbet cald şi simplu.
  • Un răspuns activ-distructiv: „Asta înseamnă că vei munci în plus de acum. Eşti sigur că te poţi descurca?“
  • În cele din urmă, un răspuns pasiv-distructiv ar putea strica tot momentul: „Da, într-adevăr o veste bună. Nu o să-şi vină să crezi ce mi s-a întâmplat în timp ce veneam acasă astăzi!“

Deloc surprinzător, răspunsul care poate aduce satisfacţie în relaţie este răspunsul activ-constructiv.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite