Cum sa îţi disciplinezi copiii folosind cuvintele şi comportamentele potrivite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii nu ar trebui să apeleze la gesturi fizice violente atunci când îşi educă copiii FOTO Arhivă
Părinţii nu ar trebui să apeleze la gesturi fizice violente atunci când îşi educă copiii FOTO Arhivă

Copiii pot fi educaţi şi disciplinaţi dacă părinţii înţeleg că trebuie să folosească comportamente şi cuvinte potrvite adaptate situaţiei în care se regăsesc.

Atunci când bebeluşii cresc încep să înţeleagă că sunt o persoană de sine stătătoare, astfel că dezvoltă propria voinţă şi propriile sentimente. Pe de o parte o provocare, pe de altă parte un lucru bun pentru părinţi, provocarea constă în a găsi un echilibru între a lăsa copii să fie ceea ce vor şi să se încadreze în tiparele pe care părinţii le aşteaptă de la ei.

De dragul copiilor, părinţii trebuie să impună disciplina, în aşa măsură încât copiii să crească armonios şi să existe respect pentru ei înşişi, dar şi pentru familie şi mediul în care trăiesc. Folosirea forţei fizice nu e o cale bune, de aceea lifehack.org a întocmit o listă de cuvinte potrivite prin care copiii pot fi educaţi.

Calmul rezolvă totul

Dacă copilul este supărat, părintele ar încerca să îi ofere instrucţiuni în aşa fel încât să nu mai fie. Dar copilul nu îl va asculta. De aceea, nu e bine ca părintele să dea ordine copilului, ci trebuie să stea cu el până nu mai plânge şi apoi să rezolve cauza supărării.

Un simplu „Te rog“

În loc să dea un ordin cum ar fi „Stai în picioare!“, părintele ar trebui să spună „Te rog să te ridici“. Nu se spune „Las-o pe sora ta în pace!“, ci „Te rog, las-o pe sora ta în pace“. Acest „Te rog“ funcţionează foarte bine pentru copiii cărora nu le plac ordinele. Astfel, părintele cere cooperare prin apelare la emoţii, de aceea copilul se supune mai uşor şi e de acord.

Nu ţipa

În loc să ţipi din capătul holului, sau chiar din altă cameră, către copilul tău, mergi la el şi spune-i ce ai de spus faţă în faţă. Tu, ca părinte, eşti cel care impune un model bun de comportament. Dacă te văd că ţipi, atunci şi ei vor ţipa în anii în care vor urma şi vor transmite acelaşi comportament către copiii lor.

Conectează-te cu ei la acelaşi nivel

Nu are rost să le ceri copiilor să facă ceva pentru tine dacă le întorci spatele sau eşti în altă cameră. Mergi acolo unde ei sunt şi lasă-te la nivelul lor. Asigură-te că aveţi contact vizual în timp ce le vorbeşti. Opreşte televizorul ca să nu le devieze atenţia. Copiii sunt uşor distraşi, dar dacă îi atragi în conversaţie şi elimi distragerile din jur atunci te pot înţelege mai bine.

Foloseşte limbajul potrivit

În loc să îi ceri copilului să îşi facă acum patul, în timp ce el vrea să plece din cameră, adresează-te cu „După ce îţi termini de aranjat patul, sigur că poţi pleca“. Îţi impui autoritatea într-un mod plăcut şi nu mai stârneşti nemulţumiri.

Oferă alegeri atractive

Dacă copilul vrea ceva ce nu îţi poţi permite să îi oferi, oferă-le o altă oportunitate: „Nu putem merge azi în parc, dar putem merge să ne dăm cu rolele“. Deşi nu e ceea ce vor, alternativa e mai bună decât un „Nu“.

Nu te grăbi

Nu te grăbi să îi educi într-un anume fel. Priveşte-i, de exemplu, cum se joacă şi vorbeştele pe limba lor. Intră în lumea lor. Fă ca ei. Asta se aplică în cazul copiiilor mici, în cazul adolescenţilor ar trebui să faci fix invers.

Le poţi scrie

Dacă vrei să fie responsabili, atunci le poţi scrie mesaje. „Dacă citeşti o oră putem să pregătim şi să mâncăm plăcinta de care îţi ziceam“, le poţi spune, de exemplu. Adolescenţii se arată mai deschişi spre astfel de cereri, iar copiii adoră să găsească notiţe pentru ei prin casă. Le poţi scrie „Mănâncă-mă“ pe fructe sau pe sendviciurile pentru şcoală, alături de o faţă zâmbitoare. Uneori, copiii au nevoie de o pauză de la vocea părinţilor.

O decizie se respectă

Dacă ai decis ceva, atunci nu mai insista asupra discuţiei şi închei-o. Dacă vrei să fii luat/ă în serios atunci foloseşte un ton care să arate asta. Copilul va înţelege şi se va supune.

„Nu“ înseamnă „Nu“

Dacă spui „Nu“, atunci aşa să rămână. Dacă după o perioadă îţi schimbi răspunsul în „Da“ îţi vei îngreuna sarcina. Copiii nu te vor lua în serios dacă nu eşti consistent/ă în decizii şi răspunsuri. Totul e mai bine când înţeleg că tu conduci. 

image
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite