Vara, copiii fac mai des laringită
0Sucurile, îngheţata şi aerul condiţionat, printre motivele apariţiei bolii. Vremea călduroasă ne împinge pe fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, să consumăm cât mai multe băuturi
Sucurile, îngheţata şi aerul condiţionat, printre motivele apariţiei bolii.
Vremea călduroasă ne împinge pe fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, să consumăm cât mai multe băuturi reci şi îngheţată, să înotăm şi să pornim aerul condiţionat. Însă toate aceste variaţii de temperatură, de la cald la rece, care au loc în organismul nostru, au efecte benefice doar pe moment. Una dintre cele mai întâlnite afecţiuni, care îi sâcâie, în primul rând, pe cei mici, cauzată tocmai de schimbările de temperatură, este laringita.
Afecţiunea constă în inflamarea mucoasei laringiene, superficială la adult, însă mai gravă la copil, având în vedere particularităţile anatomice ale laringelui copilului, ca şi aptitudinea mai redusă a acestuia de a expulza secreţiile prin tuse. Laringita acută este de cele mai multe ori cauzată de o infecţie virală, ce se poate declanşa în acelaşi timp cu apariţia unei răceli, sau treptat, pe perioada a două-trei zile.
"În cazul în care nu apar complicaţii şi este tratată corespunzător, cu o perioadă de repaus, consum de lichide călduţe, administrare de antiinflamatoare, antitermice şi dezinfectante ale căilor respiratorii, laringita poate trece în aproximativ o săptămână", a spus dr.
Constantin Mocanu, medic primar O.R.L. la o clinică din Bucureşti. Simptomele laringitei acute includ: răguşeală, dureri şi usturime în gât, dificultăţi în vorbire, febră, dureri de cap şi tuse constantă. Vocea, pierdută temporar De cele mai multe ori, vocea se pierde parţial sau în totalitate, deoarece corzile vocale sunt inflamate. Abia după o săptămână după ce afecţiunea dispare, vocea îşi revine în totalitate. În unele cazuri, laringita se asociază cu alte afecţiuni precum răceala, gripa sau infecţiile gâtului.
De aceea, pe lângă simptomele obişnuite pot apărea şi inflamarea glandelor de la nivelul gâtului sau sentimente de nelinişte şi oboseală. Boala, favorizată de alergii "Ocazional, inflamarea laringelui poate duce şi la dificultăţi respiratorii. Nu este o problemă întâlnită frecvent la adulţi, copiii fiind cei mai afectaţi, deoarece căile lor respiratorii sunt mai mici.
Este vorba despre edemele glotice, care apar în special la copiii cu un teren alergic. În acest caz, părinţii trebuie să apeleze la un medic specialist, deoarece poate fi necesară o perfuzie cu corticoizi", a afirmat dr. Constantin Mocanu. "Copiii sunt predispuşi să facă laringită din cauza deficitului imunitar, a obstrucţiei nazale sau a naşterii premature la şapte luni.
Cu cât sunt mai mici cu atât riscul este mai mare, media de vârstă a copiilor care fac laringită fiind de trei-cinci ani", a continuat acesta.
Copiii sunt predispuşi să facă laringită din cauza deficitului imunitar, a obstrucţiei nazale sau a naşterii premature la şapte luni
Cauzele apariţiei laringitei: n infecţii sau alergii n folosirea în exces sau, din contră, prea puţin a vocii n contactul cu factori iritanţi sau chimicale n afecţiuni gastrointestinale n în unele cazuri, existenţa unui chist benign pe corzile vocale
Sfaturi pentru evitarea afecţiunii: n trebuie să aveţi grijă la igiena celui mic (să se spele pe mâini înainte şi după masă, dar şi după folosirea toaletei) n evitaţi locurile aglomerate unde există oameni bolnavi, mai ales dacă aveţi un copil sensibil n nu ţineţi copiii în locuri unde se fumează, în special dacă sunt răciţi sau suferă de o infecţie a căilor respiratorii n în timpul somnului trebuie plasate sub cap mai multe perne, pentru a proteja laringele de refluxul de acid din stomac