VIDEO Campionii invenţiilor de la Salonul de la Geneva: iRewind, Polaroidul video românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa iRewind a câştigat premiul cel mare la Salonul de Inventică de la Geneva
Echipa iRewind a câştigat premiul cel mare la Salonul de Inventică de la Geneva

iRewind, o echipă româno-elveţiană a câştigat premiul cel mare la Salonul de Inventică de la Geneva pentru OnAir Camera. Aceasta vrea să revoluţioneze modul cum suntem filmaţi la evenimentele sportive şi e supranumită Polaroid al filmării video.

Din 2009 până astăzi, România a câştigat de trei ori premiul cel mare la cel mai mare salon de inventică din lume, cel de la Geneva. Mircea Tudor a obţinut distincţia în 2009 şi 2013, iar anul acesta o echipă comună, din România şi Elveţia şi-a adjudecat premiul. Bogdan Mănoiu a înfiinţat iRewind acum doi ani, pentru a găsi o alternativă la filmuleţele filmate cu telefonul pe pârtie. A vrut să le facă o surpriză copiilor. Astăzi, stă relaxat într-un fotoliu, înainte de prima conferinţă de presă de după Geneva. Discret, iRewind devine unul dintre cele mai de succes startup-uri din România, iar OnAir Camera, invenţia lor, ar putea fi o revoluţie pentru modul cum sunt filmate activităţile sportive.

Echipa româno elveţiană de la iRewind a reuşit să câştige Marele Premiu la Salonul de Inventică de la Geneva pe 5 aprilie 2014. Invenţia lor s-a numit OnAir Camera şi se doreşte a fi stâlpul inteligent care filmează prestaţia noastră sportivă sau ne urmăreşte prin oraşele străine, iar apoi ne trimite un film personalizat. Dacă vreţi, este o extensie a unui „seflie“, cuvântul anului 2013 potrivit Oxford Dictionary. E al treilea Grand Prix românesc de la Geneva, după cele din 2009 şi 2013, obţinute de firma MB Telecom, deţinută de Mircea Tudor, unul dintre cei mai mari inventatori români.

Bogdan Mănoiu, managerul iRewind are o poveste interesantă a fondării companiei. Una legată de frustrări şi de imposibilitatea de a trimite filme către copii. Mănoiu vine din domeniul management-ului, trecând pe la câteva firme mari din România, după ce a studiat în Franţa şi în Marea Britanie, la King’s College din Londra.

„Tocmai mă căsătorisem şi voiam să plecăm şase luni în lume. Am aflat că nevastă-mea e gravidă şi lucrul ăsta ne-a dat peste cap. Aici a început de fapt totul, când am aflat că vom avea gemeni. Pasionaţi de schi amândoi, nu puteam pleca şi cu ei. Aşa că mă duceam singur. Ei mă întrebau ce e ăla schi şi l-am rugat pe un prieten să mă filmeze când coboram. A ieşit o filmare proastă, mă vedeam ca un punct negru, prietenul meu mai şi înjura, făcea glume proaste“, povesteşte Mănoiu.

Cum s-a ajuns de la o filmare proastă la iRewind, un produs care înregistrează ceea ce facem pe o pârtie de schi şi ne trimite direct pe smartphone prestaţia noastră? Bogdan nu a renunţat. Şi-a achiziţionat o cameră performantă şi s-a dus cu ea să facă parapantă. La 2.000 - 3.000 de metri camera a îngheţat. Şi copiii lui au rămas fără niciun film. Aşa a venit ideea.

iRewind, prima etapă

Pentru a pune în aplicare dorinţa lui de a produce o cameră ce poate să te înregistreze pe pârtie şi să producă un rezultat de calitate, Bogdan Mănoiu a avut nevoie de un fondator. Aici s-a lovit pentru prima dată de o barieră de mentalitate. „Mulţi îmi spuneau un preţ, să zicem 120.000 de euro. Veneau cu nişte numere specifice, dovadă că asta era nevoia lor de bani“, spune Bogdan. Apoi l-a găsit pe cofondatorul său, Mihai Nicolescu. Acesta l-a liniştit, dar i-a explicat complexitatea proiectului.

„Proiectul are componente hardware, de reţelistică, de WiFi, software, e o aplicaţie mobilă, are nevoie de servere, de procesare video. Toate ajung într-un produs final“, explică Bogdan. În primele şase luni a patentat totul. Lecţiile celor mai buni antreprenori din lume spun că atunci când ai încredere într-o idee, mai întâi o patentezi. „Voiam să facem ideea globală sau să nu o mai facem deloc. Pentru a face un proiect global, ne trebuie patente. Am lucrat cu o firmă din Elveţia şi am patentat trei proiecte. Prima variantă am lansat-o în 2013“, explică Mănoiu.

irewind

iRewind era mai mult decât o aplicaţie. Cu ajutorul Orange, care a sponsorizat ideea şi implementarea, s-au montat stâlpii şi reţelele pe pârtia Clăbucet din Predeal. Utilizatorii îşi instalau aplicaţia şi erau urmăriţi de-a lungul pârtiei. Când ajungeau jos, aveau o filmare chiar cronometrată.

„Din primul proiect am învăţat multe. E vorba de ce camere foloseşti, de calitatea imaginii. Totul are o componentă chiar artistică, mai ales în ceea ce priveşte amplasarea acestor camere pentru a fi pe nevoie utilizatorilor. La maraton prima oară am participat la Prima Evadare, la ciclism a fost evenimentul Skoda Veloce, iar apoi a mai fost un eveniment Red Bull în Parcul Tineretului unde am testat iRewind“, explică Mănoiu.

De la o idee la Marele Premiu de la Geneva

OnAir Camera este o continuare a ideii iniţiale de la care a plecat iRewind. „Marea problemă pe care o avem la schi este că avem nevoie de fibră optică, sezonul e scurt şi ai doar câteva zile în care poţi instala camerele şi tot angrenajul pentru iRewind“, spune Mănoiu. Astfel, o invenţie de top a ajuns realitate în urma unei probleme de infrastructură pe care o aveau cei de la iRewind.

El spune că echipa sa a plecat de la ideea unei oglinzi - când eşti în faţa ei te vezi, când nu mai eşti în faţa ei dispari. „Asta face şi camera noastră. Tot ce filmează, poate transmite live către utilizator. Dacă ai aplicaţia pornită, cu telefonul în buzunar şi te plimbi, atunci când te apropii de un stâlp, telefonul se conectează automat la camera respectivă. Atunci aplicaţia începe să primească de la stâlp imagini. Mai mulţi stâlpi într-o zonă pot să-ţi facă o imagine completă. Tu primeşti pe telefon filmul cu tine“, explică Bogdan Mănoiu.

irewind

Pentru el, OnAir camera e ce a fost Polaroid pentru fotografie, adică o filmare instantanee, transmisă prin intermediul conexiunii WiFi către utilizatori. Cum se conectează telefonul la camere? Folosind reţeaua WiFi a stâlpului. Acest exemplu a fost folosit şi în România, la Predeal, unde s-au instalat pentru prima dată camerele iRewind. Utilizatorii nu trebuiau să-şi folosească internetul propriu, ci se foloseau de o conexiune 3G sau 4G oferită de Orange pe pârtie.

Unde poate fi folosită OnAir Camera, cea mai bună invenţie de la Geneva de anul acesta? „Poate fi aplicată la maratoane, la turism. În plus, rezolvă şi o problemă de intimitate, pentru că doar tu poţi avea acces la filmul cu tine, camera se deschide şi se conectează doar în prezenţa ta. Dacă noi doi suntem în acelaşi timp într-o zonă, oricum voiam să ne filmăm şi ne prindeam în cadru. Nu e nimic greşit în ceea ce facem noi“, spune Mănoiu. Astfel, stâlpii pe care este montată OnAir Camera ar urma să fie puşi de-a lungul traseului la un maraton şi am putea primi o imagine completă a traseului nostru. iRewind va dota maratonul de la Geneva, care va fi organizat pe 3-4 mai cu astfel de dispozitive.

Când te apropii de un stâlp, telefonul se conectează automat la camera respectivă. Atunci aplicaţia începe să primească de la stâlp imagini. - Bogdan Mănoiu, CEO iRewind

iRewind a câştigat premiul de la Geneva ca startup elveţian. E de fapt o companie mixă, pornită de Bogdan la Bucureşti şi dezvoltată în Elveţia la Renens. Împreună cu Mihai Nicolescu, Mănoiu a reuşit să mai atragă alţi patru cofondatori: Salvador Garcia Zalduegui, Christian Mauriand, David de Picciotto şi David Delarive. Cum au ajuns aici?

„Eu am făcut liceul în Franţa (n.r. - Centre Internationale de Valbonne - sud-estul Franţei), facultatea în Marea Britanie (n.r. - King’s College) şi aveam prieteni prin toată lumea. Piaţa de schi este în Elveţia. Gândeşte-te că în România am avut o săptămână de zăpadă tot anul. Bugele de marketing ale companiilor din România sunt infime pe lângă cele din Elveţia. Acelaşi efort l-am avea şi în ţară şi în Elveţia, dar acolo rezultatele ar fi de 10-20 de ori mai bune. Am plecat de la zero acolo cu o companie elveţiană în octombrie-noiembrie anul trecut“, explică Bogdan Mănoiu.

1 milion de euro este investiţia de până acum în iRewind, la mai bine de un an de la înfiinţare.

Unul dintre marile argumente pentru mutarea în Elveţia este atitudinea investitorilor. „Cei din Elveţia chiar au banii şi vor să ţi-i dea. În România alergi tu după investitori şi au cerinţe complicate“, spune Mănoiu. În România, Bogdan a fost şi refuzat, dar a primit şi oferte la care pur şi simplu a râs. „Nu prea sunt investitori la noi. Cei care se cred aşa ceva, caută de multe ori motive să nu investească. În România, eşti perceput ca omul cu ciungă în păr, care vrea să ia banii cuiva. Dacă vrea să-ţi dea 100.000 euro, îţi cere 50% din companie. E ridicol“, explică Mănoiu.

În privinţa investitorilor din Elveţia, el dă exemplu unei întâlniri pe care o foloseşte deja ca anecdotă. „M-am întâlnit seara cu un prieten. El cunoştea un trader de aur, foarte cunoscut pe piaţă. Dimineaţa, aveam întâlnire cu acel om de afaceri. Ce mi-a zis el? Că pentru el e o şansă unică să găsească oameni ca mine, pentru că îi multiplicăm lui banii dacă investeşte bine”. Omul de afaceri elveţian urmează să investească în iRewind, deoarece compania se lansează pentru a primi o rundă de finanţare de 4 milioane de euro, dar până acum investiţia a fost mare.

„Compania a investit un milion de euro până acum. Avem deja oferte şi suntem în negocieri cu mai multă lume“, mărturiseşte Bogdan. Oricum, ca să pună tehnologia lor pe o pârtie de schi, investiţia e de la 100.000 de euro, pentru România, până la 2 milioane de euro în Elveţia, unde traseele sunt mai lungi şi mai complicate.

Când l-am întrebat pe Bogdan Mănoiu dacă vrea să vândă compania, mi-a spus că totul are un preţ. „E prematur. Ce să vând? Avem de muncă. Hai să creştem, să generăm bani. Momentan acesta nu e un subiect. Astăzi avem oferte de peste 10 milioane de euro, dar oricând putem obţine mai mult“, spune fondatorul iRewind. În plus, contează şi numele investitorului. „Dacă vine Richard Branson şi îmi dă un euro şi ar dori 30% din companie, o dau cu drag“, spune Bogdan.

irewind

Cine este Bogdan Mănoiu?

După spusele lui, Bogdan Mănoiu nu figurează în România cu bacalaureatul luat, după ce s-a lovit de birocraţia românească. A terminat King’s College din Londra şi nu şi-a putut echivala vreo diplomă. După studii în management, a sosit în România şi a lucrat la Autoritatea Naţională pentru Electricitate, în domeniul reglementării pieţei. A trecut la Coca-Cola timp de doi ani şi a devenit manager la rafinăria Steaua Română din Câmpina între 2005 şi 2007. După ce a reuşit să ridice o clădire de birouri în zona Operei Naţionale din Bucureşti, în 2009, a vrut să plece în jurul lumii. Destinul i s-a schimbat şi a investit toţi banii în iRewind, o tehnologie născută din pasiunea pentru schi.

O invenţie susţinută de singurul român premiat de două ori la Geneva

Pentru al treilea Mare Premiu al României la Geneva, un nume rămâne constant - Mircea Tudor. După ce a devenit primul inventator din lume cu două premii la Geneva, numele lui Tudor se leagă şi de iRewind, unde este consultant, investitor şi cap-limpede.

„Mircea Tudor e implicat pe partea tehnică şi este şi investitor. Ne-am dus la el acum 6-7 luni pentru că era printre puţinii oameni pe care-i ştiam care au plecat de la o idee şi au ajuns la un produs global. L-am invitat atunci în board-ul companiei noastre“, povesteşte Bogdan Mănoiu. Mircea Tudor a fost deschis la această colaborare şi a dezvoltat împreună cu tânăra echipă de la iRewind câteva componente. „Mircea are echipa de cercetători de la Centrul său de Cercetare Aplicativă Interdisciplinară. Are resurse disponibile şi ni le-a pus la dispoziţie. De asemenea, când am avut un blocaj financiar a investit bani în companie“, explică Bogdan.

Mircea Tudor e un fenomen pentru România. A înfiinţat MB Telecom în 1994, iar astăzi are 130 de angajaţi numai în România. Scannerul de camioane cu care a câştigat în 2009 la Geneva, unde s-a dus pe banii săi, nu pe fondurile statului, e deja în 18 entităţi din România. Invenţiile sale au evoluat, iar în 2013 a inventat scannerul pentru avioane. Pentru un camion, produsul costă 1,5 - 1,8 milioane de euro, iar pentru un avion ajunge la 3 - 3,5 milioane de euro.

irewind

În privinţa invenţiei celor de la iRewind, Tudor a declarat că aceasta e diferită pentru că „platforma software de comunicare între cameră şi telefon nu trece prin internet. Comunicaţia este directă între telefon şi sistem, prin WiFi. Sistemul de editare e rapid - persoana intră în câmpul vizual al camerei, se filmează, se editează şi se trimite secvenţa în acelaşi timp“.

Centrul de Cercetare Aplicativă a fost deschis acum doi ani la Otopeni şi cu ajutorul echipei de acolo, iRewind a reuşit să dezvolte stâlpii inteligenţi OnAir Camera. La Geneva în 2014, cercetătorii români au fost distinşi cu 17 premii speciale, 18 medalii de aur şi patru medalii de bronz. Practic, toate invenţiile româneşti au fost premiate.

Cât de important e un premiu la Geneva

Bogdan Mănoiu se bucură discret de premiul de la Geneva. „M-a surprins că veneau oamenii să-şi facă poză cu noi. Comercial am primit foarte multe cereri, urmează să avem şi discuţii. Geneva vine ca o etichetă de calitate. Au fost 82 de membri în juriu şi toţi 82 ne-au votat pe noi. A fost o concurenţă foarte mare. Sunt 60.000 de vizitatori la acest târg, mulţi nu sunt experţi, dar oamenii au fost atraşi de OnAir Camera“, spune Mănoiu. Pentru el, Geneva e un nou început şi care a deschis foarte multe uşi.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite