Securitatea în noua eră 5G: despre edge computing şi IoT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centru de date

Tehnologia 5G este portalul prin care conceptul Internet-Of-Things îşi va începe expansiunea, marcând o revoluţie în lumea digitală şi trecerea în noua eră a interconectării.

Miliarde de dispozitive din întreaga lume vor fi conectate la internet, colectând şi schimbând date, pentru a îmbunătăţi performanţa, capacitatea de decizie şi, în cele din urmă, calitatea vieţii. “Saltul va fi similar celui adus de revoluţia industrială, mai ales din perspectiva relevanţei şi a impactului economic”, spune Rob Allen, Director de marketing al companiei Kingston Technology.

Dependenţa de digital

Consumul de date a devenit esenţial în ziua de azi, mai ales în situaţia actuală, astfel că IoT (Internet of Things) trebuie să ofere infrastructura necesară pentru a susţine acest consum, integrând în acelaşi timp tot felul de dispozitive în reţelele de pe mapamond. O estimare a experţilor indică faptul că peste 75 de miliarde de puncte IoT vor fi conectate până în anul 2025, lucru care va duce la o creştere uriaşă a puterii de calcul şi va face posibile noi concepte.

5G, IoT şi edge computing sunt esenţiale în revoluţionarea rapidă a diferitelor domenii precum cel auto (maşini autonome, parcare inteligentă), sau cel sanitar (monitorizarea sănătăţii) şi va putea acţiona inclusiv în activităţi mai triviale, precum iluminatul public (crearea unui astfel de sistem autonom). Această evoluţie va avea însă şi riscuri: cele mai importante ar fi felul în care vor fi securizate cantităţile uriaşe de date utilizate, precum şi consumul de energie şi impactul pe care acesta îl va avea asupra mediului.

“Ar trebui să ne gândim la un sistem de securitate complet diferit de cele de până acum”, spun reprezentanţii companiei Kingston Technology, care se ocupă cu configurarea mediilor în care diverse tipuri de maşini şi dispozitive vor putea interacţiona fără a compromite confidenţialitatea, securitatea datelor şi siguranţa utilizatorului.

Pandemia de COVID-19, care a forţat oamenii să rămână în case, a arătat cât de dependenţi suntem de anumite platforme în ziua de azi, fie că le utilizăm pentru a munci, pentru a rămâne în contact cu cei apropiaţi, sau pentru divertisment. Datele sunt devorate într-un val de entuziasm fără precedent, iar satisfacerea acestui apetit necesită o infrastructură adecvată: centre de date cu capacitate de stocare optimizată, cu servere mai rapide, utilizare pe scară largă a criptării hardware şi o compresie mai eficientă.

Noile viteze vor imprima un impuls pe măsură economiilor naţionale, deschizând posibilităţi neimaginate în domenii strategice, infrastructură critică, automatizări industriale sau robotică. De asemenea, vor asigura o capacitate imensă sistemului de comunicaţii în timp real, vital pentru multe aplicaţii emergente, inclusiv Internet-of-Things, maşini fără şofer, realitate virtuală, sănătate electronică, internet tactil sau oraşe inteligente.

Edge computing - ce este şi cum va funcţiona

Centru de date

Conectivitatea 5G are rolul de a aduce în prim plan tehnologii noi, cum ar fi edge computing, aducerea puterii de calcul şi stocare cât mai aproape de consumator pentru a optimiza transportul de date. Ce înseamnă asta? Ei bine, cuvântul ”edge” are, în acest caz, chiar un sens strict geografic, fiind vorba de un proces de prelucrare decentralizată a datelor, într-o zonă limitrofă a reţelei. Este ideal pentru arhitectura sistemelor IoT la scară largă, atât în mediul industrial, cât şi în cel al consumatorilor.

Edge computing-ul vine cu câteva soluţii importante, de la reducerea dramatică a timpului de răspuns, la rezolvarea problemelor de latenţă sau reducerea cerinţelor privind lăţimea de bandă. Putem să înţelegem mai uşor cum vor funcţiona acestea, aplicându-le în tehnologia maşinilor autonome. Dacă vorbim doar de reducerea latenţei, de exemplu, diferenţa de la câteva sute de milisecunde la o milisecundă ajunge să fie crucială când procesarea datelor trebuie să se petreacă imediat.

Cererea pentru edge computing va creşte însă nu doar datorită vehiculelor autonome. Odată cu apariţia 5G, vor apărea nenumărate alte situaţii în care să vedem edge computing în acţiune.

În cazul Edge Computing, volumul imens de date generat de numeroasele echipamente conectate la reţeaua IoT va fi procesat „la marginea” reţelei. Se va lucra direct în locul în care sunt generate datele, în loc să mai fie transferate la un centru de calcul aflat la mare distanţă.

Ce urmează

Centrele de date şi tehnologia digitală sunt într-o continuă simbioză. Cu cât creşte cererea pentru serviciile digitale, cu atât mai multă presiune se exercită asupra centrelor de date. Cu cât sunt construite mai multe centre de date, cu atât se măreşte volumul serviciilor digitale furnizate. Centrele de date vor fi supuse însă unei presiuni şi mai mari odată cu apariţia edge computing-ului şi a tehnologiei 5G.

Cele două vor aduce schimbări în vieţile noastre de zi cu zi: vor face posibilă monitorizarea la domiciliu a vârstnicilor, prin dispozitive care, în cazul unor incidente, vor trimite alerte către persoane care îi pot ajuta. Un alt lucru pe care l-aţi văzut deja promovat cu siguranţă este telemedicina, care va permite personalelor medicale să monitorizeze pacienţi aflaţi la distanţă (un domeniu a cărui dezvoltare masivă ne-ar fi ajutat enorm în aceste momente).

Centru de date

Şi aşa-numitele smart cities (oraşe inteligente), cu ale lor parcări inteligente, control automat al traficului şi colectarea corectă a deşeurilor, vor putea să se dezvolte. În mediul rural, agricultura va primi un ajutor prin date în timp real care prezintă perioada optimă pentru răsaduri, fertilizare sau chiar monitorizare sănătăţii animalelor.

Securitatea, o provocare din ce în ce mai mare

Confidenţialitatea şi securitatea datelor se numără printre preocupările majore ale companiilor care pregătesc implementarea noilor tehnologii. Gadget-urile conectate la internet au vulnerabilităţi, pot fi controlate de la distanţă, iar prioritară devine securizarea acestora.

Cu cât vom avea mai multe dispozitive conectate, cu atât răufăcătorii vor avea mai multe puncte de acces către sistemul nostru digital. Securizarea unei reţele uriaşe, precum cea a unei companii, dar şi cea a banalei noastre reţele de acasă, vor fi o provocare.

Peisajul companiilor

Revoluţia digitală este un proiect prea dificil şi mare pentru a fi gestionat individual, astfel că vom vedea companii de telecomunicaţii, alături de cele tehnologice colaborând cu instituţii publice, pentru a crea infrastructura necesară acestui nou ecosistem.

Cele mai mari probleme vor fi consumul uriaş de energie (se estimează că centrele de date vor fi responsabile, până în 2025, pentru aproximativ 20% din consumul total de energie la nivel mondial), impactul pe care aceste centre l-ar putea avea asupra mediului şi securizarea datelor.

Trecerea de la SAS la SSD, spun experţii Kingston, ar putea fi o soluţie cu impact asupra consumului de energie, care ar putea fi redus dramatic atunci când este extrapolat la nivelul centrelor de date întregi. De asemenea, odată cu apariţia soluţiilor 3D NAND, se obţine automat performanţă înaltă, capacitate ridicată, scalabilitate ridicată, tehnologie flash şi o capacitate mai mare de stocare.

Navigarea fără busolă în noul ecosistem din tehnologie va fi din ce în ce mai dificilă, iar companiile vor fi nevoite să îşi optimizeze sistemele de dezvoltare pentru a se confrunta cu revoluţia digitală sau să aleagă diferiţi furnizori care să se ocupe de strategiile IT.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite