Libidoul scăzut vă afectează relaţia de cuplu, ce este de făcut? „O baie cu spumă nu este suficientă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul bărbaţilor care se plâng de lipsa apetitului sexual este în creştere. FOTO Arhivă
Numărul bărbaţilor care se plâng de lipsa apetitului sexual este în creştere. FOTO Arhivă

Datorită importanţei pe care o are într-o relaţie de cuplu, sexul poate fie să repare lucrurile şi să readucă partenerii în acelaşi punct în care erau la început, fie să o distrugă iremediabil prin lipsa dorinţei şi a activităţii sexuale. Cum să procedăm în momente de impas ne învaţă consilierul pe probleme de cuplu şi de familie Barbara Bloomfield.

Barbara Bloomfield, consilier pe probleme de cuplu şi de familie în cadrul companiei Relate din Marea Britanie, companie ce oferă spriin în materie de relaţii, explorează, într-un articol pentru publicaţia The Independent, metodele cele mai bune de a gestiona problemele cauzate de un libidou mai puţin activ.

Potrivit lui Bloomfield, apetitul nostru sexual este un lucru foarte personal, care iese la iveală şi care „ curge” odată cu evenimentele din viaţă. Sexul este imprevizibil, dar are puterea de a repara o relaţie, de a readuce împreună partenerii de cuplu şi de a învia dragostea.  

Pe de altă parte, atunci când dorinţa sexuală scade, ne este foarte greu să acceptăm acest lucru. Cuplurile pot fi devastate şi extrem de îngrijorate că relaţia s-ar putea apropia de sfârşit. Un partener s-ar putea simţi respins, în timp ce celălalt ar putea trăi sentimentul unui eşec. Nivelul de stres ar putea pune paie pe foc şi înrăutăţi situaţia.

Unde s-a dus pasiunea?

O pierdere a dorinţei sexuale poate avea origini de natură fizică sau psihologică sau o combinaţie a celor două. Există mai multe cauze fizice pentru pierderea dorinţei, asociate cu schimbări ale corpului ca urmare a problemelor de sănătate sau a îmbătrânirii. Nivelurile de hormoni atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, sunt influenţe la fel de importante precum alcoolul, drogurile, medicamentele sau măsurile de contracepţie care pot, de asemenea, cauza schimbări rapide.  

Diferenţa dintre dorinţă şi excitare

Dacă sunteţi îngrijoraţi în legătură cu pierderea apetitului sexual, este important să înţelegeţi diferenţa dintre dorinţă şi excitare. Adesea corpul va răspunde atingerilor şi mângâierilor, deci este perfect posibil să aveţi o relaţie sexuală activă, cu condiţia ca unul din partenerii de cuplu să fie cel care întotdeauna iniţiază.

Şi în cazul bărbaţilor care suferă de diabet, când erecţiile naturale nu mai sunt posibile, dorinţa poate fi încă în picioare. Problema atunci este lipsa excitării.

Este de asemenea important de avut în vedere că, în cazul bărbaţilor, scăderea libidoului nu este acelaşi lucru cu disfuncţia erectilă. Viagra va ajuta un bărbat să obţină o erecţie, dar nu-i va oferi acestuia dorinţa de a face sex.

Prea stresaţi pentru sex

Cauzele psihologice ale dispariţiei dorinţei sexuale pot avea legătură cu o serie de probleme ale relaţiei, dar şi cu evenimente din viaţă şi cu efectele stresului. Corpul tinde să răspundă bine la presiunea cotidiană şi la oboseală, însă vi se poate întâmpla să aveţi şi zile în care să nu simţiţi dorinţa de a face sex.

Totuşi, scăderea dorinţei sexuale pe o perioadă lungă de timp este adesea asociată cu alte probleme precum tristeţea cauzată de pierderea unei persoane dragi, sau cu alte evenimente din viaţă care pot avea un impact asupra tuturor aspectelor vieţii voastre, nu doar asupra libidoului vostru. Un alt exemplu în acest sens poate fi extenuarea din perioada de după naşterea unui copil, care de obicei omoară pasiunea.

 O baie cu spumă nu este suficientă

Sfatul cel mai comun în astfel de situaţii este să faceţi o baie cu spumă cu lumânări de jur împrejur, dar aceasta nu va rezolva problemele psihologice care duc la lipsa dorinţei sexuale. În plus, această sugestie este valabilă mai mult pentru femei, bărbaţii şi cuplurile de homosexuali nerezonând deloc cu ea.

Potrivit lui Bloomfield, cele care se prezintă cu regularitate la consiliere sunt femeile, care se plâng de lipsa apetitului sexual. Bloomfield susţine însă că, în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi bărbaţi solicită consiliere în legătură cu aceeaşi problemă. Această situaţie pare să se datoreze diferenţei dintre femei şi bărbaţi - femeile au nevoie să se simtă iubite pentru a face sex, în timp ce bărbaţii au nevoie să facă sex pentru a se simţi iubiţi.

Este recomandat ca atunci când întâmpinaţi dificultăţi din cauza lipsei de dorinţă sexuală, să consultaţi un medic pentru a discuta cauzele fizice posibile. După rezolvarea acestei probleme, se poate „ataca” latura psihologică.

Pentru multe persoane, reaprinderea sentimentelor pentru partener prin discuţii şi prin împărtăşirea celor mai profunde gânduri este suficient pentru recuperarea dorinţei sexuale pierdute.  

Totodată, prea mult timp petrecut împreună poate diminua pasiunea la fel cum o pot reduce şi prea mulţi ani de făcut aceleaşi lucruri. Schimbarea rutinei v-ar putea ajuta să vă vedeţi partenerii într-o altă lumină, amintindu-vă de persoana de care v-aţi îndrăgostit.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite