Samsung Galaxy Note 10 - Note-ul perfect (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy Note 10

O să fiu sincer: când am primit Galaxy Note 10, am fost puţin dezamăgit că îi lipsea acel ”+” de pe cutie, care să arate că urmează să utilizez flagship-ul ultimei serii de la Samsung. Pe parcursul zilelor următoare însă, dezamăgirea s-a evaporat şi s-a transformat în uşurare.

Samsung Galaxy Note 10 este versiunea mai mică şi puţin mai slabă a ultimei serii Note de la Samsung: are 6,3 inci, spre deosebire de 6,8, cât înregistrează ”fratele” mai mare, 8GB de RAM faţă de 12 ai lui Galaxy Note 10+ şi îi lipseşte un senzor ToF (Time of Flight). Atât. Sunt doar 3 lipsuri pe care ai putea să le consideri importante, însă oare chiar contează atât de mult?

Poate că da, pentru unele persoane. Pentru mine, însă, nu a contat deloc. 

A fost o plăcere să mă joc cu acest telefon pentru câteva săptămâni bune, oferindu-mi probabil cea mai bună experienţă de utilizare a unui telefon Samsung pe anul acesta. Note 10 confirmă un lucru pe care Samsung îl exprimă deja de câţiva ani: că sud-coreenii ştiu să facă all-roundere, adică telefoane care excelează în aproape fiecare categorie.

Cifrele display-ului şi S-Pen

Ne oprim însă puţin la specificaţii, ca să vedem cu ce avem de-a face. Aşa cum am menţionat, avem un display de 6,3 inci, dynamic AMOLED, cu HDR10+ şi rezoluţie de 1080 x 2280 de pixeli. Samsung este deja recunoscută pentru display-urile sale, pe care le găsim şi pe telefoane ale rivalilor (Apple), şi chiar dacă este de doar 1080 de pixeli, ecranul este superb, fiind suficient de bun pentru a viziona videoclipuri şi producţii de pe Netflix fără să simţi că ai avea nevoie de o calitate şi mai bună. Gaura pentru cameră este poziţionată central, în partea de sus, şi te lasă să te joci cu diferite wallpaper-uri, exact ca în cazul lui S10.

image

Şasiul este din aluminiu, şi cântăreşte 168 de grame, având o grosime de aproape 8mm (7,9, ca să fim exacţi). Note 10 are sticlă Gorilla Glass 6 pe ambele părţi şi rezistenţă IP68, la praf şi apă (până la 1,5 metri, pentru 30 de minute). Găseşti doar 3 butoane, toate pe partea stângă a dispozitivului - cele de volum şi cel de power care, la o apăsare mai lungă, porneşte asistentul digital.

În partea de sus, găseşti locul pentru SIM (configuraţie dual-SIM sau SIM + card SD), iar în partea de jos ai portul USB-C şi difuzorul, alături de S-Pen. Da, lipseşte jack-ul de căşti, un lucru care, personal, deja nu îmi mai provoacă nicio neplăcere, pentru că m-am obişnuit să trăiesc fără el. Ce să zic, m-am conformat în faţa industriei, aşa că nu îi plâng lipsa.

Revin un pic la S-Pen însă, pentru că acesta este, până la urmă, principalul element care scoate în evidenţă seria Note a sud-coreenilor. În versiunea pe care am avut-o eu (Auro Glow), S-Pen-ul are o nuanţă frumoasă de albastru şi păstrează acel buton pe care îl poţi apăsa, un gimmick drăguţ, care o să îi enerveze pe cei din jurul tău, dacă insişti prea tare jucându-te cu el.

Din nefericire însă, nu pot să spun că i-am găsit o utilitate uriaşă. S-Pen-ul e o unealtă ”nice to have”, dar nu este un lucru esenţial pentru utilizatorii oricărui tip de telefon. Am folosit stiloul de vreo 20 de ori în câteva săptămâni, şi aproape de fiecare dată a fost mai mult pentru a-l arăta cuiva interesat de el. O singură dată l-am folosit pentru a edita o fotografie şi a adăuga câteva lucruri în peisajul ei. E fain totuşi că poate fi folosit pe post de declanşator, dacă vrei să faci un selfie în care să te vezi din cap până în picioare.

Performanţă şi camere

Procesorul Exynos 9825, pe 7nm, este cel mai bun pe care îl are Samsung în momentul de faţă, şi, combinat cu cei 8GB de RAM, asigură o putere excelentă în timpul jocurilor, aşa cum era de aşteptat. Nu cred că va apărea vreun joc pentru mobil în următorii doi ani care să îngeuncheze unul din flagship-urile marilor producători din acest an, deci dacă vrei să faci gaming, nu vei avea nicio problemă. În AnTuTu, (pentru pasionaţii de benchmark-uri) a scos 349.653 de puncte, îndeajuns cât să intre pe ultima treaptă în top 10.

Camerele sunt aproape 1:1 cu cele ale lui Samsung Galaxy S10 şi S10+: un wide de 12MP, un ultrawide de 16MP şi un telefoto de 12MP, cu o cameră de selfie de 10MP. Toate îşi fac treaba foarte bine şi poţi obţine rezultate impresionante cu oricare dintre ele. Samsung mai are însă puţin de lucrat la capitolul camerelor, unde nu am văzut îmbunătăţiri majore de câteva generaţii, astfel că zoom-ul optic ajunge doar până la 2x. Câteva fotografii au zone de noise, însă focusul este unul destul de bun. Ultrawide-ul rămâne favoritul meu, pentru că nu deformează foarte tare, dar o să laud ansamblul camerelor pentru că oferă nuanţe destul de naturale fotografiilor. Filmarea este până la 2160p, la 60 de cadre pe secundă, cu stabilizare.

Samsung Galaxy Note 10

Sunetul este stereo, cu standardul Dolby Atmos. Practic, ai difuzoare destul de puternice fără să pierzi mult din calitatea sunetului.

Bateria este singurul punct mai slăbuţ, din punct de vedere hardware şi, pentru mine, singurul motiv pentru care m-aş orienta poate către Note 10+. Cei 3500mAh sunt bine optimizaţi pentru a-ţi permite utilizarea telefonului pentru câteva ore bune, însă nu pentru întreaga zi, mai ales dacă eşti unul din acei numiţi ”power useri”, adică persoane care folosesc multe funcţii ale telefonului în mod constant. Beneficiezi totuşi de o încărcare rapidă de 25W, pe USB 3.0, şi ai şi posibilitatea de a încărca telefonul altcuiva, cu până la 9W (deşi nu ştiu de ce ai face-o, dacă tu ai baterie de doar 3500mAh).

Senzorul de amprentă din ecran e mai bun decât la S10+, acolo unde am întâmpinat ceva probleme cu el. E rapid, precis şi rareori o să ai parte de erori. Ai şi opţiunea de a-ţi conecta smartphone-ul la un desktop prin Samsung DeX, lucru care îţi poate spori productivitatea.

De ce prefer Note 10

Seria Note de la Samsung a dat naştere unei mici polemici în redacţia noastră. Eu am susţinut că aş prefera să iau Note 10 faţă de fratele lui mai mare, pentru trei motive esenţiale: poate fi utilizat cu o mână, deşi nu e cu mult mai mic, (da, chiar dacă are 6,3 inci, eu am reuşit să îl utilizez cu o mână, şi nu am palma unui jucător de NBA), e mai ieftin cu vreo 600 de lei şi îţi oferă aceleaşi lucruri ca şi Note 10+. În opinia mea, singurul argument împotriva lui Note 10 ar fi bateria, care este totuşi puţin cam mică.

Samsung Galaxy Note 10

Seria Note de la Samsung a fost până acum recunoscută pentru trei lucruri: S-Pen, un design elegant şi dimensiuni considerabile. Note 10 iese din ultimul tipar, fiind mai micuţ şi mai potrivit pentru buzunarele tuturor, dar păstrează S-Pen-ul şi un design superb, mai ales în versiunea Aura Glow. Dacă îl porţi fără carcasă, aş zice chiar că ai mai multe şanse să fii observat decât dacă ai avea un iPhone 11 Pro Max, atât de tare şi frumos străluceşte spatele acela.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite