Partenerul tău este dependent de tine? Ai grijă, s-ar putea să aibă o aventură
0Deşi partenerii care se agaţă de jumătatea lor lasă impresia că sunt devotaţi şi că n-ar călca greşit, un nou studiu contrazice această teorie, argumentând că tocmai aceştia vor fi infideli, cel mai probabil.
Oamenii care nu sunt siguri pe ei şi întâmpină greutăţi în a se încrede în cineva vor înşela mai degrabă, spun cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida, citaţi de „Daily Mail”. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 200 de cupluri proaspăt căsătorite şi a durat patru ani.
De-a lungul studiului, participanţii au fost rugaţi în mod regulat să răspundă la întrebări legate de gradul de siguranţă din propria relaţie, dar şi de sentimentele acestora faţă de partenerii lor.
Cei care manifestau un comportament de dependenţă, care se agăţau de celălalt şi care deveneau anxioşi la gândul că ar putea fi părăsiţi de partener erau mult mai dispuşi să înşele decât restul.
Aceeaşi concluzie este valabilă şi în cazul soţilor care se temeau de abandon. Descoperirea a fost atribuită unei alte teorii psihologice potrivit căreia modurile de ataşament sunt formate în timpul copilăriei.
Cei care se bucurau de o relaţie stabilă cu părinţii lor dezvoltau un tip de ataşament sigur. Aceştia sunt adulţii care într-o relaţie de cuplu au încredere în partenerul lor. Prin contrast, cei care nu au fost siguri pe relaţiilor lor, trăiesc cu o teamă permanentă de a fi părăsiţi.
„Anxietatea ataşamentului reprezintă o ameninţare la intimitatea cuplului şi îl va face pe partenerul dependent să-şi caute şi alte distracţii” a spus Michelle Russell, psihologul care a condus studiul.
Această teorie nu s-a dovedit a fi adevărată în cazul celor care manifestă un alt tip de ataşament nesigur, cei care caută să fie mereu independenţi. Potrivit studiului, este cel mai puţin probabil ca aceştia să caute căi să înşele.
Citeşte şi:
Ce tip de relaţie ţi se potriveşte?
Motive ciudate de despărţire: scăderea în greutate a partenerului