Tenda W18E, router profesional pentru afaceri mici şi mijlocii [TECH REVIEW]
0Tenda W18E e primul router profesional testat şi când spun profesional mă refer la faptul că e destinat utilizării în companii mici şi mijlocii, pentru un număr de maximum 50 de utilizatori conectaţi simultan pe WiFi.
Datorită categoriei din care face parte, Tenda W18E e construit puţin diferit, carcasa e din metal, cu fante generoase de răcire pe laterale. Routerul vine cu sigiliu (care te averizează că pierzi garanţia dacă-l desfaci), dar carcasa poate fi deschisă la nevoie, pentru reparaţii şi verificare sau modificări.
Specificaţii: Tenda W18E e un router cu dimeniunile 220x135x30mm(LxLxÎ), cu 4 antene, care foloseşte benzi de frecvenţă de 2.4GHz/5GHz (dual band) cu viteze pe wireless 300/867Mbps. Pe faţă are 4 porturi (1xLAN, 2xWAN/LAN, 1xWAN), mufă de alimentare şi buton de resetare.
Fiind un router profesional, Tenda W18E nu poate fi accesat printr-o aplicaţie, cel mai probabil din motive de siguranţă. Asta e deopotrivă şi bine şi incomod.
Colegul meu, Cezar, mi-a atras atenţia că nu menţionez în review-uri ce viteză în Mbps am la dispoziţie. Abonamentul folosit are pe fir viteză maximă de download 940 Mbps / upload 450 mbps.
Să trecem mai departe: conectezi routerul la internet şi o să-ţi apară o reţea nouă (numele reţelei e trecut pe spatele dispozitivului) fără parolă. Te conectezi la ea şi intri din browser pe adresa tendawifi.com sau pe 192.168.0.1.
O să-ţi ceară să setezi o parolă pentru wifi şi alta pentru accesul la interfaţă. Recomand să fie diferite. Se deconecteză şi când te reconectezi îţi va cere parola setată anterior.
Şi ai ajuns la panoul de comandă care, evident, e mai complex decât unul pentru utilizare casnică.
- îţi permite să activezi/ dezactivezi porturile WAN, din fabrică vine cu unul activ.
- îţi permite să ai până la 3 reţele wireless separate, fiecare cu câte 2 benzi 2.4GHz/5GHz, practic 6 reţele.
- pe fiecare dintre cele 6 poţi seta parole diferite, le poţi ascunde (hide SSID), aloca un număr de utilizatori; indiferent câte reţele deschizi numărul maxim de clienţi pe acest router e de 128 pe 2,4GHz sau 128 pe 5GHz, dar doar 50 pot folosi reţeaua simultan.
- o altă opţiune e network isolation
- poţi seta manual puterea de transmisie, activa şi dezactiva canale, seta lăţimea de bandă pe canal etc
- poţi seta reţea pentru oaspeţi
- poţi rezerva adresă pentru un dispozitiv şi multe altele
Pentru cei din mediul profesional o să adaug aici panourile cu opţiunile din More şi Maintenance.
Dar destul cu prezentarea, am făcut şi teste de viteză cu aplicaţia SpeedTest. Evident nu aveam cum să testez echipamentul în condiţii reale, cu un număr de zeci de utilizatori. Am folosit 2 dispozitive smartphone cu Android şi o tabletă iPad. Am testat viteza cu toate 3 dispozitivele legate pe aceeaşi reţea 5 GHz şi cu ele legate pe 3 reţele diferite.
Testul trebuie citit de jos în sus, primele 2 (multi) au fost la 17.36, apoi 2 pe single la 17.38, încă unul pe multi la 17.42.
Deşi startul a fost dat concomitent pe toate 3 dispozitivele, o să vezi în video că unul dintre ele e mai rapid şi ocupă toată banda.Toate folosesc acelaşi server (RCS&RDS), selectat manual.
Aici se termină testarea cu toate 3 dispozitivele pe aceeaşi reţea, respectiv Tenda_F3A440_5G.
Apoi am refăcut testul cu toate 3 dispozitivele legate pe 3 reţele diferite (toate pe 5GHz), la 18.11 (multi), respectiv 18.12 (single).
Valoarea medie la download pe cele trei dispozitive e de 238 Mbps şi suma medie a celor trei conexiuni, însemând viteza maximă de download pe care o poate oferi routerul e de 715.7 Mbps. Valoarea medie la upload este de 338 Mbps şi suma medie a celor trei conexiuni, însemând viteza maximă de upload pe care o poate oferi routerul, e de 1014.2 Mbps.
E adevărat că deşi testul e pornit simultan, două din trei încep mai târziu descărcarea. Asta nu afectează rezultatul pentru că aşa se va întâmpla şi în viaţa reală, dispozitivele mai performante vor obţine mai mult şi mai repede.
Router-ul poate fi prins în perete (are sistem de prindere pe spate) sau aşezat pe mobilier. Pachetul conţine router, cablu de alimentare şi ghid de instalare rapidă.
Router-ul Tenda W18E se găseşte în oferta mai multor magazine online româneşti la un preţ de circa 220 de lei şi are o garanţie de 5 ani (60 de luni). Beat that!