"Tatăl" monştrilor din primul Star Wars te va face să priveşti altfel filmul
0Dacă Matrix ne-a arătat ce efecte speciale pot fi create pe computer, Star Wars a avut nevoie de animatori care să creeze "de mână" fiecare monstru şi extraterestru.
Războiul stelelor, mai cunoscut drept Star Wars, a debutat în mai 1977 şi anul acesta, în decembrie, a fost lansat şi episodul şapte din serie, denumit The Force Awakens. La 16 ani după difuzarea ultimului film din trilogia iniţială, a fost lansat primul dintr-una nouă, care detalia povestea lui Darth Vader şi atracţia lui faţă de partea întunecată. Ultimul film a fost difuzat în 19 mai 2005, dar nu acesta e de interes, ci primul: A New Hope.
Evenimentele descrise în primul Star Wars au loc în viitor, pe mai multe planete, între două entităţi foarte cunoscute: binele şi răul. Pe lângă influenţele western şi SF, George Lucas a intodus şi diverse rase de extratereşti cu care protagoniştii interacţionează sau nu, dar pe care spectatorii îi văd. Ei bine, pentru a-i crea pe toţi şi pentru a le da viaţă, într-o vreme în care computerele abia se dezvoltau, era nevoie de specialişti animatori. Unul dintre aceştia, Phil Tippett, este poate cel mai cunoscut care a contribuit vreodată la Star Wars sau Jurassic Park.
Vice a realizat un interviu cu acesta, la aproape patru decenii după ce primul Star Wars a debutat. El vorbeşte despre perioadă în care a început să creeze personaje şi să le animeze, despre cum consuma LSD, despre ce a presupus construcţia şi prezentarea, cât mai realistă, a unora dintre cele mai cunoscute caractere din cinematografia acelor vremuri. Mai târziu au devenit elemente ale culturii populare.
Tehnicile dezvoltate în timpul A New Hope au fost folosite, mai apoi, la Empire Strikes Back şi Return of the Jedi. Dacă vei compara primul film cu cel lansat anul acesta, diferenţele sunt imense. Şi poate ar trebui s-o faci, ca să remarci cât de mult au evoluat tehnologia şi tehnica prin care creatorii de film să se poată exprima mai bine şi să prezinte şi mai bine ceea ce imaginează în scris.