Articol publicitar

Pompe de căldură cu instalații fotovoltaice. Cum funcționează în practică?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a optimiza facturile la încălzire și electricitate și pentru a obține o mai mare independență energetică, soluțiile cuprinzătoare care combină fotovoltaica cu încălzirea centrală a locuinței pe bază de pompe de căldură sunt din ce în ce mai frecvente. Cum funcționează această combinație în practică și oare este benefică?

pompy ciepła (7) jpg

Principiul de funcționare a unei pompe de căldură

Pompe de căldură au devenit din ce în ce mai populare printre soluțiile de încălzire în ultimii ani. Deși sunt utilizate cel mai des în construcția de locuințe noi, acestea sunt instalate și în timpul modernizării termice a clădirilor existente. Acest tip de dispozitive utilizează principiul ciclului termodinamic pentru încălzire, unde căldura este transferată dintr-un loc în altul. Funcționează pe un principiu similar cu cel din frigidere, dar în direcția opusă.

Prin urmare, pompe de căldură sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic, deoarece transferă căldură mai degrabă decât să o genereze prin arderea oricărui combustibil (de exemplu, gaz, cărbune, lemn, ulei sau peleți), devenind o soluție populară în sistemele de încălzire și răcire datorită eficienței, respectului pentru mediu și versatilității.

Pompe de căldură - tipuri

Tipurile de bază de pompe de căldură sunt pompe de căldură pentru aer, sol și apă. Această împărțire este legată de tipul sursei de căldură. Alegerea unui anumit tip de pompă de căldură depinde de condițiile locale și de preferințele investitorilor. De exemplu, pompele pentru sol necesită mai multă excavare și sunt de obicei mai scumpe de instalat decât pompele pentru aer, dar pot oferi o eficiență mai mare.

Pompe de căldură diferă și prin parametrii tehnici, cum ar fi puterea de încălzire, coeficientul COP (raportul dintre cantitatea de energie termică furnizată de pompă și energia electrică consumată de aceasta), care indică eficiența pompei, precum și intervalul de temperatură de lucru și nivelul de zgomot, dimensiuni și în final consumul de energie.

Pompa de căldură și fotovoltaica în practică

Combinarea unei pompe de căldură cu fotovoltaica vă permite să utilizați energia solară pentru a alimenta pompa de căldură. La conectarea fotovoltaicii la o pompă de căldură, puteți utiliza o conexiune directă a circuitelor DC de la panouri la pompă sau puteți folosi un invertor care vă va permite să distribuiți energia din instalația fotovoltaică pentru nevoile întregii locuințe. Alegerea configurației adecvate depinde de cerințele individuale și de puterea instalației. Elementul cheie aici este proiectarea corectă a întregii instalații, care va satisface nevoile energetice ale clădirii și va asigura compatibilitatea deplină a ambelor sisteme.

Pompe de căldură combinate cu fotovoltaica - de ce merită?

Combinarea unei pompe de căldură cu o instalație fotovoltaică aduce multe beneficii. În primul rând este vorba de reducerea semnificativă a costurilor de încălzire și energie electrică, oferind economii de 30-60% față de sistemele tradiționale de încălzire. În plus, concepția permite o mai mare independență energetică.

De asemenea, este de remarcat faptul că o pompă de căldură cu fotovoltaică este o soluție dublu ecologică, deoarece energia electrică pentru alimentarea dispozitivului provine și din surse de energie regenerabilă, precum panourile fotovoltaice. Adițional, surplusul de energie produs de panouri poate fi revândut către rețea, ceea ce aduce beneficii financiare suplimentare.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite