Ţara care foloseşte camere cu inteligenţă artificială pentru a prinde şoferii care utilizează telefonul la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul a început oficial pe data de 1 decembrie, după o perioadă de teste de 6 luni în care sistemul ar fi surprins peste 100.000 de şoferi în timp ce utilizau telefonul mobil.

În Australia, statul New South Wales (NSW) va utiliza, în premieră la nivel global, un sistem de camere cu inteligenţă artificială pentru a detecta şoferii care utilizează telefonul mobil în timp ce se află la volan.

Prezenţa camerelor nu va fi marcată, conform ministrului drumurilor din New South Wales, Andrew Constance: ”Trebuie, din nefericire, să folosim elementul surpriză pentru a-i face pe oameni să se gândească la faptul că ar putea fi prinşi în orice moment”. Acesta a adăugat că doreşte o schimbare comportamentală imediată din partea cetăţenilor statului.

Pedepse de sute de dolari şi 5 puncte de penalizare

Există şi anumite limite ale sistemului: camerele nu îi pot detecta pe cei care îşi utilizează telefonul în timp real, astfel că realizează fotografii ale fiecărui vehicul care trece prin faţa lor, folosind apoi inteligenţa artificială pentru a le analiza. Dacă software-ul detectează o posibilă infracţiune, imaginea este verificată de un angajat înainte de trimiterea unei amenzi sau a unui avertisment.

Şoferii vor primi numai avertismente pentru primele 3 luni de folosire ale acestui nou sistem. Apoi, pedeapsa aplicată va consta într-o amendă de 344 de dolari (sau 457$, în zonele în care se află şcoli), precum şi 5 puncte de penalizare, informează Mashable.

Conform guvernului NSW, ”controale stricte vor fi realizate pentru a asigura că imaginile surprinse de sistem sunt păstrate şi administrate în siguranţă”. Dacă inteligenţa artificială nu detectează folosirea telefonului într-o fotografie, aceasta va fi ştearsă în următoarea oră, de obicei fără ca o persoană să o vadă. Dacă este observată folosirea unui dispozitiv, însă imaginea nu este verificată de cineva, aceasta va fi ştearsă după 48 de ore.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite